Tvätta bilen själv

Tvätta bilen själv - Den ultimata guiden

Underhåll
20 juli 2023
|
5 min

Att tvätta bilen regelbundet hjälper till att skydda lacken från smuts, vägsalter och andra skadliga ämnen. Om du sköter om din bil så ökar du bilens livslängd och dessutom behåller den sitt värde längre. Sedan är det ju såklart också mycket roligare att köra en ren och fräsch bil!


Olika sätt att tvätta bilen


Som du säkert redan vet så finns flera alternativ när det kommer till att tvätta bilen:

 • Automattvätt på en bensinmack: Automattvättar är bekväma och snabba. Du kör helt enkelt in i tvätthallen och bilen blir tvättad automatiskt med hjälp av högtryckstvättar och rörliga borstar. Detta alternativ är praktiskt när du har bråttom eller inte har tillgång till tvättutrustning hemma. En automattvätt
 • Tvätthall: På en tvätthall kan du tvätta bilen själv med högkvalitativa tvättprodukter och rätt utrustning. Det finns numera gott om självbetjäningsstationer runt om i landet med högtryckstvättar, borstar och vattenslangar för att snabbt och effektivt få bilen ren.
 • Tvätta bilen hemma: Att tvätta bilen själv hemma ger dig full kontroll över processen och möjligheten att använda dina egna produkter och verktyg. Det kräver dock lite mer tid och ansträngning. Tänk också på att det i vissa områden är förbjudet att tvätta bilen hemma.


I den här artikeln kommer vi att fokusera på hur du ska gå tillväga om du vill tvätta bilen själv, hemma eller på en tvätthall!Tvätta bilen själv - steg för stegUnder en solig sommardag kan det vara riktigt härligt att tvätta bilen hemma, men det går naturligtvis även bra att tvätta bilen själv på vintern. Ett hett tips då är att köra bilen varm innan du tvättar den.

Här går vi igenom steg för steg hur du tvättar bilen själv - både invändigt och utvändigt.Tvätta bilen utvändigtAtt tvätta bilen själv utvändigt är en viktig del av fordonsunderhållet. Det hjälper till att bevara bilens yttre genom att skydda lacken och minska risken för rost. Genom att regelbundet tvätta din bil kan du bibehålla nybilskänslan samtidigt som du förlänger dess livslängd och ökar andrahandsvärdet.

Innan du börjar tvätta bilen, se till att du har allt du behöver:

 • En hink
 • Tvättmedel för bilar
 • Två tvättsvampar (en för karossen och en för fälgarna)
 • En slang eller vattenspruta
 • Mikrofiberdukar för att torka av bilen efter tvätt


Här är några enkla steg för att tvätta din bil utvändigt:

 1. Skölj av bilen
  Använd en vattenslang eller högtryckstvätt och skölj noggrant av bilen för att avlägsna löst smuts och damm.
 2. Avfettning
  Avfettning tar bort den mest ingrodda smutsen. Använd kallavfettning eller alkalisk avfettning som du sprayar på och låter verka 5-10 minuter. Skölj sedan nerifrån och upp så att smutsen får rinna av utan friktion.
 3. Tvätta med bilschampo
  Fyll en hink med vatten och tillsätt bilschampo enligt instruktionerna på förpackningen. Använd en svamp för att applicera schampot på bilens yta. Arbeta i sektioner och undvik att låta schampot torka på lacken.
 4. Skölj av bilschampo
  Efter att du har tvättat en sektion, skölj av schampot med rent vatten. Var noga med att skölja ordentligt för att avlägsna alla rester.
 5. Fokusera på fälgarna
  Fälgarna samlar ofta mycket bromsdamm och smuts. Därför är det viktigt att ge dom extra uppmärksamhet. Använd den andra tvättsvampen för att rengöra fälgarna. Om det behövs kan du använda en speciell fälgtvättborste för att komma åt svåråtkomliga platser.
 6. Torka av bilen
  Använd en ren och mjuk mikrofiberduk eller en speciell torkduk för att torka av bilens yta och undvika vattendroppar eller vattenfläckar.
 7. Vaxning
  Vaxa bilen för att bevara dess glans. Du kan välja på vax som appliceras på en torr bil eller som appliceras på en våt bil och sedan spolas av.


Genom att regelbundet tvätta bilen själv kan du hålla den i toppskick och samtidigt spara pengar på professionella biltvättar. Tvätta bilen invändigtGenom att tvätta bilen själv invändigt sparar du inte bara pengar, du förlänger också interiörens livslängd och bibehåller ett högre andrahandsvärde. Genom att följa några enkla steg och använda rätt produkter kan du få din bil att se, mer eller mindre, ny ut igen!

Innan du börjar är det viktigt att förbereda dig genom att säkerställa att du har nödvändiga verktyg och rengöringsprodukter. Du kan komma att behöva följande:

 • Dammsugare: En kraftfull dammsugare för att enkelt avlägsna damm, smulor och annat skräp från bilens interiör.
 • Mikrofiberdukar: Mikrofiberdukar är fantastiska när du torkar av ytor då de inte repar interiören.
 • Rengöringsmedel: Välj rengöringsprodukter som är lämpliga för ditt bilsäte, instrumentbräda, paneler, och eventuella läderklädsel eller tygklädsel.
 • Fönsterputs: För att rengöra bilens fönster både på insidan och utsidan.
 • Borstar och svampar: Borstar kan vara användbara för att komma åt svåråtkomliga platser och en svamp kan vara användbar för att torka av ytor.


Nu när du har allt du behöver kan du börja tvätta bilens insida enligt följande steg:

 1. Töm bilen
  Börja med att ta bort allt skräp och lösa föremål inne i bilen.
 2. Dammsug
  Använd en dammsugare med olika munstycken för att noggrant dammsuga alla ytor i bilen, inklusive golvmattor, säten, instrumentbräda och bagageutrymme.
 3. Rengör fönstren
  Använd fönsterputs på insidan av bilens fönster och torka av dem med rena mikrofiberdukar tills de blir glänsande och fläckfria.
 4. Tvätta och rengör mattor
  Ta bort golvmattorna och tvätta dem med hjälp av en mattrengöring eller genom att blötlägga dem och använda en borste för att skrubba dem. Låt dem torka ordentligt innan du lägger tillbaka dem i bilen.
 5. Rengör sätena
  Om du har tygklädda säten, använd rätt rengöringsmedel för tyg för att ta bort fläckar och smuts. Var försiktig så att du inte överdriver med vatten, eftersom det kan ta lång tid att torka. Har bilen skinnklädsel kan du rengöra dom med läderrengöringsmedel.
  Missa inte vår separata guide för hur du tvättar bilsäten.
 6. Rengör instrumentbrädan och panelerna
  Använd lämpligt rengöringsmedel för plast- eller läderklädda ytor. Applicera rengöringsmedlet på en mikrofiberduk och torka av ytan försiktigt.
 7. Torka av ytor
  Om du har använt något vattenbaserat rengöringsmedel, se till att torka av alla ytor ordentligt med en ren och torr mikrofiberduk för att undvika vattenmärken.
 8. Lägg till en behaglig doft
  Slutligen kan du placera en bilfriskare eller en doftgran i bilen för att ge den en fräsch och behaglig doft.


Genom att ta dig tid och omsorg kan du enkelt göra en grundlig rengöring av din bil invändigt. En ren och välskött bilinteriör gör inte bara körupplevelsen trevligare, utan det kan som sagt också bidra till att bevara värdet på din bil över tid. Så ge din bil den kärlek den förtjänar och njut av att köra i en fräsch och trevlig miljö!Får man tvätta bilen hemma?Reglerna för att tvätta bilen hemma kan variera beroende på var du bor. I vissa områden kan det vara tillåtet att tvätta bilen hemma medan det i andra områden kan vara förbjudet på grund av miljöskyddsförordningar och vattenrestriktioner. Det är viktigt att du undersöker de lokala reglerna och föreskrifterna som gäller i ditt område.


Om det är tillåtet att tvätta bilen hemma i ditt område finns det fortfarande några viktiga saker att tänka på för att minimera din påverkan på miljön. Tvättvatten innehåller ofta föroreningar som kan vara skadliga för miljön såsom kemikalier från tvättmedel och oljerester från bilen.

 • Använd miljövänliga tvättprodukter: Välj biologiskt nedbrytbara tvättmedel som är skonsamma mot miljön och undvik produkter som innehåller skadliga kemikalier.
 • Tvätta bilen på en gräsbevuxen yta: Genom att tvätta bilen på en gräsmatta kan gräset fungera som ett naturligt filter och hjälpa till att absorbera och rena tvättvattnet innan det når marken.
 • Använd sparsamt med vatten: Undvik att slösa på vatten genom att använda två hinkar (en för tvättmedlet och en för att skölja av svampen) istället för att kontinuerligt spola med slang. På så sätt kan du kontrollera och minimera vattenförbrukningen.
 • Samla upp tvättvattnet: Om du vill vara extra försiktig kan du använda en tvättmatta med avloppssystem för att samla upp och leda bort tvättvattnet till avsedd plats.Slutsats

Med relativt små medel och en viss regelbundenhet kan du, genom att tvätta bilen själv, på sikt göra både stora besparingar på din biltvättskostnad och säkerställa att andrahandsvärdet på din bil är högsta möjliga vid en eventuell försäljning.
Inlägget uppdaterades senast 20 juli 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Värdera och sälj din bil online

Få bättre betalt när du säljer din bil till oss.

✔ Snabb värdering och bud inom 60 min
✔ Fri upphämtning i hela Sverige
✔ Pengar på kontot direkt