Fler laddstolpar - Slut på räckviddsångest

Nyheter
26 feb. 2024
|
2 min

Sverige har tagit stora steg mot en hållbar framtid genom att omfamna elbilar och investera i en imponerande infrastruktur för laddstolpar. Denna utveckling signalerar en positiv förändring för elbilseffektivitet och visar på en framtid där räckviddsångest snart kan vara ett minne blott.

Tillväxt i antalet laddstolpar
Under de senaste åren har Sverige gjort betydande framsteg när det gäller att bygga ut laddinfrastrukturen för elbilar. Antalet laddstolpar har ökat exponentiellt runt om i landet, både i städer och på landsbygden. Tack vare statliga incitament och samarbete mellan myndigheter och privata aktörer har Sverige blivit mycket bättre när det gäller att skapa en tillförlitlig och omfattande laddinfrastruktur.

Trafikverket har engagerat sig i främjandet av elbilar genom att bevilja tillstånd och bidrag för utbyggnaden av laddinfrastrukturen i landet. Idag finns 60 laddstolpar runt om i landet med stöd från Trafikverket och ytterligare 29 stycken snabbladdare ska byggas till senast 2025. De nya ska främst placeras i de nordligaste länen där det saknas snabbladdare och några ska placeras runt om i övriga landet. De ska minst kunna leverera 150 kW under tre timmar, vilket innebär att energilager kan användas, enligt uppgifter från Trafikverket i februari 2024. 

Trafikverket har erkänt den viktiga rollen som en utbyggd laddinfrastruktur spelar för att stödja övergången till eldrivna fordon, vilket också bidrar till klimatmålen om minskade utsläpp av växthusgaser. 

Här finns en laddkarta från ChargeFinder som även kan laddas ner som en app till din mobil. 


Långt ifrån EU:s laddmål idag - men framtiden ser ljusare ut
EU rekommenderar max 10 laddbara bilar per laddpunkt. Sverige ligger tyvärr långt ifrån och idag uppnår endast 74 av 290 kommuner det målet och fem kommuner har fortfarande inga laddare alls enligt Klimatkollen. I januari 2023 fanns totalt knappt 2 500 snabbladdare i Sverige fördelat på ca. 850 laddstationer. I slutet av november 2023 hade antalet ökat till ca. 4 300 snabbladdare fördelat på över 1 100 laddstationer. Det är en ökning med över 70 % på bara 11 månader och ytterligare utbyggnad väntar under 2024. Utbudet av snabbladdning kommer som sagt fortsätta förbättras över hela landet, vilket ökar möjligheten till att köra elbil längre sträckor utan räckviddsångest. 

Slutet på räckviddsångesten
Med den imponerande tillväxten av laddstolpar runt om i landet och den ökande användningen av förnybar energi för laddning, närmar sig dagen då räckviddsångesten kommer vara ett minne blott. Elbilar blir därmed inte bara ett miljövänligt alternativ utan också ett praktiskt och bekymmersfritt val för svenska bilägare.

Sveriges satsning på elbilar och den expansiva infrastrukturen för laddstolpar visar på landets engagemang för en hållbar framtid. Med teknologiska framsteg och samarbete mellan olika sektorer ser det ut som att räckviddsångesten snart kommer vara ett avlägset bekymmer för svenska elbilsägare. Den pågående utvecklingen skapar en mer tillgänglig och effektiv miljö för elbilar och positionerar Sverige som en ledande nation inom den gröna fordonsrevolutionen.

Inlägget uppdaterades senast 26 februari 2024
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?