Underhåll

Visste du att rätt underhåll och skötsel av din elbil kan påverka hela elbilens livslängd? Här får du svar på allt ifrån hur du kan ladda din elbil på ett optimalt sätt till hur du ska ta hand om din elbil för att den ska hålla så länge som möjligt.

Alla inlägg

Bra saker att ha i bilen
Sommardäck - en komplett guide
Snart är det (äntligen) dags att byta till sommardäck på bilen. För många innebär sommarsäsongen mer tid för bilutflykter och långa körningar. Nu när temperaturen ute stiger och datumet närmar sig för däckskifte är det viktigt att se över dina däck för att säkerställa en säker och behaglig körning. Att välja rätt sommardäck och se till att de är i gott skick är avgörande för dig och dina medpassagerares säkerhet. Här är en guide för att hjälpa dig navigera genom djungeln av sommardäck och göra det bästa valet för din bil.
Underhåll
15 mars 2024
|
4 min
byt-dack-sjalv
Byta däck själv: En steg-för-steg guide
Att kunna byta däck på din bil själv är inte bara en nyttig kunskap att ha utan också ett bra sätt att imponera på svärmor och svärfar.
Underhåll
21 nov. 2023
|
3 min
Vinterdäck
Vinterdäck: den ultimata guiden
Dagarna blir allt kortare och temperaturen sjunker. Plötsligt är det dags att börja fundera över att byta till vinterdäck på bilen. I vår del av världen är dessutom vinterdäck inte bara en rekommendation, utan såväl en nödvändighet som en lagstadgad skyldighet.
Underhåll
30 aug. 2023
|
6 min
Byta torkarblad
Steg-för-steg: Så byter du torkarblad på din bil
Att ha fräscha och fungerande torkarblad på din bil är oerhört viktigt när du kör under regniga och snöiga förhållanden. Efterhand slits torkarbladen och deras effektivitet minskar, vilket kan ha en mycket negativ inverkan på din sikt och i värsta fall bli direkt farligt.
Underhåll
16 aug. 2023
|
3 min
Fukt i bilen
7 tips: så blir du av med imma och fukt i bilen
Som bilägare är det ett relativt vanligt problem att det samlas imma och fukt i bilen. Det kan leda till dålig lukt, och än värre utvecklas till mögel. Värst av allt är ändå att det kan begränsa din sikt och göra körningen direkt farlig.
Underhåll
16 aug. 2023
|
3 min
polerad tesla
Guide: Ta bort repor på bilen i 8 enkla steg
Att hålla din bil i gott skick handlar inte bara om att tvätta den regelbundet och byta olja – det innebär också att hantera mindre skador som repor. Repor på din bils lack kan vara frustrerande och påverka både dess utseende och värde.
Underhåll
11 aug. 2023
|
4 min
Tvätta bilsäten
Tvätta bilsäten själv - så här gör du
För många av oss är bilen mer än bara ett transportmedel – den är en relativt dyr investering som du vill bevara i toppskick. Ett ganska enkelt sätt att maximera andrahandsvärdet är att regelbundet tvätta bilen för att minska risken för bestående slitage. När det gäller bilskötsel är en av de viktigaste men ofta förbisedda aspekterna rengöring av bilsätena. Sätena är en av de mest använda delarna i bilen och samlar på sig allt från damm och smuts till matrester och spill - inte minst bland barnfamiljer!
Underhåll
03 aug. 2023
|
4 min
besiktning av bil
Besiktning av bil – Så går det till
Är du ägare av en bil kommer du att behöva besikta bilen. Besiktning av bil innebär att bilen kontrolleras av en oberoende besiktningsman för att kontrollera att bilen är körduglig och säker både för dig och dina medtrafikanter. Men vad händer om bilen blir underkänd på besiktningen? Och vad gäller om bilen får körförbud? Här går vi igenom allt du behöver veta.
Underhåll
01 aug. 2023
|
5 min
Vattenplaning
Allt du behöver veta om vattenplaning
Att köra bil i kraftigt regn kan kännas obehagligt, både eftersom du har sämre sikt men också på grund av risken för vattenplaning. Här kan du läsa mer om vad vattenplaning innebär och hur du kan göra för att undvika det.
Underhåll
21 juli 2023
|
3 min
Tvätta bilen själv
Tvätta bilen själv - Den ultimata guiden
Att tvätta bilen regelbundet hjälper till att skydda lacken från smuts, vägsalter och andra skadliga ämnen. Om du sköter om din bil så ökar du bilens livslängd och dessutom behåller den sitt värde längre. Sedan är det ju såklart också mycket roligare att köra en ren och fräsch bil!
Underhåll
20 juli 2023
|
5 min
Laddstationer och laddkort
Laddstationer, laddkort och snabbladdning
En laddstation är en plats där du kan ladda din elbil eller laddhybrid. Det är vanligt att det finns laddstationer vid bensinstationer, stormarknader och parkeringshus. Fler laddstationer tillkommer i och med att efterfrågan på elbilar ökar, samt att det börjar bli jämnare fördelning av laddstationer över landet. Antalet snabbladdstationer ökar också, vilket gör att flera bilar kan ladda samtidigt på 20 minuter. En fantastisk utveckling som gör att det blir enklare för fler i Sverige att köra elbil.
Underhåll
28 apr. 2023
|
8 min
Laddbox
Carlas guide om laddboxar
På laddstationer runt om i landet hittar man både laddstolpar och laddboxar. Laddstolpar är laddare som är installerade på stolpar och är en vanlig syn på parkeringar, men i hemmet är laddboxar det populäraste valet. Vi har laddat upp med några tips och svar på vägen till livet med laddbox. 
Underhåll
27 feb. 2023
|
6 min
Snabbladdning elbil
Snabbladdning elbil - Så laddar du elbilen snabbt
För dig som kör elbil kan snabbladdning vara en räddare i nöden. Vid användning av snabbladdare görs laddningen inte bara mer effektivt, utan även mer miljövänligt. Idag finns det omkring 2500 stationer för snabbladdning av elbil runt om i hela Sverige, tillgängliga för dig att använda vid behov. Ta del av vår guide om snabbladdning av elbil nedan. Vi listar allt från fördelar med att snabbladda elbil och var du kan hitta olika laddstationer till vad snabbladdning av elbil har för pris.
Underhåll
02 feb. 2023
|
4 min
Servicekostnad för elbil
Vad kostar service för elbil?
Servicekostnader för elbilar kan variera mycket beroende på varumärke. Elmotorn är nästintill servicefri, men den måste in på service ibland. Vi på Carla har tagit reda på hur mycket du kan behöva lägga ut på service för några populära elbilar.
Underhåll
13 dec. 2022
|
7 min
Hur lång tid tar det att ladda en elbil?
Hur lång tid tar det att ladda en elbil?
Vad kul att du är intresserad av att veta mer om elbilsladdning! Eftersom elbilars batteriprestanda varierar och kösituationen vid laddningsstationen kan se olika ut när du behöver ladda din elbil, anges här ungefärliga laddningstider. Men det ger dig ändå en bra överblick för hur lång tid det tar att ladda en elbil eller laddhybrid, beroende på laddningssätt.
Underhåll
18 nov. 2022
|
5 min
Ladda elbil utan laddbox
Ladda elbil utan laddbox - Bo i lägenhet med elbil
De senaste åren har debatten kring räckvidd, och hur lätt eller svårt det är att äga en elbil, varit het i media. Är elbil ett bra val och är det enkelt att ladda elbil hemma? För att reda ut alla frågetecken valde vi att låta Marcus som bor i en lägenhet i centrala Stockholm leva med en Mazda MX-30 i tre veckors tid. Den elbil som för närvarande har kortast räckvidd på marknaden. Så här gick det!
Underhåll
01 nov. 2022
|
5 min
Elbilens-räckvidd---Hur-långt-kan-en-elbil-köra
Elbilens räckvidd - Hur du kan påverka räckvidden
En av de första sakerna som nämns i beskrivningen om en elbil är räckvidden. Fullt naturligt, eftersom det är räckvidden som avgör hur långt du kommer utan att behöva ladda. Men hur kan du få ut så mycket som möjligt av räckvidden på din elbil och vad ska du tänka på när det är dags att köpa en ny elbil? Vi har svaren!
Underhåll
26 okt. 2022
|
5 min
Vad-kostar-det-att-ladda-en-elbil
Vad kostar det att ladda en elbil?
Hur stor skillnad är driftkostnaden om man jämför en elbil med en bensin- eller dieselbil? Det är en fråga som många ställer sig nu när elpriset stiger. Det korta svaret är att det per mil kommer att vara ca sju kronor billigare att köra en elbil än en bensin- eller dieselbil i vinter, låt oss berätta varför!
Underhåll
05 okt. 2022
|
8 min
Elbil batteritest
Guide: Så tar du hand om ditt elbilsbatteri
En elbils viktigaste del är inte helt oväntat…just det, batteriet! Därför är det bra att veta hur du ska ta hand om elbilsbatteriet så att det kan leverera så mycket kraft som möjligt så länge som möjligt. Det tjänar både du och miljön på. Men hur kan man få ut maximal effekt av elbilsbatteriet och vad kan du som bilägare göra för att ditt batteri ska ge dig bra räckvidd år efter år. Vi har svaren, men vi börjar från början.
Underhåll
04 okt. 2022
|
5 min