Ladda elbil utan laddbox - Bo i lägenhet med elbil

Underhåll
01 nov. 2022
|
5 min

De senaste åren har debatten kring räckvidd, och hur lätt eller svårt det är att äga en elbil, varit het i media. Är elbil ett bra val och är det enkelt att ladda elbil hemma? För att reda ut alla frågetecken valde vi att låta Marcus som bor i en lägenhet i centrala Stockholm leva med en Mazda MX-30 i tre veckors tid. Den elbil som för närvarande har kortast räckvidd på marknaden. Så här gick det!


Lägenhet utan laddbox

Om du som Marcus bor i en lägenhet kan det, vid en första anblick, vara svårt att få tag på en parkeringsplats med eluttag för att ladda en elbil hemma. Detta är ett hinder som gör att många väljer att inte byta från ett fossildrivet fordon till en elbil. Allt för att de inte kan installera en laddbox hemma. Utan måste ladda via en laddstolpe ute på vägen.

Fakta, som ofta glöms bort i detta resonemanget, är att den genomsnittlige bilpendlaren i Sverige kör cirka 30 km enkel väg, dvs drygt 60 km per dag om man enbart kör till och från jobbet. Sedan måste vi lägga till några mil när man ska handla eller skjutsa barnen till träningen.

Men i stort innebär det att en genomsnittlig svensk inte behöver köra mer än 7 – 8 mil på en dag. En sträcka som elbilar enkelt klarar flera dagar i sträck utan att behöva laddas via en laddbox hemma.
Tre veckor och 80 mil senare
Under Marcus tre veckor tillsammans med Mazda MX-30 körde han ungefär 80 mil vilket motsvarande fem fulladdade batterier. Han befann sig mest i de centrala delarna av Stockholm som Östermalm och i Vasastan vilket var väldigt tacksamt.


Här fanns det generöst med laddstolpar och parkeringshus med laddplatser vilket gjorde det förvånansvärt enkelt att ladda nära hemmet. Vissa kvällar fick han snurra runt i kvarteret ganska länge innan han hittade en laddstolpe ute på gatan och ibland innebar det att han parkerade en bra bit från sin lägenhet.


Trots det upplevde Marcus sällan att han var rädd för att batteriet skulle ta slut. Han valde ofta att snabbladda bilen när batteriet var mellan 20% – 80% laddat. Då tog det cirka 40 minuter med maxeffekt (37 kW). Hos vissa aktörer ingick elen i parkeringspriset men annars låg priset på omkring 3 kronor per kWh. Men det priset kan variera ganska mycket.


En fördel som Marcus inte kunde testa denna gången är att han skulle kunna ha hyrt en egen parkeringsplats med laddmöjlighet på månadsbasis. Många företag jobbar nämligen aktivt för att göra det enklare för dig att skaffa en elbilsladdning i anslutning till ditt hem så den möjligheten växer för varje dag som går.Så gick det
 att ladda elbilen i lägenhetMen vad är då resultatet efter tre veckor med en elbil i storstockholm? Jo, slutsats var helt enkelt ja, du kan absolut bo i lägenhet medan du äger en elbil. För om man hårdrar det finns det egentligen bara en skillnad mellan att bo i hus med laddmöjlighet och en lägenhet i innerstaden. Och det är planeringen.

Så länge du planerar in en snabbladdning när du är på  jobbet eller under träningspasset någon/några dagar i veckan kommer du klara dig fint i din vardag. Och det kan kännas som en ganska lite uppoffring med tanke på att det finns så många fördelar med elbilar. Och då pratar vi inte bara om miljöaspekten.

Elbilar är även tystare, accelererar snabbare, är billigare att köra, kräver mindre underhåll och är bonusberättigade. Så våga tänka nytt och våga utmana bensin- eller dieselmotorer nästa gång du ska köpa en bil. Det är värt det, alla dagar i veckan! 


Carla - Elbilar helt enkelt

På Carla delar vi med oss av tips och råd om hur det är att äga och köra en elbil eller laddhybrid. Hos oss kan du också hitta din nästa begagnade elbil eller laddhybrid - utforska bland annat vårt lager av begagnad Tesla. Läs om hur du underhåller och laddar din elbil på bästa sätt, samt ta del av våra senaste nyheter.
Inlägget uppdaterades senast 08 juni 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?