Elbilens och laddhybridens räckvidd

Elbilens räckvidd - Hur du kan påverka räckvidden

Underhåll
26 okt. 2022
|
5 min

En av de första sakerna som nämns i beskrivningen om en elbil är räckvidden. Fullt naturligt, eftersom det är räckvidden som avgör hur långt du kommer utan att behöva ladda. Men hur kan du få ut så mycket som möjligt av räckvidden på din elbil och vad ska du tänka på när det är dags att köpa en ny elbil? Vi har svaren!

Elbilens räckvidd

Hur lång räckvidd en elbil har handlar helt enkelt om hur långt man kan köra innan bilen behöver laddas. En elbils räckvidd påverkas av batteriets kapacitet och hur mycket el bilen behöver för att rulla framåt. Laddhybrider har däremot både en förbränningsmotor och ett elbilsbatteri. Därför räknas laddhybridens totala räckvidd ut genom förbränningsmotorns räckvidd adderat med elbilsbatteriets räckvidd. Hos en laddhybrid är elbatteriets räckvidd ofta begränsad och står endast för cirka 5% av laddhybridens totala räckvidd. 

Missa inte! I den här artikeln listar vi de elbilar med längst räckvidd just nu.

Yttre faktorer kan påverka en elbils räckvidd

Även yttre faktorer som väder, temperatur, vägförhållanden och sättet du kör på påverkar räckvidden. Kör du t.ex riktigt snabbt i motvind på en motorväg kommer det krävas mer av batteriet än om du rullar i lugn fart på en landsväg i strålande solsken. 

Detta betyder att du faktiskt kan påverka din bils räckvidd beroende på när och hur du kör. Och nu ska vi ge dig några tips på vad du kan göra för att din elbil ska rulla längre mellan varje laddning. 

Så mäter du räckvidden

På Carla vill vi alltid att du ska känna dig trygg när du köper en begagnad elbil. Därför testar vi batteriets kapacitet på varje elbil som vi säljer. Vi använder ett avancerat system från AVILOO vilket gör att vi kan visa hur mycket av batteriets ursprungliga kraft som finns kvar. Och därmed även vilken aktuell räckvidd batteriet erbjuder, trots att det har några år på nacken. 

WLTP och NEDC

Utöver vårt eget test finns det även en standard för hur man anger räckvidden för olika bilmodeller. Tidigare kallade man detta test för NEDC-test men man insåg att det inte gav en korrekt bild så från 2018 är det obligatoriskt för alla biltillverkare att låta varje modell som ska släppas gå igenom ett WLTP-test (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure). Allt för att du som konsument ska kunna jämföra räckvidd (eller bränsleförbrukningen på bensin- eller dieselbilar) på ett så enkelt sätt som möjligt. 


WLTP-testet genomförs i en miljö som närmast kan liknas vid ett laboratorium. Här är målet att ställa bilen för en så pass verklig körning som möjligt samtidigt som man mäter utsläppen. Efter testet räknas ett genomsnittligt värde ut vilket ger det faktiska WLTP-värdet. 

Det testet inte tar fasta på är däremot yttre faktorer som låg temperatur eller hur mycket el som till exempel krävs för att du ska värma upp elbilen. Och det är just dessa faktorer som du som bilägare kan påverka genom att tänka smart när du kör eller laddar din bil.

Här kommer några tips på hur du kan få ut den längsta räckvidden med just din elbil. 

Väder och väglag

Höst och vinterväglag då det snöar, regnar eller är isigt påverkar elbilens räckvidd under vintern negativt. Då får nämligen bilen jobba intensivare för att ta sig framåt vilket gör att den därmed förbrukar med energi. Det du däremot kan göra för att underlätta är att helt enkelt köra mer varsamt på denna typ av väglag.

En elbils räckvidd påverkas under vintern 

När det är kallt ute påverkas elbilens räckvidd negativt i och med att energi främst går åt till att värma upp både kupén, och att batterier överlag är inte lika effektiva när de är nedkylda. Här kan du till exempel se till att parkera bilen i ett varmt garage så bilen slipper lägga energi på att värmas upp på morgonen.  

Körstil

Oavsett som du har en bensin- diesel eller elbil så påverkas energin som behövs för att rulla bilen framåt av hur snabbt du accelererar eller bromsar in. Därför är det alltid en fördel att köra lika lugnt som jämnt. Ju mer du håller dig till den filosofin desto längre kommer du att komma utan att ladda. 
Inlägget uppdaterades senast 26 oktober 2022
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?