Tvätta bilsäten själv - så här gör du

Underhåll
03 aug. 2023
|
4 min

För många av oss är bilen mer än bara ett transportmedel – den är en relativt dyr investering som du vill bevara i toppskick. Ett ganska enkelt sätt att maximera andrahandsvärdet är att regelbundet tvätta bilen för att minska risken för bestående slitage. När det gäller bilskötsel är en av de viktigaste men ofta förbisedda aspekterna rengöring av bilsätena. Sätena är en av de mest använda delarna i bilen och samlar på sig allt från damm och smuts till matrester och spill - inte minst bland barnfamiljer!Förberedelser innan du tvättar bilsäten


Vi har tidigare skrivit en mer allmän guide om hur du tvättar bilen själv. I den här artikeln zoomar vi in på hur du tvättar bilsätena på bästa sätt för att hålla dem skinande rena och i gott skick.

Innan du sätter igång med bilsätestvätten, se till att ha allt du behöver till hands. Här är några grundläggande förberedelser:

 • Identifiera materialet: Det första steget i att tvätta bilsätena är att identifiera vilket material de är tillverkade av. De vanligaste materialen är tyg, läder eller konstläder. Varje material kräver olika rengöringsmetoder och produkter för att undvika skador och missfärgning.
   
 • Efter att du har identifierat materialet behöver du såklart rätt städutrustning. Denna inkluderar dammsugare, rengöringsmedel för textil, läder eller konstläder, en mjuk borste, mikrofibertrasor och en sprayflaska med vatten och en mild tvållösning. För tygsäten kan du använda en speciell bilsätesrengöring som är skonsam mot tyget och tar bort envisa fläckar. För läder- eller konstlädersäten bör du använda en mild läderrengöring för att inte skada ytan.
   
 • Parkera bilen på ett välventilerat område, helst i skuggan, för att undvika att rengöringsmedlen torkar innan du hinner arbeta in dem.
   
 • Sist men inte minst - om du använder nya rengöringsmedel, se till att testa dem på en liten, dold yta. Detta för att säkerställa att de inte skadar materialet när du genomför bilsätestvätten.Så rengör du bilklädseln effektivtInnan du börjar tvätta bilsätena är det viktigt att du suger upp lös smuts med hjälp av dammsugaren. Detta för att undvika att smutsen och andra lösa partiklar gnids in i sätena under själva tvättprocessen. Var noggrann och kom ihåg att flytta sätena framåt eller bakåt för att komma åt svåråtkomliga områden. Om du har en dammsugare med olika borst- eller möbelverktyg, använd dem för att rengöra mellan sömmar och veck.


När du gjort detta kan du påbörja sätestvätten, i följande steg:

 1. Börja med att applicera en liten mängd rengöringsmedel på en fuktig mikrofibertrasa eller direkt på fläcken. Arbeta in med varsamma cirkulära rörelser för att undvika att skada materialet.

  Överdriv inte heller mängden vatten, eftersom det kan leda till mögel eller dålig lukt. För djuprengöring av svårare fläckar, använd en mjuk borste för att försiktigt arbeta in rengöringsmedlet i tyget. Torka sedan bort eventuellt överskott av rengöringsmedlet med en ren mikrofibertrasa.

  Observera att läderbilsäten kräver speciell vård för att behålla sin mjuka yta och glans. Använd ett specifikt läderrengöringsmedel. För att undvika att lädret skadas eller torkar ut bör det vara fritt från alkohol och lösningsmedel. Applicera rengöringsmedlet på en mjuk trasa och torka försiktigt av läderytan.
   
 2. Torka av sätena ordentligt efter att du har rengjort dom. Se till att de blir ordentligt torra för att undvika att fukt tränger in i materialet. I ett detta steg är kan du med fördel använda en ren och torr mikrofiberduk för bästa resultat.
   
 3. Ofta är det inte bara fläckar som är problemet, utan även oönskade lukter. För att bli av med dessa kan du använda en bildeodorant eller en luktneutraliserare för att effektivt få bort dålig lukt från dina bilsäten.
   
 4. Sist men inte minst kan du använda dig av skyddande medel. Detta typ av medel skyddar sätena preventivt, hjälper till att avvisa smuts och fläckar, och kan förlänga livslängden på dina bilsäten och hålla dem rena längre. Kom ihåg att använda ett skyddande medel speciellt utformat för det material som sätena är tillverkade av.
   
  Har du lädersäten kan det t.ex. vara en bra idé att använda en läderbalsam för att återfukta och ge dem en fräsch glans. På så sätt undviker du att de blir torra och tråkiga.


Att tvätta dina bilsäten är en enkel men viktig uppgift för att bevara din bils fräschet och andrahandsvärde. Genom att följa dessa steg och använda rätt produkter kan du njuta av skinande rena säten och en fräsch känsla i din bil.8 tips: så undviker du smutsiga sätenDet allra flesta fläckar går, med rätt rengöringsmedel och lite tålamod, att tvätta bort. Men det hindrar ju inte att du är försiktig och tar till några knep för att undvika att sätena blir allt för smutsiga - speciellt om du har barn eller husdjur. Om inte annat slipper du att tvätta bilsätena lika ofta!

 1. Ta bort fläckar i tid. Om du spillt något på bilsätet, se till att ta bort fläcken så snabbt som möjligt. Ju längre fläcken får sitta, desto svårare blir den att ta bort och risken för att den orsakar permanenta märken ökar.
   
 2. Lägg ut filtar eller handdukar i baksätet om du har barn som behöver äta eller dricka i bilen, eller husdjur.
   
 3. Se till att alltid ha tillgång till en kräkpåse. Det är inte säkert att du hinner stanna om en passagerare känner sig åksjuk.
   
 4. Undvik att ha för många saker löst i bilen. För mycket rörelse i bilen kan öka risken för spill. Försök att organisera dina saker och förvara dem säkert, helst i förvaringsutrymmen eller i bagageutrymmet.
 5. Häll över mat och dryck i förslutningsbara behållare och flaskor för att förhindra att innehållet läcker ut om de välter eller om bilen skakar till.
   
 6. Undvik överfyllda behållare! Fyll inte behållarna till bredden. Det är bättre att lämna lite utrymme i toppen. På så sätt minskar du risken för spill när du öppnar eller rör om i dem.
   
 7. Det ska ärligt sägas att undertecknad inte alltid följer detta råd, men... Försök att undvika att äta och dricka medan du kör. Distraktion det innebär att koncentrera dig på körningen ökar definitivt risken för spill. Ta istället en paus om du vill äta eller dricka något.
   
 8. Placera drycker i bilens mugghållare - det är det dom är till för!Slutsats

Det tåls att upprepas - genom att tvätta bilsätena regelbundet kan du enkelt bevara bilens fräschhet och andrahandsvärde. Bilsäten är en av de mest använda delarna i bilen och utsätts i många fall för mycket smuts, damm och spill, särskilt hos barnfamiljer. Med hjälp av rätt rengöringsmedel, utrustning och tillvägagångssätt kan man effektivt ta bort både fläckar och oönskade lukter.
Inlägget uppdaterades senast 03 augusti 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Värdera och sälj din bil online

Få bättre betalt när du säljer din bil till oss.

✔ Snabb värdering och bud inom 60 min
✔ Fri upphämtning i hela Sverige
✔ Pengar på kontot direkt