De populäraste SUV-elbilarna 2023

Köpguide
02 feb. 2024
|
3 min

De populäraste SUV-elbilarna 2023 i Sverige är nu korade. Tesla Model Y blev Sveriges mest sålda bil (alla kategorier) under 2023 trots strejken, och är följaktligen även den mest sålda elsuven. Hack i häl kommer Volkswagen med sin modell ID.4, tätt följt av Skoda Enyaq iV och Kia EV6 sticker ut med sin imponerande snabbladdning. Det står klart att SUV är den biltypen vi svenskar föredrar helst att köra baserat på vilka elbilar som var populärast under 2023. Vi listar de populäraste SUV-elbilarna som rullade ut på vägarna förra året, men som definitivt håller måttet även under 2024.

Vad är en SUV?

SUV är kort för “Sport Utility Vehicle” och har blivit allt mer populär under de senaste åren. En bilmodell som passar de flesta livsstilar, från stad till landsbygd och som klarar av familjens vardagspussel. Stadsjeepen, som SUV:en också kallas för, kännetecknas av att de är utrustade med speciella egenskaper som högre markfrigång, kraftfullare motor och ofta med fyrhjulsdrift. En perfekt kombination av komforten hos en vanlig personbil och framkomligheten hos ett terrängfordon. Många bilmärken tillverkar idag rena elsuvar som både har lång räckvidd samt dragkrok, så det finns verkligen en SUV för allas behov och smak. 

De populäraste SUV:arna på el under 2023 är alltså...
  1. Tesla Model Y
  2. Volkswagen ID.4
  3. Skoda Enyaq iV
  4. KIA EV6


Tesla Model Y
 
Den mindre men rymliga elsuven med panoramaglastak som standard och ett mycket generöst lastutrymme på 854 liter (2 041 liter med andra sätesraden nedfällt) och en frunk som rymmer 117 liter. Tillsammans med räckvidden på 533 km och en förbrukning på 16,9 kWh/100 km för deras Long Range AWD (WLTP) är Tesla Model Y en modern elsuv för hela familjen med allt man behöver för en bekväm bilresa.. 


Volkswagen ID.4 
Deras Pro Performance med fyrhjulsdrift har en räckvidd runt 500 km och förbrukar 17,5 kWh/100 km (WLTP) och med smarta tillval som 360-kamera, värmepump och panoramaglastak blir ID.4:an till en välutrustad elbil. En prisvärd och bekväm elsuv för hela familjen med ett lastutrymme på 543 liter (1 575 liter med baksätet nedfällt).

Se alla våra ID.4:or som vi har i lager med snabb och gratis leverans. 


Skoda Enyaq iV
En sportigare elsuv till utseendet än övriga med en räckvidd på runt 500 km och en förbrukning på 17,7 kWh/100 km med fyrhjulsdrift (WLTP). Den är byggd på samma plattform som Volkswagens ID.4, men har något rymligare baksäte och lastutrymme på 585 liter (1 610 liter med nedfällt baksäte), jämfört med ID.4:an. En något dyrare elbil än ovanstående modell, dock så har Skoda Enyaq iV fått lite bättre betyg vad gäller komfort och förbrukning vid långkörning. 


Kia EV6
Ytterligare en futuristisk och sportig design med en räckvidd på 424 km och en förbrukning på 17,2 kWh/100 km med fyrhjulsdrift (WLTP). Den har teknik och prestanda som passar bilnörden, men lika användarvänlig för familjen i vardagen. Något mindre lastutrymme än övriga elbilar på 480 liter (1 290 liter med andra sätesraden nedfällt) plus 20 liter under frunken på deras AWD. Däremot så har EV6 en imponerande snabbladdning som endast tar ca. en kvart och med tillvalet mobila powerbanken (V2L) kan du ladda andra elektriska apparater i hemmet, till och med en annan elbil! 


Nya elsuvar som vi ser fram emot 2024

Under 2024 finns det fler elsuvar att lägga till på listan utöver de populäraste modellerna från förra året. Ett axplock är Volvos EX30, som redan är lanserad, men kommer börja rulla ut på vägarna i början av 2024 och deras EX60 är planerad att lanseras senare under året. Tesla Model Y som är Sveriges mest sålda elbil förväntas få en uppdatering under hösten 2024 vad gäller komfort och räckvidd, vilket vi ser fram emot. Letar du efter en sjusitsig elsuv så spana in Kia EV9 med en räckvidd på runt 500 km. Lynk & Co som idag tillverkar populära laddhybrider ska ställa om till eldrift under 2024. 

Tänk på det här innan du väljer din eldrivna SUV

Det finns en SUV för alla smaker och plånböcker. Tänk igenom vad du har för behov, t.ex. om du behöver dragkrok och antal säten innan du ska köpa en eldriven SUV. Kolla även upp räckvidd samt förbrukning/kWh för respektive elbil eftersom det kan skilja lite mellan olika bilar, men tänk på att WLTP-värdena endast är en riktlinje. De faktiska värdena varierar beroende på körning, hur bilen är lastad och väderlek. Sist men inte minst, kom ihåg att utbudet även är stort om du tittar på marknaden för begagnade elbilar. 
Inlägget uppdaterades senast 02 februari 2024
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?