Att ställa av och på fordon: Allt du behöver veta
Tips
01 dec. 2024
|
3 min
Att ställa av och på ett fordon är något som kan påverka både kostnader och försäkring. Oavsett om du har en bil, motorcykel eller annat fordon, är det bra att förstå när och hur du ska ställa av eller på ditt fordon, samt vilka regler och kostnader som är kopplade till processen. I detta blogginlägg går vi igenom allt du behöver veta om att ställa på och av ett fordon.
Hur ställer jag av ett fordon?
Att ställa av ett fordon innebär att du temporärt tar bort det från trafiksystemet, vilket gör att du inte behöver betala fordonsskatt eller försäkring under den tiden. Du kan ställa av ditt fordon via Transportstyrelsens webbplats eller genom att skicka in en begäran via deras app. Du kan även göra det manuellt, via ditt registreringsbevis. När du ställer av bilen får den ett "avställt" status, vilket innebär att du inte får köra bilen på vägarna. Fordonet måste ställas på igen för att återigen vara laglig att köra.
Hur ställer jag på ett fordon?
För att ställa på ett fordon behöver du gå igenom en enkel process, där du informerar Transportstyrelsen om att ditt fordon är tillbaka på vägarna. Precis som när du ställer av fordonet, kan en påställning av fordon göras både online, via Transportstyrelsens hemsida, via appen eller registreringsbeviset. När du ställer på fordonet återupptar det sin trafikstatus och du blir återigen skyldig att betala fordonsskatt och måste ha en giltig försäkring. Det är också viktigt att fordonet är korrekt besiktat, för att undvika böter och andra problem.
Vanliga frågor om att ställa av och på ett fordon
Hur lång tid tar det att ställa på en bil?
Att ställa på en bil är en snabb process och kan göras på några minuter via Transportstyrelsens tjänst.
Kan jag ställa på bilen på helgen?
Ja, du kan ställa på ditt fordon när som helst, även på helgen. Eftersom Transportstyrelsen erbjuder tjänsten online är den tillgänglig dygnet runt, vilket gör att du kan ställa på din bil när det passar dig.
Vad händer med försäkringen när jag ställer på min bil igen?
När du ställer på ett fordon återaktiveras din försäkring om den är giltig och du har betalat för den. Om du har en giltig, kan det vara klokt att kontakta försäkringsbolaget för att säkerställa att allting är i sin ordning. För att undvika onödiga problem är det är viktigt att kontrollera att du har en fullgod försäkring innan du börjar köra bilen igen.
Kan jag ställa av och på bilen hur många gånger jag vill?
Ja, du kan ställa av och på bilen så ofta du vill. Det är dock viktigt att komma ihåg att varje gång du ställer på bilen ska den ha en giltig försäkring och att fordonsskatt måste vara betald.
Hur fungerar det att ställa av och på en sommarbil?
Att ställa av och på sommarbilen är en bra lösning om du inte planerar att använda bilen under vintermånaderna. Genom att ställa av bilen slipper du betala fordonsskatt och försäkring under den period då bilen inte används. När våren kommer och du är redo att ta ut din sommarbil på vägarna igen, kan du enkelt ställa på den igen via Transportstyrelsens webbplats eller app. Kom ihåg att kontrollera att försäkringen är uppdaterad och att bilen har en giltig besiktning innan du kör igen.
Är det jag som ägare som måste ställa på min bil?
Ja, det är alltid fordonets ägare som ansvarar för att ställa på fordonet, även om någon annan kör bilen. Du kan inte lämna denna uppgift till en annan person om du är den officiella ägaren.
Kan jag ställa på min bil trots att den har körförbud?
Om ditt fordon har körförbud, till exempel på grund av tekniska problem eller för att det inte har besiktigats, kan du fortfarande ställa på bilen. Dock måste du åtgärda orsaken till körförbudet innan du faktiskt kan använda fordonet på vägarna.
Kan jag köra en bil som är avställd?
Nej, du får inte köra en avställd bil. Om du kör en avställd bil kan du få böter, och dessutom gäller inte din försäkring om du skulle vara inblandad i en krock. Det är därför viktigt att alltid ställa på bilen innan du kör den.
Hur mycket böter kan jag få om jag kör en avställd bil?
Om du kör en avställd bil kan du få böter på upp till 4 000 kronor. Det är därför viktigt att kontrollera att din bil är påställd och att alla papper är i ordning innan du kör.
Hur återbetalas fordonsskatten?
Om du ställer av ditt fordon får du tillbaka den del av fordonsskatten som du inte har använt under avställningstiden. Skatten återbetalas automatiskt när du ställer av bilen, och du blir återbetald för den tid då bilen inte varit på vägarna.
Sammanfattning
Att ställa av och på ett fordon är en enkel process som kan hjälpa dig att spara pengar på försäkring och skatter när du inte använder bilen. Genom att följa de enkla stegen och hålla koll på alla regler och tidsfrister kan du undvika problem och hålla din bil laglig och korrekt försäkrad när du är redo att använda den igen.
Inlägget uppdaterades senast 01 december 2024
Köp en lätt begagnad elbil- eller laddhybrid
Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider som just nu finns till försäljning. Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?
Läs också
Högerregeln: Så fungerar den
Högerregeln är en av de mest grundläggande trafikreglerna som alla förare bör känna till för att säkerställa både säkerhet och smidighet på vägarna. Trots det händerna det relativt ofta att regeln inte efterföljs (vi tittar på dig, Stockholmare). Om det är okunskap eller ovilja som ligger bakom detta låter vi vara osagt, men vi på Carla vill hur som helst dra vårt strå till stacken och bidra till en ökad kunskap kring högerregeln.
Tips
29 nov. 2024
|
2 min
Video: En bils resa genom Carlas verkstad
Vad händer egentligen från det att Carla köper in en bil till att den säljs vidare och levereras till en av våra tusentals nöjda kunder?
Tips
22 nov. 2024
|
2 min