Byta däck själv: En steg-för-steg guide

Underhåll
21 nov. 2023
|
3 min

Att kunna byta däck på din bil själv är inte bara en nyttig kunskap att ha utan också ett bra sätt att imponera på svärmor och svärfar.

Oavsett om du får en punktering mitt i ingenstans eller om det är dags att byta till sommar- eller vinterdäck, är det praktisk att kunna byta däck själv. Det kan spara dig såväl tid som pengar och en hel del besvär. 

I detta blogginlägg kommer vi att gå igenom steg-för-steg hur du kan byta däck själv, utan att behöva åka in till en verkstad.


Steg 1: Förberedelser


Innan du börjar byta däck, se till att du har rätt utrustning till hands. Du kommer att behöva:
  • Däckjärn
  • Domkraft
  • Pallbock
  • Nya däck 
  • Ficklampa (om det är mörkt)
  • Handskar (för att skydda händerna)


Steg 2: Hitta en säker plats


Parkera din bil på en platt och säker yta, helst på ett hårt underlag. Se till att bilen är avstängd och handbromsen är på.


Steg 3: Lossa muttrarna


Innan du lyfter bilen med domkraften, använd däckjärnet för att lossa muttrarna lite, ungefär ett halvt varv, på det däck du vill byta. Detta görs lättast när däcket ännu är i markkontakt.


Steg 4: Lyft bilen med domkraften


Placera domkraften under bilen, oftast i närheten av hjulet du vill byta. Pumpa upp domkraften tills däcket är cirka 5 cm ovanför marken. Se till att bilen är stadigt stödd av domkraften innan du fortsätter.

Om du är osäker på var du bör placera domkraften, rekommenderas det att du kollar i bilens instruktionsbok för att undvika skador. När du har lyft upp fordonet, se till att placera en pallbock under bilen för att minska risken för personskador om domkraften skulle ge efter.


Steg 5: Ta bort det gamla däcket


Ta bort muttrarna helt och lyft sedan bort det gamla däcket från bilen. Skulle däcket inte lossna brukar det hjälpa att sparka lite på gummit.
Efter att du har tagit bort det gamla däcket kan du passa på att ta bort rost, smuts och korrosion.


Steg 6: Montera det nya däcket


Placera det nya däcket på navet och skruva på muttrarna för hand. Se till att de är jämnt fördelade och dra åt dem lite grann. Glöm inte att kontrollera att rätt däck hamnar på rätt plats.


Steg 7: Sänk bilen och dra åt muttrarna ordentligt


Använd domkraften för att sakta sänka bilen till marken igen. I bilen instruktionsboken står det hur hårt du ska dra åt muttrarna. Överdriven åtdragning kan leda till skador på bilen och göra det svårt att lossa dem.

Vid användning av mutterdragare föreslår vi att du först drar åt muttrarna löst och sedan använder ett fälgkors för den sista justeringen efter att du har sänkt bilen. Dra åt muttrarna korsvis. Detta säkerställer att däcket sitter korrekt och jämnt.


Steg 8: Kontrollera trycket


Kontrollera däcktrycket på alla däck och se till att de är i linje med bilens specifikationer. Se även till att all utrustning är ordentligt bortstuvad i bilen innan du ger dig av.


Steg 9: Efterdra muttrarna


Efter att ha kört ett visst antal mil bör du efterdra hjulbultarna för att säkerställa att de är ordentligt åtdragna. Åsikterna om när detta bör göras i anslutning till ett hjulbyte varierar, men vanligtvis rekommenderas det att det utförs någonstans mellan 5 och 20 mil körningen.


Slutsats


Genom att lära dig att byta däck på egen hand blir du en mer självständig bilist och kan hantera oväntade situationer med lugn och självförtroende - och imponera på din omgivning! Öva gärna denna process hemma först, så att du är redo när behovet uppstår. Kom ihåg att säkerhet är viktigast – se till att använda korrekt utrustning och ta det lugnt under hela processen.
Inlägget uppdaterades senast 21 november 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Värdera och sälj din bil online

Få bättre betalt när du säljer din bil till oss.

✔ Snabb värdering och bud inom 60 min
✔ Fri upphämtning i hela Sverige
✔ Pengar på kontot direkt