Service på elbil

Vad kostar service för elbil?

Underhåll
13 dec. 2022
|
7 min

Servicekostnader för elbilar kan variera mycket beroende på varumärke. Elmotorn är nästintill servicefri, men den måste in på service ibland. Vi på Carla har tagit reda på hur mycket du kan behöva lägga ut på service för några populära elbilar.

Räkna in servicekostnader för elbil

När du funderar på att köpa en elbil kan det vara bra att räkna in servicekostnader för elbil och vilket serviceintervall den har. Vanligast är att service genomförs efter 3 000 mil eller när det gått två år från senaste servicetillfället, vilket som inträffar först.

Nybils- och batterigarantierna kan också bli ogiltiga om du inte följer serviceintervallet för din elbil. Så det är värt att sköta servicen på sin elbil för att ha kvar garantierna, men också för ett bättre andrahandsvärde

Vad är det för service på elbil

Servicekostnader för elbil är billigare jämfört med en konventionell bil. Dock så är det mest kontroller på en elbil, vilket gör att det kan tyckas som mycket pengar om bilen är frisk. Många kontrollpunkter känns också igen från den vanliga besiktningen, som är betydligt billigare än en regelrätt service. 

Däremot görs vissa elbilsspecifika kontroller enbart på serviceverkstaden, som kontroll av laddporten och konditionstest av batteriet. Bromsarna är också en viktig anledning att lämna in elbilen på service för att få de kontrollerade så de inte börja kärva. 

Olika elbilars servicekostnader varierar också, allt från 1 300-5 000 kronor. Mindre elbilar har en lägre servicekostnad, medan premiumbilar som Tesla ligger i ett högre prisspann.

Service för Tesla Model X och Model 3

Tesla Model X är dyrare att serva än andra varumärken. Den elbilens servicekostnader ligger runt 5 000 kronor, medan Tesla Model 3 servicekostnad ligger på 4 000-5 000 kronor.

Fördelen med Teslas modeller är att de inte har ett fast serviceintervall. Dessutom har de ingen koppling mellan service och garantierna. Däremot rekommenderas det att se över luftfiltret vartannat år. 

Service för Polestar

Polestar ligger också i det dyrare segmentet bland elbilar. De har likt Tesla en fristående batterigaranti som inte är sammankopplad med service. Med Polestar 2 ingår dessutom 3 års originalservice upp till 5 000 mil, så det går att komma undan med en lägre servicekostnad de första åren med en elbil i premiumklassen. 

Service för Volkswagens och Nissans elbilar

Volkswagen e-Up! är en elbil med billigare servicekostnad, det kostar runt 2 400-3 500 kronor för service. Serviceintervallet är vartannat år eller 3 000 mil. Nissan Leaf ligger i samma priskategori, det som skiljer dem åt är att Nissan ska servas varje år och där måste man följa serviceschemat för att garantierna ska vara giltiga. 

Service för Kia e-Niro

En Kia e-Niro som är en lite större elbil men har en lägre servicekostnad, runt 800 kronor för den första samt tredje servicen, och drygt 2 000 kronor för den andra. Här är det också ett krav från tillverkaren att följa serviceintervallet på 1 500 mil eller ett år (vilket som inträffar först), för att nybils- och batterigarantin ska gälla. 

Service för hybridbilar

Service för hybridbil är lite annorlunda för att den har en förbränningsmotor och en elmotor. Det är ett bra alternativ för dig som vill kunna nyttja räckvidden från ett elbilsbatteri och kraften från en förbränningsmotor.

En laddhybrid kräver en större service än en elbil, vilket innebär att servicekostnaden också blir högre. De flesta laddhybrider ligger i samma prisklass som bilar med enbart förbränningsmotor. 

Elbilar är inte servicefria och det kan kännas som mycket pengar för den service man får till elbilen. Men jämfört med en bil med förbränningsmotor så kan det skilja några tusenlappar, där elbilen vinner med lägst servicekostnad. Gör en smart bilaffär


Vare sig du vill köpa eller sälja en elbil är du välkommen till Carla - marknadsplatsen för begagnade elbilar och laddhybrider.
Inlägget uppdaterades senast 08 juni 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?