Bonus Malus
Köpguide
12 feb. 2024
|
3 min
Bonus malus-systemet innebar att bilar med låga koldioxidutsläpp fick bonus i form av en återbetalning och bilar med höga utsläpp fick förhöjd skatt. Bonus malus betyder kort och gott “bra dåligt” på latin och är en träffsäker beskrivning för vilka fordon som man vill ha rullande på de svenska vägarna. Sedan 9 november 2022 får man inte längre miljöbonus när man köper en elbil, laddhybrid eller vätgasbil. Eftersom kostnaden för att äga och köra en klimatbonusbil började bli jämförbar med kostnaden för en bensin- eller dieseldriven bil, så behövs inte miljöbonusen längre menade regeringen. Malusskatten finns dock fortfarande kvar. Vi benar ut hur det fungerar nu 2024.
Bonus eller skatt på nya bilar
Systemet innebär att bilar med höga koldioxidutsläpp bestraffas med en förhöjd fordonsskatt, det vill säga ”malus”, under de tre första åren. Det gäller fossildrivna bilar som släpper ut mer än 75 gram koldioxid/kilometer. Efter tre år behöver du inte längre betala malusskatten, utan du betalar endast normal fordonsskatt. Alla bilar behöver betala grundbeloppet på 360 kronor. Räkna enkelt ut hur mycket du behöver betala i skatt, eller få tillbaka som bonus hos Transportstyrelsen nedan.
Bonus – till bilar med låg klimatpåverkan
Malus – förhöjd fordonsskatt
Vad är syftet med Bonus Malus?
Syftet är att göra det mer attraktivt att skaffa en miljövänligare bil och bidra till att uppnå målet om en fossilfri fordonsflotta. Systemet innebär att miljöanpassade fordon med relativt låga utsläpp av koldioxid premieras med en bonus, medan fordon med relativt höga utsläpp av koldioxid belastas med högre skatt. Det är endast nya personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar som berörs av bonus malus. När det gäller personbilar klass II finns det ingen övre gräns på totalvikten. Fordonsskatten förblir oförändrad för de bilar som rullar på vägarna redan i dag. Med nya menas fordon som tas i trafik för första gången den 1 juli 2018 eller senare. För malus gäller också att bilen har fordonsår 2018 eller senare.
Kan jag få miljöbonus 2024?
Har du köpt eller beställt en klimatbonusbil senast den 8 november 2022, men registrerats som ägare eller leasinggivare, och ställt på bilen senare kan du faktiskt få din miljöbonus genom att
- göra en ansökan per post till Transportstyrelsen på den blankett som de skickar ut efter påställningen,
- visa dokument att bilen köptes eller beställdes senast den 8 november 2022,
- på heder och samvete intyga att uppgifterna är korrekta.
Transportstyrelsen skickar ut information och ansökningsblankett till alla som har ställt på en klimatbonusbil mellan den 9 november 2022 och den 31 mars 2024. Kom ihåg att ansökan om klimatbonus ska lämnas in till Transportstyrelsen senast den 31 maj 2024. Från och med den 1 april 2024 gäller inte förordningen om klimatbonusbilar längre.
Ingen bonus, men fortfarande malus
Även om Bonus Malus är skrotad så kan du fortfarande få miljöbonus om du köpt en klimatbonusbil innan den 9 november 2022, men se till att skicka in din ansökan i tid till Transportstyrelsen! Tänk på att det inte gäller om du är leasingtagare, då bonusen tillfaller leasingbolaget eftersom de anses som ägare av bilen. Nya bilar med höga koldioxidutsläpp bestraffas med förhöjd fordonsskatt i tre år. Så går du i köptankar av en ny bil, men missat fönstret för att få miljöbonus, så är det smart att kika på begagnatmarknaden för klimatsmarta bilar för att slippa undan höga skatter.
Inlägget uppdaterades senast 12 februari 2024
Våra elbilar till salu
Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider
som just nu finns till försäljning.
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?
Läs också
Statistik: Begagnade elbilsmarknaden augusti 2024
Det är återigen dags för vår månatliga analys av begagnatmarknaden för elbilar och laddhybrider. Rapporten ger dig en överblick över de mest populära modellerna, prisutvecklingen och vilka fordon som presterat bäst på begagnatmarknaden under september månad.
Köpguide
16 sep. 2024
|
4 min
Köpa ny bil eller begagnad? För- och nackdelarna
Att köpa bil är en stor investering, och en vanlig fråga många ställer sig är: Ska jag köpa en ny bil eller en begagnad bil? Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, och vad som passar dig bäst beror på dina behov, budget och preferenser. I den här artikeln går vi igenom viktiga faktorer som kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.
Köpguide
06 sep. 2024
|
4 min