Magasinet

Välkommen till Magasinet. En plats där vi berättar mer om hur det är att äga en elbil samt vad vi på Carla kan hjälpa dig med. Här hittar du allt från de senaste nyheterna från elbilsvärlden till information om hur du köper, eller säljer, en elbil eller laddhybrid på Carla.se.

Alla inlägg

Bra saker att ha i bilen
Lista: 14 bra saker att ha i bilen
Din bil är mer än bara ett transportmedel – den är din följeslagare på vägen och en plats där du tillbringar mycket tid. Så för att göra dina bilresor såväl bekvämare som säkrare är det bra att ha vissa saker liggande i bilen.
Tips
21 sep. 2023
|
3 min
laddhybrid med lång räckvidd
Lista: Laddhybrider med längst räckvidd 2023
I en värld som blir allt mer medveten om miljöfrågor och beroendet av fossila bränslen, har laddhybrider etablerat sig som en kompromiss mellan elbilar och konventionella förbränningsmotorer.
Köpguide
15 sep. 2023
|
3 min
bilbarnstolar
Guide: bilbarnstolar genom olika åldrar
Som förälder är säkerheten och komforten för ditt barn av högsta prioritet, särskilt ute på vägarna. Att välja rätt bilbarnstol, för ditt barns ålder och storlek, är avgörande för att erbjuda de små liven bra skydd och en bekväm bilresa genom uppväxten.
Köpguide
13 sep. 2023
|
4 min
Vinterdäck
Vinterdäck: den ultimata guiden
Dagarna blir allt kortare och temperaturen sjunker. Plötsligt är det dags att börja fundera över att byta till vinterdäck på bilen. I vår del av världen är dessutom vinterdäck inte bara en rekommendation, utan såväl en nödvändighet som en lagstadgad skyldighet.
Underhåll
30 aug. 2023
|
6 min
Byta torkarblad
Steg-för-steg: Så byter du torkarblad på din bil
Att ha fräscha och fungerande torkarblad på din bil är oerhört viktigt när du kör under regniga och snöiga förhållanden. Efterhand slits torkarbladen och deras effektivitet minskar, vilket kan ha en mycket negativ inverkan på din sikt och i värsta fall bli direkt farligt.
Underhåll
16 aug. 2023
|
3 min
Fukt i bilen
7 tips: så blir du av med imma och fukt i bilen
Som bilägare är det ett relativt vanligt problem att det samlas imma och fukt i bilen. Det kan leda till dålig lukt, och än värre utvecklas till mögel. Värst av allt är ändå att det kan begränsa din sikt och göra körningen direkt farlig.
Underhåll
16 aug. 2023
|
3 min
polerad tesla
Guide: Ta bort repor på bilen i 8 enkla steg
Att hålla din bil i gott skick handlar inte bara om att tvätta den regelbundet och byta olja – det innebär också att hantera mindre skador som repor. Repor på din bils lack kan vara frustrerande och påverka både dess utseende och värde.
Underhåll
11 aug. 2023
|
4 min
7-sitsiga elbilar
Lista: sju 7-sitsiga elbilar
Elbilar är som vi alla vet en central del av den gröna fordonsrevolutionen. Det har i sin tur lett till en ökande efterfrågan på större fordon med fler sittplatser, inte minst bland familjer. Så vad finns det egentligen för 7-sitsiga elbilsalternativ?
Köpguide
10 aug. 2023
|
3 min
Tvätta bilsäten
Tvätta bilsäten själv - så här gör du
För många av oss är bilen mer än bara ett transportmedel – den är en relativt dyr investering som du vill bevara i toppskick. Ett ganska enkelt sätt att maximera andrahandsvärdet är att regelbundet tvätta bilen för att minska risken för bestående slitage. När det gäller bilskötsel är en av de viktigaste men ofta förbisedda aspekterna rengöring av bilsätena. Sätena är en av de mest använda delarna i bilen och samlar på sig allt från damm och smuts till matrester och spill - inte minst bland barnfamiljer!
Underhåll
03 aug. 2023
|
4 min
Ägarbyte av bil
Guide: Så genomför du ägarbyte av bil
Oavsett om du köper eller säljer en bil ska det göras ett ägarbyte. Här får du veta allt om hur du gör ett ägarbyte och vad du behöver tänka på för att det ska gå så smidigt som möjligt.
Köpguide
02 aug. 2023
|
3 min
besiktning av bil
Besiktning av bil – Så går det till
Är du ägare av en bil kommer du att behöva besikta bilen. Besiktning av bil innebär att bilen kontrolleras av en oberoende besiktningsman för att kontrollera att bilen är körduglig och säker både för dig och dina medtrafikanter. Men vad händer om bilen blir underkänd på besiktningen? Och vad gäller om bilen får körförbud? Här går vi igenom allt du behöver veta.
Underhåll
01 aug. 2023
|
5 min
försäkra elbil
Försäkring av elbil - allt du behöver veta
Försäkring av elbil skiljer sig lite från försäkring av en fossildriven bil eftersom elbilar innehåller teknik som inte traditionella bilar har. Detta innebär att försäkringen behöver vara anpassad för elbilar och även täcka komponenter som batteri och laddare.
Köpguide
21 juli 2023
|
3 min
Vattenplaning
Allt du behöver veta om vattenplaning
Att köra bil i kraftigt regn kan kännas obehagligt, både eftersom du har sämre sikt men också på grund av risken för vattenplaning. Här kan du läsa mer om vad vattenplaning innebär och hur du kan göra för att undvika det.
Underhåll
21 juli 2023
|
3 min
Tvätta bilen själv
Tvätta bilen själv - Den ultimata guiden
Att tvätta bilen regelbundet hjälper till att skydda lacken från smuts, vägsalter och andra skadliga ämnen. Om du sköter om din bil så ökar du bilens livslängd och dessutom behåller den sitt värde längre. Sedan är det ju såklart också mycket roligare att köra en ren och fräsch bil!
Underhåll
20 juli 2023
|
5 min
Andrahandsvärde elbil
Andrahandsvärde elbil: En bra investering?
Elbilar har på senare år blivit alltmer populära på vägarna runt om i världen. Med ökad medvetenhet om miljöpåverkan och ett allt större utbud av elbilsmodeller överväger fler att skaffa sig en elbil istället för en bil med en traditionell förbränningsmotor. Men hur är egentligen andrahandsvärdet på elbilar? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om elbilars andrahandsvärde, och ifall de skiljer sig något jämfört med fossila bilar.
Köpguide
12 juli 2023
|
3 min
sälja bil privat eller till bilhandlare
Guide: Sälja bil privat eller till bilhandlare?
När du har bestämt dig för att sälja din bil är ett av de första besluten du måste fatta om du ska sälja bilen privat eller till en bilhandlare. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, och vad som passar dig bäst beror till stor del på dina personliga preferenser. I den här artikeln tittar vi närmare på skillnaderna mellan att sälja bil privat eller till en bilhandlare!
Köpguide
11 juli 2023
|
7 min
Förmånsvärde elbil
Förmånsvärde elbil - Allt du behöver veta
Elbilar har snabbt blivit ett alltmer populärt alternativ som tjänstebil. Med detta kommer frågan om förmånsvärde för elbil och hur mycket detta är.
Köpguide
07 juli 2023
|
4 min
Carla har Sveriges bästa erbjudande för privatleasing av Tesla Model Y
Hitta billigaste leasingbilen - Så ska du tänka!
Att leasa en bil kan komma med många förmåner. Genom att göra några smarta val och avvägningar kan du hitta den billigaste leasingbilen att hyra, utan att behöva tumma på dina behov och önskemål.
Köpguide
06 juli 2023
|
6 min
Elbilar med längst räckvidd
Lista: Topp 10 elbilar med längst räckvidd
Det finns många anledningar till att elbilar blir en allt vanligare syn på våra vägar. Lägre såväl koldioxidutsläpp som bränslekostnader gör en elbil till ett smart och hållbart val för den moderna bilägaren. För dig som ofta åker längre sträckor kan dock elbilens räckvidd vara ett orosmoln. Lyckligtvis är oron mer eller mindre obefogad. Numera finns det nämligen elbilar, i alla prisklasser, som kan köra längre sträckor, såsom t.ex. Stockholm - Oslo (519 km), i ett svep. Här tipsar vi om elbilarna med längst räckvidd 2023!
Köpguide
04 juli 2023
|
5 min
Privatleasa Tesla Model 3 via Carla
Hur påverkar räntan kostnaden för privatleasing?
Ränteläget har dominerat nyhetsflödet den senaste tiden. Bara det senaste året har riksbanken valt att höja styrräntan inte mindre än sju gånger, från en historisk låg nollränta till att - igår (2023-06-29) - meddela ytterligare en ny höjning på 0.25% till 3,75%. Som de flesta vet har räntehöjningarna slagit hårt mot hushåll med rörliga bolån - men vad har den egentligen för inverkan på kostnaden för din privatleasing? I det här inlägget går vi igenom allt du behöver veta om räntelägets påverkan på leasingavgiften.
Köpguide
30 juni 2023
|
3 min
Volkswagen ID.3
Investera i en liten elbil för en smidigare vardag
Elbilar har blivit allt mer populära och med deras ekonomiska fördelar samt minskad miljöpåverkan är det inte svårt att förstå varför. Hos Carla kan du köpa små elbilar online och göra en insats för både miljön och din plånbok.
Köpguide
29 juni 2023
|
3 min
Tesla skärm
Ordlista elbilar - Har du koll på branschspråket?
Elbil, EV eller BEV? Kärt barn har många namn. Att köpa en bil kan vara en riktig djungel. Inte minst de senaste åren, i och med elbilarnas - och laddhybridernas intåg på bilmarknaden. Nya förkortningar har i snabb takt blivit en del av av branschlingot och det är helt förståeligt om du ibland har svårt att hänga med i svängarna.
Köpguide
28 juni 2023
|
3 min
Privatleasing
Så väljer du bästa leasingbilen 2023
Privatleasing har blivit ett allt mer populärt sätt att skaffa bil på. Med förutsägbara månadskostnader och möjligheten att enkelt byta till en ny modell när leasingperioden är slut, är det lätt att förstå varför. Men vilken är egentligen den bästa leasingbilen 2023? Svaret på det beror helt och hållet på vad du har för behov och preferenser.
Köpguide
28 juni 2023
|
3 min
leasa eller köpa elbil
Leasa eller köpa bil - Det här bör du tänka på!
Privatleasing eller köpa? Det är den stora frågan när det är dags att skaffa ny bil. Det finns många fördelar med båda alternativen men också några nackdelar. Vilket alternativ som passar dig bäst beror på din livssituation och dina behov. Här går vi igenom vad skillnaden är på att leasa vs köpa bil och vad du behöver tänka på för att göra ett välgrundat beslut.
Köpguide
27 juni 2023
|
5 min
Nya elbilar 2023
Nya elbilar 2023 - Vi listar de hetaste modellerna
Det finns många nya elbilar att se fram emot under 2023. Nya elbilar som kommer är allt från familjevänliga SUV:ar till lyxiga sportbilar. Ett som är säkert är att det kommer att finnas en ny elbil som faller dig i smaken.
Köpguide
20 juni 2023
|
3 min
Lämnade toppjobb för att sälja elbilar
Carla i media
Här kan du läsa de senaste artiklarna om Carla.
Nyheter
09 juni 2023
|
3 min
Elpriser och elbilar
Så här mycket kan du spara genom att köra elbil
Funderar du på att köpa en elbil men oroar dig för höga elkostnader? Vi har jämfört kostnaderna för att köra elbil med fossilbränsebil, och delar med oss av ett tips för hur du kan sänka dina elkostnader.
Nyheter
22 maj 2023
|
5 min
Lån till bilköp
4 olika sätt att finansiera din nästa bil
Är det dags att köpa en bil är finansiering något du behöver fundera över. Du kan alltid köpa en bil kontant men detta kan vara en utmaning eftersom det ofta handlar om större summor. Har du inte hela summan själv kan ett billån vara lösningen. Här går vi igenom vilka alternativ du har när du vill köpa bil med lån och vilka fördelar och nackdelar som finns med varje alternativ.
Köpguide
08 maj 2023
|
3 min
Fördelarna med elbil
5 fördelar med elbil (och 5 nackdelar)
Är det dags att köpa en ny bil? Då är det en hel del saker du behöver fundera över och en av de mest väsentliga frågorna är om du ska välja en elbil eller bensinbil? Elbilen har blivit allt mer populär på senare år och det är inte konstigt med tanke på de miljömässiga fördelar som den kommer med.  Här går vi igenom allt om elbilar samt fördelar och nackdelar som finns med att välja elbil.
Köpguide
05 maj 2023
|
5 min
Laddstationer och laddkort
Laddstationer, laddkort och snabbladdning
En laddstation är en plats där du kan ladda din elbil eller laddhybrid. Det är vanligt att det finns laddstationer vid bensinstationer, stormarknader och parkeringshus. Fler laddstationer tillkommer i och med att efterfrågan på elbilar ökar, samt att det börjar bli jämnare fördelning av laddstationer över landet. Antalet snabbladdstationer ökar också, vilket gör att flera bilar kan ladda samtidigt på 20 minuter. En fantastisk utveckling som gör att det blir enklare för fler i Sverige att köra elbil.
Underhåll
28 apr. 2023
|
8 min
Bästa elbilen 2023
Bästa elbilen 2023 - De 5 bästa elbilarna
Det är dags att kora de bästa elbilarna 2023. Några av modellerna är enkla att känna igen, men vi har även en nykomling på topplistan. Som vanligt finns det en elbil för alla, från den sportiga till den mer familjevänliga, den lilla pendlarbilen till den extra rymliga för den längre bilresan.
Köpguide
13 apr. 2023
|
5 min
Laddbox
Carlas guide om laddboxar
På laddstationer runt om i landet hittar man både laddstolpar och laddboxar. Laddstolpar är laddare som är installerade på stolpar och är en vanlig syn på parkeringar, men i hemmet är laddboxar det populäraste valet. Vi har laddat upp med några tips och svar på vägen till livet med laddbox. 
Underhåll
27 feb. 2023
|
6 min
Skattefritt ladda elbil
Nu blir det billigare att ladda elbilen på jobbet
Billigare tider väntar för dig som skaffat elbil! Igår kväll gick regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson (M) ut med ett beslut om att förmånsbeskattning för elbil ska slopas, det med anledning att de vill uppmuntra så många som möjligt att ställa om till klimatsmarta transporter. 
Nyheter
17 feb. 2023
|
6 min
Billigaste elbilarna 2023
De billigaste elbilarna 2023 - Billiga elbilar
Att elbilar blir ett alltmer populärt alternativ beror på flera faktorer. Inte minst att de erbjuder en miljövänlig och hållbar transport. Trots detta behöver en elbil inte vara en dyr investering! Vi listar de billigaste elbilarna 2023 så att du kan hitta den bästa och mest prisvärda elbilen för dig.
Köpguide
16 feb. 2023
|
5 min
Snabbladdning elbil
Snabbladdning elbil - Så laddar du elbilen snabbt
För dig som kör elbil kan snabbladdning vara en räddare i nöden. Vid användning av snabbladdare görs laddningen inte bara mer effektivt, utan även mer miljövänligt. Idag finns det omkring 2500 stationer för snabbladdning av elbil runt om i hela Sverige, tillgängliga för dig att använda vid behov. Ta del av vår guide om snabbladdning av elbil nedan. Vi listar allt från fördelar med att snabbladda elbil och var du kan hitta olika laddstationer till vad snabbladdning av elbil har för pris.
Underhåll
02 feb. 2023
|
4 min
Lynk & Co 01 - Den bästa laddhybriden
Bästa laddhybriden 2023 - Köpguide laddhybrider
Laddhybrider, eller plug-in hybrider, har blivit ett alltmer populärt alternativ till renodlade elbilar. Genom att köra med drivpaket för både bensin och el kan man få det bästa från båda världar. I och med miljöbilarnas framfart har de stora bilmärkena på senare tid förbättrat och utökat sitt urval av plug-in hybrider. Låt oss bena ut fördelar och nackdelar med olika modeller som vi har testat och presentera några som vi anser är de bästa laddhybriderna 2023.
Köpguide
24 jan. 2023
|
5 min
Bästa elbilarna 2022
Bästa elbilen 2022 – tre storfavoriter i täten
Vilken är den bästa elbilen? Behovet avgör! En del vill åt räckvidd och laddningskapacitet, andra fokuserar mer på rymlighet, komfort och design. Här tar vi tempen på den svenska elbilsmarknaden, där tre modeller just nu dominerar.
Köpguide
14 dec. 2022
|
5 min
Servicekostnad för elbil
Vad kostar service för elbil?
Servicekostnader för elbilar kan variera mycket beroende på varumärke. Elmotorn är nästintill servicefri, men den måste in på service ibland. Vi på Carla har tagit reda på hur mycket du kan behöva lägga ut på service för några populära elbilar.
Underhåll
13 dec. 2022
|
7 min
Bra elbil till bra pris
Så hittar du en bra elbil till ett bra pris
Även om elbilar är billigare i längden än vanliga bensin- eller dieselbilar kan det höga nypriset på elbilar göra valet svårare. I den situationen tjänar man ofta på att välja en bra begagnad elbil. Frågan är bara vilken modell man ska välja? Vi frågade vår Säljchef Olivia Eriksson vad man ska tänka på och bad henne även berätta vilka prisvärda begagnade elbilar hon skulle rekommendera just nu.
Köpguide
13 dec. 2022
|
3 min
Hur lång tid tar det att ladda en elbil?
Hur lång tid tar det att ladda en elbil?
Vad kul att du är intresserad av att veta mer om elbilsladdning! Eftersom elbilars batteriprestanda varierar och kösituationen vid laddningsstationen kan se olika ut när du behöver ladda din elbil, anges här ungefärliga laddningstider. Men det ger dig ändå en bra överblick för hur lång tid det tar att ladda en elbil eller laddhybrid, beroende på laddningssätt.
Underhåll
18 nov. 2022
|
5 min
Ladda elbil utan laddbox
Ladda elbil utan laddbox - Bo i lägenhet med elbil
De senaste åren har debatten kring räckvidd, och hur lätt eller svårt det är att äga en elbil, varit het i media. Är elbil ett bra val och är det enkelt att ladda elbil hemma? För att reda ut alla frågetecken valde vi att låta Marcus som bor i en lägenhet i centrala Stockholm leva med en Mazda MX-30 i tre veckors tid. Den elbil som för närvarande har kortast räckvidd på marknaden. Så här gick det!
Underhåll
01 nov. 2022
|
5 min
Elbilens-räckvidd---Hur-långt-kan-en-elbil-köra
Elbilens räckvidd - Hur du kan påverka räckvidden
En av de första sakerna som nämns i beskrivningen om en elbil är räckvidden. Fullt naturligt, eftersom det är räckvidden som avgör hur långt du kommer utan att behöva ladda. Men hur kan du få ut så mycket som möjligt av räckvidden på din elbil och vad ska du tänka på när det är dags att köpa en ny elbil? Vi har svaren!
Underhåll
26 okt. 2022
|
5 min
Lynk & Co 01
Carla i nytt samarbete med Lynk & Co
Under sommaren har Carla.se, Nordens första rena e-handel för elbilar och laddhybrider, inlett ett samarbete med biltillverkaren Lynk & Co. Nu kan du få laddhybriden levererad hem till dörren.
Nyheter
21 okt. 2022
|
3 min
Begtest: Lynk & Co 01
Begtest: Lynk & Co 01
De första Lynk & Co 01-bilarna levererades till kunder i april 2021. Idag har dessa tagit sig till begagnatmarknaden och motorjournalisten Marcus Berggren på Högsta Växeln testar en av de allra första.
Köpguide
21 okt. 2022
|
3 min
Laddhybrid eller elbil
Laddhybrid eller elbil? Så väljer du rätt!
Det blir allt vanligare att välja en elektrisk bil. Men när det kommer till valet mellan elbil eller laddhybrid blir det krångligare då det kan upplevas som en djungel av för- och nackdelar med båda alternativen. Men du kan ta det lugnt, nu ska vi presentera alla likheterna och skillnaderna mellan en laddhybrid och en elbil.
Köpguide
05 okt. 2022
|
3 min
Vad-kostar-det-att-ladda-en-elbil
Vad kostar det att ladda en elbil?
Hur stor skillnad är driftkostnaden om man jämför en elbil med en bensin- eller dieselbil? Det är en fråga som många ställer sig nu när elpriset stiger. Det korta svaret är att det per mil kommer att vara ca sju kronor billigare att köra en elbil än en bensin- eller dieselbil i vinter, låt oss berätta varför!
Underhåll
05 okt. 2022
|
8 min
Elbil batteritest
Guide: Så tar du hand om ditt elbilsbatteri
En elbils viktigaste del är inte helt oväntat…just det, batteriet! Därför är det bra att veta hur du ska ta hand om elbilsbatteriet så att det kan leverera så mycket kraft som möjligt så länge som möjligt. Det tjänar både du och miljön på. Men hur kan man få ut maximal effekt av elbilsbatteriet och vad kan du som bilägare göra för att ditt batteri ska ge dig bra räckvidd år efter år. Vi har svaren, men vi börjar från början.
Underhåll
04 okt. 2022
|
5 min