Andrahandsvärde elbil

Andrahandsvärde elbil: En bra investering?

Köpguide
12 juli 2023
|
3 min

Elbilar har på senare år blivit alltmer populära på vägarna runt om i världen. Med ökad medvetenhet om miljöpåverkan och ett allt större utbud av elbilsmodeller överväger fler att skaffa sig en elbil istället för en bil med en traditionell förbränningsmotor. Men hur är egentligen andrahandsvärdet på elbilar? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om elbilars andrahandsvärde, och ifall de skiljer sig något jämfört med fossila bilar.Håller elbilar värdet bättre än fossila bilar?Andrahandsmarknaden för bilar är i ständig rörelse och det är därför svårt att ge något definitivt svar på frågan om elbilar håller värdet bättre än fossila bilar. Men om vi tittar i bakspegeln några år så är det faktiskt mycket som tyder på att elbilar generellt håller värdet bättre än fossila bilar, även om det går lite i perioder. Det på grund av flera olika faktorer.

För det första är elbilen mindre beroende av bränslepriser, som kan vara volatila och kan påverka andrahandsvärdet på fossila bilar. Normalt sett är el än mer stabil och förutsägbar energikälla än råolja, även om detta har ändrats lite i och med Rysslands anfallskrig i Ukraina.

För det andra består en elmotor av färre rörliga delar än förbränningsmotorer. Det bidrar till mindre slitage och ett minskat behov av regelbunden service och underhåll. Riskerna för att elmotorer ska drabbas av mekaniska problem och behöva genomgå dyra reparationer är med andra ord mindre.

Vidare är efterfrågan på elbilar (och laddhybrider) hög, och stigande. Den stigande efterfrågan har bidragit till en konkurrenskraftig marknad för begagnade elbilar och resulterat i ett högre andrahandsvärde för elbilar jämfört med fossila bilar.

Generellt brukar man säga att en fossildriven bil tappar runt 50–55 procent av sitt värde de första tre år medan en elbils andrahandsvärde minskar med runt 40 procent under samma period.Hur påverkar batterikapacitetet andrahandsvärdet på elbilar?En viktig aspekt som påverkar andrahandsvärdet på elbilar är naturligtvis batteriets åldrande och kapacitet. Batterier är en av de dyraste komponenterna i en elbil, och deras prestanda och livslängd kan vara avgörande för bilens värde. Med tiden kan ett batteri tappa sin kapacitet, vilket kan påverka både räckvidden och användarupplevelsen.

Det bör dock påpekas att en förbränningsmotor inte heller har en obegränsad livslängd. Tvärtom så brukar fossila bilar börja strula efter cirka 20 000 - 30 000 mil. Det kan jämföras med batteriet i en Tesla Model 3, som enligt Elon Musk håller mellan 48 000 - 80 000 mil.Hur snabbt förlorar en elbil i värde?Din elbils värde minskar, precis som en fossil bil, över tid - på grund av faktorer som ålder, miltal och allmänt slitage. Detta fenomen kallas ofta för avskrivning. Avskrivningen är dock inte konstant, och olika bilar avskrivs i olika takt. Vissa märken och modeller har bättre andrahandsvärde än andra.Elbilarna som håller andrahandsvärdet bästNär det gäller elbilar och deras andrahandsvärde finns det vissa modeller som har visat sig vara mer motståndskraftiga mot värdeminskningar än andra. Här är en lista över några elbilar som håller sitt andrahandsvärde väl enligt en undersökning från Wayke:


Tesla Model S
Tesla Model S LR
Tesla Model S LR
Tesla Model S är en imponerande elbil som kombinerar elegant design och hög prestanda. Med sin långa räckvidd och snabba acceleration har Model S satt standarden för elbilar. Dess eleganta interiör och innovativa teknikfunktioner gör körupplevelsen både bekväm och underhållande.Tesla Model X
Tesla Model X
Tesla Model X
Tesla Model X är en rymlig el-SUV som erbjuder imponerande prestanda och avancerade funktioner. Med sina karakteristiska falcon-wing-dörrar och plats för upp till sju passagerare är Model X en unik bil på marknaden, vilket säkerligen har bidragit till ett stabilt andrahandsvärde. Dessutom har den avancerad självkörningsteknik och lång räckvidd, vilket gör den till ett attraktivt val för dem som söker en lyxig och praktisk elbil.Hyundai IONIQ
Hyundai IONIQ är en prisvärd och praktisk elbil som erbjuder en bekväm körupplevelse och en imponerande räckvidd. Med sin smidiga design och välutrustade interiör har IONIQ blivit en populär elbil på marknaden. Dessutom erbjuder den smarta teknikfunktioner och en hållbar drivlina, vilket gör den till ett pålitligt och miljövänligt val.Kia e-Soul
Kia e-Soul
Kia e-Soul
Kia e-Soul är en kompakt och praktisk elbil med en fräsch design och användarvänliga funktioner. Med sin bekväma kupé och imponerande räckvidd är e-Soul ett attraktivt alternativ för dem som letar efter en prisvärd elbil. Dessutom har den en rad säkerhetsfunktioner och smarta teknikfunktioner som gör körningen både säker och bekväm.


Volkswagen e-Golf
Volkswagen e-Golf, en prisvärd liten elbil
Volkswagen e-Golf, en prisvärd liten elbil
Volkswagen e-Golf är en populär lite mindre elbil som kombinerar den klassiska Golf-designen med elektrisk kraft. Med sin smidiga och sportiga stil erbjuder e-Golf en trevlig körupplevelse och en anständig räckvidd för stadskörning. Dess praktiska interiör och användarvänliga funktioner gör den till ett populärt val bland elbilsentusiaster.Det är viktigt att komma ihåg att detta är exempel och att det finns många faktorer som kan påverka andrahandsvärdet på elbilar, inklusive modell, tillverkare, bilens skick och efterfrågan på marknaden. Gör din research och prata med experter när du ska fatta ett beslut om köpa en elbil eller sälja en begagnad elbil.

Värdering av elbil och laddhybrid på CarlaVill du veta andrahandsvärdet på din laddhybrid eller elbil kan du göra en kostnadsfri värdering här på Carla. Att värdera din bil online är både snabbt och smidigt, och du förbinder dig inte till att sälja. Vi värderar vanligen din bil inom en timme och du får ett konkurrenskraftigt bud av oss att ta ställning till. Väljer du att sälja din bil till oss så hämtar vi upp den hemma hos dig och du får pengarna på kontot direkt.SlutsatsAndrahandsvärdet på elbilar och laddhybrider har över tid visat sig vara gynnsamt jämfört med fossila bilar. Faktorer som en stabilare energikälla, färre mekaniska problem och en ökad efterfrågan på elbilar har bidragit till att driva upp priset på begagnade elbilar. Trots detta är det viktigt att vara medveten om teknikutvecklingen och batteriets åldrande, som kan påverka värdet på äldre elbilar. Genom att vara påläst kan du som bilägare och potentiell köpare göra smarta val när du investerar i en elbil - och bidra till en bättre miljö samtidigt som du gör en bra affär.
Inlägget uppdaterades senast 12 juli 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Värdera och sälj din bil online

Få bättre betalt när du säljer din bil till oss.

✔ Snabb värdering och bud inom 60 min
✔ Fri upphämtning i hela Sverige
✔ Pengar på kontot direkt