Underhåll

Visste du att rätt underhåll och skötsel av din elbil kan påverka hela elbilens livslängd? Här får du svar på allt ifrån hur du kan ladda din elbil på ett optimalt sätt till hur du ska ta hand om din elbil för att den ska hålla så länge som möjligt.

Alla inlägg

Laddstationer och laddkort
Laddstationer, laddkort och snabbladdning
En laddstation är en plats där du kan ladda din elbil eller laddhybrid. Det är vanligt att det finns laddstationer vid bensinstationer, stormarknader och parkeringshus. Fler laddstationer tillkommer i och med att efterfrågan på elbilar ökar, samt att det börjar bli jämnare fördelning av laddstationer över landet. Antalet snabbladdstationer ökar också, vilket gör att flera bilar kan ladda samtidigt på 20 minuter. En fantastisk utveckling som gör att det blir enklare för fler i Sverige att köra elbil.
Underhåll
28 apr. 2023
|
8 min
Laddbox
Carlas guide om laddboxar
På laddstationer runt om i landet hittar man både laddstolpar och laddboxar. Laddstolpar är laddare som är installerade på stolpar och är en vanlig syn på parkeringar, men i hemmet är laddboxar det populäraste valet. Vi har laddat upp med några tips och svar på vägen till livet med laddbox. 
Underhåll
27 feb. 2023
|
6 min
Snabbladdning elbil
Din guide till snabbladdning av elbil
För dig som kör elbil kan snabbladdning vara en räddare i nöden. Vid användning av snabbladdare görs laddningen inte bara mer effektivt, utan även mer miljövänligt. Idag finns det omkring 2500 stationer för snabbladdning av elbil runt om i hela Sverige, tillgängliga för dig att använda vid behov. Ta del av vår guide om snabbladdning av elbil nedan. Vi listar allt från fördelar med att snabbladda elbil och var du kan hitta olika laddstationer till vad snabbladdning av elbil har för pris.
Underhåll
02 feb. 2023
|
4 min
Servicekostnad för elbil
Vad är servicekostnaden för elbil?
Servicekostnader för elbilar kan variera mycket beroende på varumärke. Elmotorn är nästintill servicefri, men den måste in på service ibland. Vi på Carla har tagit reda på hur mycket du kan behöva lägga ut på service för några populära elbilar.
Underhåll
13 dec. 2022
|
7 min
Hur lång tid tar det att ladda en elbil?
Hur lång tid tar det att ladda en elbil?
Vad kul att du är intresserad av att veta mer om elbilsladdning! Eftersom elbilars batteriprestanda varierar och kösituationen vid laddningsstationen kan se olika ut när du behöver ladda din elbil, anges här ungefärliga laddningstider. Men det ger dig ändå en bra överblick för hur lång tid det tar att ladda en elbil eller laddhybrid, beroende på laddningssätt.
Underhåll
18 nov. 2022
|
5 min
Ladda elbil utan laddbox
Att leva med elbil utan laddbox
De senaste åren har debatten kring räckvidd, och hur lätt eller svårt det är att äga en elbil, varit het i media. Är elbil ett bra val och är det enkelt att ladda elbil hemma? För att reda ut alla frågetecken valde vi att låta Marcus som bor i en lägenhet i centrala Stockholm leva med en Mazda MX-30 i tre veckors tid. Den elbil som för närvarande har kortast räckvidd på marknaden. Så här gick det!
Underhåll
01 nov. 2022
|
5 min
Elbilens-räckvidd---Hur-långt-kan-en-elbil-köra
Elbilens räckvidd - Hur du kan påverka räckvidden
En av de första sakerna som nämns i beskrivningen om en elbil är räckvidden. Fullt naturligt, eftersom det är räckvidden som avgör hur långt du kommer utan att behöva ladda. Men hur kan du få ut så mycket som möjligt av räckvidden på din elbil och vad ska du tänka på när det är dags att köpa en ny elbil? Vi har svaren!
Underhåll
26 okt. 2022
|
5 min
Vad-kostar-det-att-ladda-en-elbil
Vad kostar det att ladda en elbil?
Hur stor skillnad är driftkostnaden om man jämför en elbil med en bensin- eller dieselbil? Det är en fråga som många ställer sig nu när elpriset stiger. Det korta svaret är att det per mil kommer att vara ca sju kronor billigare att köra en elbil än en bensin- eller dieselbil i vinter, låt oss berätta varför!
Underhåll
05 okt. 2022
|
8 min
Elbil batteritest
Så tar du hand om elbilsbatteriet
En elbils viktigaste del är inte helt oväntat…just det, batteriet! Därför är det bra att veta hur du ska ta hand om elbilsbatteriet så att det kan leverera så mycket kraft som möjligt så länge som möjligt. Det tjänar både du och miljön på. Men hur kan man få ut maximal effekt av elbilsbatteriet och vad kan du som bilägare göra för att ditt batteri ska ge dig bra räckvidd år efter år. Vi har svaren, men vi börjar från början.
Underhåll
04 okt. 2022
|
5 min