Sommardäck - en komplett guide

Underhåll
15 mars 2024
|
4 min

Snart är det (äntligen) dags att byta till sommardäck på bilen. För många innebär sommarsäsongen mer tid för bilutflykter och långa körningar. Nu när temperaturen ute stiger och datumet närmar sig för däckskifte är det viktigt att se över dina däck för att säkerställa en säker och behaglig körning. Att välja rätt sommardäck och se till att de är i gott skick är avgörande för dig och dina medpassagerares säkerhet. Här är en guide för att hjälpa dig navigera genom djungeln av sommardäck och göra det bästa valet för din bil.

Förstå ditt behov
Innan du börjar leta efter sommardäck är det viktigt att förstå dina specifika behov. Bor du på landsbygden eller i staden? Kör du mycket på motorvägar eller mindre vägar? Dina körförhållanden och bilens specifikationer kommer att påverka vilka sommardäck som passar bäst för dig.

Känn till dina alternativ
Det finns en mängd olika sommardäck på marknaden med olika egenskaper och priser. När du väljer däck är det viktigt att överväga faktorer som grepp, komfort, buller och livslängd. Gör lite research och jämför olika märken och modeller för att hitta det som passar bäst för dina behov och budget


Titta på märkningarna
När du jämför sommardäck är det viktigt att titta på deras märkningar. EU-märkningen ger dig information om däckets bränsleeffektivitet, våtgrepp och bullernivå. Ju bättre dessa betyg är, desto mer effektiva och säkrare är däcken.

Kontrollera däckens tillstånd

Innan du monterar sommardäcken på din bil bör du noggrant inspektera dem för att se till att de är i gott skick. Kontrollera mönsterdjupet för att säkerställa att det är tillräckligt för att ge bra grepp på vägen. Se också till att det inte finns några synliga skador eller slitage på däckens yta.Underhåll dina däck


När sommardäcken är monterade är det viktigt att fortsätta underhålla dem regelbundet. Kontrollera lufttrycket regelbundet för att säkerställa att däcken är korrekt uppblåsta. Detta hjälper till att förbättra bränsleeffektiviteten och minska risken för ojämnt slitage.Anpassa din körning

Även med högkvalitativa sommardäck är det viktigt att anpassa din körning till vägförhållandena. Kör försiktigt i regn eller våta förhållanden och undvik snabb accelerering eller tvära inbromsningar.

Vanliga frågor


Vilket mönsterdjup ska man ha vid sommarväglag?

Däck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Tänk på att mönsterdjupet bör vara minst 3 mm för att ge bra friktion vid fuktig vägbana.

Vilka datum gäller för sommardäck 2024?

Du kan byta till sommardäck efter den 31 mars 2024. Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Du kan dock köra med dubbdäck fram till och med den 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september 2024  om det inte är eller förväntas bli vinterväglag. Dessa datum gäller i hela Sverige.
Vad händer om man kör med vinterdäck på sommaren?


Det är viktigt att köra med rätt däck för säsong och väglag. Inte bara för att vara på rätt sida om lagen, men för att sommardäck och vinterdäck har olika egenskaper. Det kan bli direkt farligt om man hamnar i en trafiksituation med fel däck. Dubbfria vinterdäck har längre bromssträcka på sommarväglag än vad sommardäck har. Vinterdäck på sommaren ger även sämre stabilitet. De har en gummiblandning som är konstruerad för vinterkörning och ett klackmönster som inte ger stabila köregenskaper på sommaren. I sommarvärmen slits vinterdäck betydligt snabbare än sommardäck och det är vanligt att vinterdäck slits ojämnt.


Kan jag byta hjul själv?
Här är en bra guide med steg-för-steg hur du enkelt byter sulorna på din bil.


Vad kännetecknar bra sommardäck?

Lågt rullmotstånd
Bra våtgrepp
Bra skydd mot vattenplaning
Stabila köregenskaper

Vi har även en annan artikel där vi har samlat fler frågor och svar om både sommar- och vinterdäck.

Sammanfattning


Att välja rätt sommardäck och se till att de är i gott skick är avgörande för en säker och bekväm körning under sommarhalvåret. Genom att förstå dina behov, jämföra olika alternativ, kontrollera däckens tillstånd regelbundet och anpassa din körning till vägförhållandena kan du säkerställa en trevlig tur vägarna i vår och sommar. Och vänta inte till sista minuten med att byta däck då det kan vara fullbokat på verkstäder om du inte byter till sommarhjul själv.
Inlägget uppdaterades senast 15 mars 2024
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?