En av de bästa elbilarna 2022.

Bästa elbilen 2022 – tre storfavoriter i täten

Köpguide
14 dec. 2022
|
5 min

Vilken är den bästa elbilen? Behovet avgör! En del vill åt räckvidd och laddningskapacitet, andra fokuserar mer på rymlighet, komfort och design. Här tar vi tempen på den svenska elbilsmarknaden, där tre modeller just nu dominerar.

Pris och prestanda är två avgörande faktorer vid valet av elbil. Något som märks på nyregistreringarna för 2022, där både prisvärda familjebilar och minimalistiska premiummodeller toppar listan. Vilka som tar pallplats vid årets slut återstår att se, men mycket talar för följande tre: 

1. Tesla Model 3 - En bästsäljare över tid

Tesla är för många sinnebilden av elbilar och Model 3 var den bäst säljande elbilen i Europa 2021. Populariteten håller i sig av en anledning. Med Tesla får du en premiumbil och framtidens körning med Autopilot. Performance har en räckvidd på över 50 mil och en acceleration på 3,3 sekunder. En 15 tum touchskärm, trådlösa programuppdateringar och en interiör som är byggd runt föraren ger en fantastisk körupplevelse, oavsett version. 

Hög tekniknivå

När Tesla Model 3 kom var det många som blev golvade av den höga tekniska nivån som än idag är i framkant sett till många av dess konkurrenter. Är du, likt många andra under 2022, intresserad av att lägga vantarna på en Tesla Model 3 hittar du dem begagnat från cirka 400 000 kr och börjar som standard runt 650 000 kr ny.

Tesla Model 3.
Tesla Model 3.

2. Kia Niro - En prisvärd långkörare

Exklusivast är inte alltid bäst. Även om sydkoreanska Kia Niro designmässigt ligger snäppet under premiumalternativen, har bilen de facto en räckvidd på över 40 mil, vilket du sällan hittar hos serier under halvmiljonen i startpris. Addera en trevlig och multifunktionell körupplevelse och du får modellen många kallar den bästa elbilen på marknaden. 

Möjlighet till uppgradering

Lång räckvidd till lågt pris är en vinnande kombination. Men om du ändå skulle vara sugen på mer har Kia tagit fram ett Advance Plus-paket som innebär alltifrån p-sensorer och varningssystem för döda vinkeln till exklusivare läderklädsel. Prislappen för en begagnad Kia Niro kan du hitta från cirka 350 000 kronor, vilket fortfarande är billigare än många konkurrenter med likvärdig standard.

Utforska vårt utbud av Kia.
Kia Niro.
Kia Niro.


3. Volkswagen ID.4 - En stabil trotjänare i premiumförpackning

Volkswagen ID.4, som konkurrerar i det omåttligt populära segmentet Crossover SUV, erbjuder en välbalanserad mix av smidighet, rymlighet, säkerhet och tekniska hjälpmedel för ökad kontroll och komfort. Med en toppfart på 160 km/h kan den knappast anklagas för att vara någon racerbil. Ändå har ID.4 kört om alla konkurrenter. Modellen var Sveriges populäraste elbil 2021 och ligger etta bland nyregistrerade elbilar i Sverige 2022. Sådan statistik talar sitt tydliga språk. 

Mycket elbil för priset

Dragkrok, räckvidd på ca 500 km och DC-laddningstid på 33 minuter för att nå 80 %, är stora fördelar för den som använder bilen till mer än stadskörning. Men denna bekväma trotjänare är även ett toppval för dig som pendlar eller kör barnen till och från träningen. En lätt begagnad ID.4 kostar från cirka 470 000 kronor – enligt många prisvärt gentemot likvärdiga modeller. Är detta den just nu bästa elbilen för familjen?

Se vårt utbud av elbilar och laddhybrider av Volkswagen.
Volkswagen ID.4
Volkswagen ID.4

Best of the rest – utmanarna på frammarsch

Även om de tre modellerna i topp har ett rejält försprång, går bilarna på plats 4–10 knappast av för hackor. Finns den bästa elbilen 2022 i själva verket bland utmanarna?

4. Nissan Leaf

Veteranen i gänget håller än. Nissan Leaf är en av de mest sålda elbilarna någonsin – och kanske den bästa elbilen för vardagssbruk.

Se vårt utbud av Nissan elbilar.

5. Renault Zoe

Renault Zoe är kompakt, smidig och lätt att parkera. En liten elbil som är perfekt för stadskörning med allt du behöver dagligdags. 

6. Volkswagen ID.3

Vill man ha en liten familjebil är Volkswagen ID.3 ett bra val. Chassit påminner mer om en kombi jämfört med deras större ID.4, men du får ändå mycket bil för pengarna.

7. Tesla Model Y

Få tillverkare knäpper Tesla på fingrarna när det kommer till minimalistisk lyxdesign.Det gäller även för deras mellanstora SUV Model Y – en klar utmanare för bästa elbilen 2022 sett till prestanda och popularitet.

Kolla in vårt utbud av flera Tesla-modeller.

8. Polestar 2

Polestar 2 är en stilren design i premiumsegmentet. Efter en del grus i maskineriet (läs problem med uppkopplingen mot nätet) har modifieringar skett för att polstjärnan ska nå sin fulla lyskraft.

Se våra Polestars på lager.

9. Volvo XC40

Volvos elektriska XC40 kännetecknas föga förvånande av säkerhet och komfort. En mer pålitlig elbil får du leta länge efter.

Upptäck fler elbilar från Volvo.

10. Skoda Enyaq iV

Skoda brukar presenteras som Volkswagenkoncernens budgetalternativ. Vissa anser dock att Skoda Enyaq iV överträffar Volkswagen ID.4 i allt från prestanda till materialval.

Se våra elbilar från Skoda.

Carla - Elbilar helt enkelt

På Carla är marknadsplatsen för begagnade elbilar och laddhybrider, vare sig du vill köpa eller sälja en elbil. Vi vill hjälpa dig göra en smart bilaffär och delar med oss av tips och råd om hur det är att äga och köra en elbil eller laddhybrid.

Läs också vår nya guide om de bästa elbilarna 2023.
Inlägget uppdaterades senast 14 december 2022
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?