Förmånsvärde elbil

Förmånsvärde elbil - Allt du behöver veta

Köpguide
07 juli 2023
|
4 min

Elbilar har snabbt blivit ett alltmer populärt alternativ som tjänstebil. Med detta kommer frågan om förmånsvärde för elbil och hur mycket detta är.

I den här artikeln går vi igenom vad förmånsvärde för elbil innebär och hur det kan påverka dig som företagsleasar samt vilka fördelar och nackdelar det finns med att ha en elbil som tjänstebil.

Vad är förmånsvärde för elbil?

Förmånsvärde för elbil, likt alla typer av tjänstebilar, är ett värde som Skatteverket sätter på förmånen att använda tjänstebilen för privat bruk. Använder du bilen privat vid mer än 100 mil eller 10 tillfällen per år räknas bilen som en förmån som du måste skatta för.

Förmånsvärdet för elbilen beräknas utifrån ett schablonbelopp där bland annat bilens nyvärde, extrautrustning och fordonsskatt påverkar. Förmånsvärdet räknas sedan ihop med din lön när din skatt räknas ut.

Hur mycket är en elbils förmånsvärde?

Elbilar har generellt sett lägre förmånsvärde än fossildrivna bilar. Detta är delvis på grund av att regeringen vill uppmuntra användningen av elbilar för att minska utsläppen av växthusgaser. Förmånsvärdet görs i form av ett schablonbelopp på upp till max 50 procent av bilens nyvärde.

Förmånsvärde elbil 2023

För miljöbilar, alltså elbilar och gasbilar, som tas i trafik efter den 1 juli 2022 ska förmånsvärdet sättas ned med ett schablonbelopp istället för till närmast jämförbara bil utan miljöteknik.

Schablonbelopp:

  • Elbilar och vätgasbilar 350 000 kronor
  • Gasbilar 100 000 kronor

Beräkna förmånsvärde elbil

På skatteverkets sajt kan du enkelt beräkna förmånsvärdet för din elbil, med hjälp av bilmärket eller modellkoden.

Förmånsvärde laddhybrid

Laddhybrider betraktas också ofta som mer miljövänliga än fossildrivna bilar, vilket innebär att de också har ett lägre förmånsvärde.

Schablonbelopp:

  • Laddhybrider 140 000 kronor

Tänk på att förmånsvärdet för elhybrid inte omfattas av lagändringen utan förmånsvärdet för de bilarna utgår från nybilspriset utan sänkning.

Fördelar med elbil som tjänstebil

Idag är det många som väljer elbil som tjänstebil tack vare de många fördelar som finns:

  • Lägre skattekostnad - Elbilar har generellt sett lägre förmånsvärde än fossildrivna bilar, vilket kan innebära en lägre skattekostnad för den anställde.
  • Lägre driftkostnader - Elbilar är ofta billigare att underhålla än fossildrivna bilar eftersom de har färre rörliga delar som kan gå sönder. Dessutom är kostnaden för elektricitet ofta lägre än kostnaden för bensin eller diesel, vilket kan resultera i betydande besparingar över tid.
  • Miljövänlig - Elbilar producerar inga avgaser, vilket bidrar till en renare och mer hållbar miljö. Detta kan vara en viktig faktor för företag som strävar efter att minska sin klimatpåverkan.
  • Tillgång till subventioner - I vissa fall kan företag vara berättigade till statliga subventioner eller skattelättnader för att uppmuntra användningen av elbilar, vilket kan hjälpa till att sänka de totala kostnaderna.
  • Teknologisk innovation - Elbilar är ofta utrustade med den senaste teknologin, inklusive avancerade säkerhetssystem och bekvämlighetsfunktioner. Dessutom kan den tysta motorn ge en mer behaglig körupplevelse.
  • Image - Att välja en elbil som tjänstebil kan ge ett positivt intryck av företaget som miljömedvetet och framåtblickande, vilket kan vara fördelaktigt i relationer med kunder och partners.


Vilken elbil är den bästa förmånsbilen?

Det finns flera faktorer att överväga när du väljer en elbil som tjänstebil, inklusive bilens räckvidd, laddningskapacitet, komfort, och naturligtvis dess förmånsvärde. Några av de mest populära elbilar som tjänstebilar i Sverige inkluderar:

Tesla Model 3
Tesla Model 3
Tesla Model 3
Med sin eleganta design och imponerande prestanda har Tesla Model 3 blivit en favorit bland elbilsentusiaster världen över. Model 3 erbjuder en imponerande räckvidd och snabb acceleration, vilket ger en spännande körupplevelse. Dessutom är den utrustad med en rad avancerade funktioner och en intuitiv pekskärmsdisplay som styr de flesta fordonsinställningarna. Med Teslas omfattande laddningsnätverk och ständiga uppdateringar via trådlös programvara har Tesla Model 3 blivit en ledande populärt val som förmånsbil.

Volvo XC40 Recharge

Volvo XC40 Recharge
Volvo XC40 Recharge
Volvo XC40 Recharge är en elektrisk SUV som kombinerar ett modernt hållbarhetstänk med Volvos klassiska säkerhetsfunktioner. Med sin stilrena design och generösa utrymmen erbjuder XC40 Recharge en bekväm och lyxig körupplevelse, vilket gör den till ett av de bästa alternativen som förmånsbil. Den elektriska drivlinan ger imponerande prestanda och lång räckvidd, vilket gör den till ett pålitligt alternativ för både stadskörning och längre resor. Dessutom erbjuder XC40 Recharge smarta teknologier och avancerade förarassistanssystem som underlättar resandet och ger extra trygghet på vägen. Med Volvo som pionjär inom hållbarhet, representerar XC40 Recharge företagets satsning på en grönare framtid.

Volkswagen ID.4

Volkswagen ID.4
Volkswagen ID.4
Volkswagen ID.4 är en elektrisk crossover-SUV som har fångat uppmärksamheten hos många bilentusiaster. Med sin moderna och distinkta design kombinerar ID.4 stil och funktionalitet på ett imponerande sätt. Den elektriska motorn ger en tyst och smidig körupplevelse samtidigt som den erbjuder tillräckligt med kraft och räckvidd för ditt dagliga pendlingsbehov. ID.4 är med andra ord en perfekt förmånsbil som dessutom är utrustad med avancerad teknik och bekvämlighetsfunktioner, inklusive en stor pekskärm och en rad förarassistanssystem.

I slutändan är såklart det bästa valet den bil som bäst passar dina individuella behov och preferenser.

FAQ - Förmånsvärde elbil

Vad kostar en elbil i förmånsvärde?

Kostnaden i förmånsvärde för en elbil varierar beroende på bilens värde, dess miljöpåverkan och andra faktorer. För år 2023 kan förmånsvärdet för en elbil ligga någonstans mellan 20 och 60 procent av bilens nypris, men det exakta beloppet kommer att variera från bil till bil.

Har elbilar lägre förmånsvärde?

Ja, generellt sett har elbilar lägre förmånsvärde än fossildrivna bilar. Detta är delvis på grund av att regeringen vill uppmuntra användningen av mer miljövänliga transportalternativ.

Påverkar förmånsvärdet lönen?

Om du är anställd innebär bilförmånen att din skatt ökar. Om vi antar att din årliga bilförmån är 42 000 kr, fördelas den över ett år och läggs till din lön som ett tillägg varje månad (i detta fall 3 500 kr per månad). Om din månadslön är 50 000 kr, betyder bilförmånen att du kommer att betala skatt både på din månadslön och din bilförmån, vilket totalt blir 53 500 kr.

Är förmånsvärde på bil pensionsgrundande?

Ja, att ha en tjänstebil minskar din tjänstepension.

Kan man löneväxla en bil?

Ja, att löneväxla mot bilförmån med bruttolöneavdrag innebär att man byter oskattad lön mot en förmånsbil. Bilförmånen är en schablonbaserad förmån, vilket innebär att man inte beskattas för den faktiska kostnaden som arbetsgivaren har. Istället läggs förmånsvärdet för bilen till den anställdes lön och skatt tas ut på hela beloppet. Fördelen med att löneväxla mot bil är att man betalar för bilen med bruttolönen, det vill säga oskattade pengar, även om man tar hänsyn till förmånsvärdet enligt Skatteverkets regler. Det kan vara billigare att löneväxla mot bilförmån än att privatleasa en bil, och man kan dra nytta av arbetsgivarens upphandlade rabatter hos bilhandlare.

Kan förmånsvärdet ändras?

Ja, för taxibilar, lätta lastbilar och servicebilar finns möjligheten att sänka bilförmånsvärdet. Detta kallas för att anpassa förmånsvärdet och beror på att dessa biltyper i huvudsak används i tjänsten och kan vara begränsade när det kommer till privat bruk.
Inlägget uppdaterades senast 07 juli 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Företagsleasa din elbil via Carla

Hitta din nästa elbil eller laddhybrid med avdragbar moms för företagsleasing på Carla. 

Vår företagsleasing inkluderar alltid:
Minst 12 månaders garanti ✔ Sommar- och vinterdäck ✔