Högerregeln: Så fungerar den
Tips
29 nov. 2024
|
2 min
Högerregeln är en av de mest grundläggande trafikreglerna som alla förare bör känna till för att säkerställa både säkerhet och smidighet på vägarna. Trots det händerna det relativt ofta att regeln inte efterföljs (vi tittar på dig, Stockholmare). Om det är okunskap eller ovilja som ligger bakom detta låter vi vara osagt, men vi på Carla vill hur som helst dra vårt strå till stacken och bidra till en ökad kunskap kring högerregeln.
Reglerna kring högerregeln gäller framför allt i situationer där det inte finns några vägskyltar som anger förtur. Här förklarar vi högerregelns olika tillämpningar och undantag, samt ger svar på vanliga frågor.
Vad är högerregeln?
Högerregeln innebär att du ska ge företräde för trafikanter som kommer från höger om du inte har någon vägskylt som anger förtur.
Högerregeln gäller överallt, både på vägar och i terräng. Terräng avser, enligt trafikförordningen, allt som inte är väg.
Högerregeln i korsningar och vid parkering
Vid högerregeln i korsningar ska du alltid ge företräde åt trafikanter som kommer från höger. Det spelar ingen roll om du är i en t-korsning eller en annan typ av korsning utan vägskyltar – högerregeln gäller i båda fallen.
En annan situation där högerregeln är viktig är vid parkering. Om du parkerar på en gata och ska köra ut, gäller högerregeln, vilket innebär att du måste ge företräde för fordon som kommer från höger, även om du ska köra ut från en parkeringsplats eller en infart.
Högerregeln på landsvägar och cykelbanor
På en landsväg utan särskilda vägskyltar är det också högerregeln som gäller. Detta innebär att om du närmar dig en väg utan vägskyltar och ingen annan vägförordning anges, ska du ge företräde för trafik som kommer från höger.
Detta gäller även vid cykelbanor, där ska du som bilist vara extra uppmärksam på cyklister och ge dem företräde om du korsar en cykelbana.
Högerregeln vid övergångsställen och huvudled
En annan situation där högerregeln spelar en roll är när du närmar dig ett övergångsställe. Här är det viktigt att alltid ge fotgängare företräde, oavsett vilket håll de kommer ifrån, men vid korsningar nära ett övergångsställe kan högerregeln fortfarande tillämpas, beroende på vägskyltningen.
Vid en huvudled däremot, gäller det motsatta: Trafikanter som kommer från en mindre väg har inte företräde mot huvudledens trafik, även om de skulle komma från höger.
Undantag från högerregeln
Som med de allra flesta trafikregler finns det också undantag för högerregeln. Exempelvis gäller inte högerregeln om du kör på en väg med en vägskylt som anger att du har förtur, eller om det finns en specifik vägskylt som avviker från den generella regeln.
Det är också viktigt att känna till att om du kör ut från en väg med låg trafikintensitet (t.ex. en enskild väg), har du inte företräde om någon kommer från höger, även om det inte finns några vägskyltar som anger förtur, då gäller istället utfartsregeln som innebär att du måste vänta på tills du har fri lejd.
Det är också viktigt att känna till att om du kör ut från en väg med låg trafikintensitet (t.ex. en enskild väg), har du inte företräde om någon kommer från höger, även om det inte finns några vägskyltar som anger förtur, då gäller istället utfartsregeln som innebär att du måste vänta på tills du har fri lejd.
Hur påverkar högerregeln hastighet?
Högerregeln kan påverka hastigheten du bör hålla om du närmar dig en väg utan vägskyltar och behöver ge företräde för trafik som kommer från höger. Då bör du nämligen minska hastigheten och vara extra uppmärksam. Detta gäller särskilt i situationer där sikten är blockerad eller där vägförhållandena är dåliga.
Youtube-kanalen Trafiko har en bra video för dig som föredrar det mediet:
Slutsats
Högerregeln är en viktig del av trafikreglerna som hjälper till att skapa ordning och säkerhet på vägarna. Genom att känna till och förstå när och hur högerregeln gäller, kan du bidra till en säkrare trafikmiljö för alla trafikanter.
Kom ihåg att alltid vara uppmärksam på vägskyltar och andra trafikförhållanden som kan påverka hur högerregeln ska tillämpas.
Inlägget uppdaterades senast 29 november 2024
Köp en lätt begagnad elbil- eller laddhybrid
Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider som just nu finns till försäljning. Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?
Läs också
Att ställa av och på fordon: Allt du behöver veta
Att ställa av och på ett fordon är något som kan påverka både kostnader och försäkring. Oavsett om du har en bil, motorcykel eller annat fordon, är det bra att förstå när och hur du ska ställa av eller på ditt fordon, samt vilka regler och kostnader som är kopplade till processen. I detta blogginlägg går vi igenom allt du behöver veta om att ställa på och av ett fordon.
Tips
01 dec. 2024
|
3 min
Video: En bils resa genom Carlas verkstad
Vad händer egentligen från det att Carla köper in en bil till att den säljs vidare och levereras till en av våra tusentals nöjda kunder?
Tips
22 nov. 2024
|
2 min