Lista: 14 bra saker att ha i bilen

Tips
21 sep. 2023
|
3 min

Din bil är mer än bara ett transportmedel – den är din följeslagare på vägen och en plats där du tillbringar mycket tid. Så för att göra dina bilresor såväl bekvämare som säkrare är det bra att ha vissa saker liggande i bilen.

I det här blogginlägget går vi igenom fjorton bra saker att ha i bilen - så att du är redo för alla tänkbara situationer som kan uppstå ute på vägarna. Visste du en sak på listan som till och med är lagstadgad? Fortsätt att läsa för att ta reda på vilken!

Vi skulle vilja påstå att det här är den perfekta listan att checka av innan du ger dig ut på en längre roadtrip.


1. Varningstriangel

Att ha en varningstriangel i bilen är inte bara bra, utan helt nödvändigt. Det är nämligen lag på det i Sverige. Varningstriangeln ställer du ut ifall du måste stanna på en olämplig plats, i händelse av t.ex. motorstopp, och ska placeras en bit ifrån bilen så att dina medtrafikanter upptäcker dig och din bil i tid.


2. Första hjälpen-kit

Ett första hjälpen-kit kan vara ovärderlig i händelse av både mindre skador och större olyckor. Med hjälp av denna kan du tillhandahålla grundläggande vård till dess att professionell hjälp anländer.

Dessutom är det i många länder lag på att ha med sig ett första-hjälpen-kit i bilen - dock inte Sverige. Åtminstone inte ännu!


3. Vattendunk

Försök att alltid ha en välfylld vattendunk i bilen, särskilt under varma sommarmånader. Dels för att hålla dina egna vätskenivåer i schack under svettiga dagar, och dels för att kunna fylla på bilens kylsystem vid behov.


4. Reflexväst

En reflexväst har i princip samma funktion som varningstriangeln - att se till att du syns vid händelse av att du behöver stanna på en olämplig plats. Som fotgängare är du oerhört utsatt på en motorväg eller smal landsväg med dålig sikt.

Till skillnad från varningstriangeln är det inte lag på att ha en reflexväst i bilen i Sverige. Det är det däremot i många andra EU-länder, så västen är extra viktig att du packar med dig om du ska bila genom Europa. Allra bäst är det om du har en väst för varje passagerare i bilen.


5. Brandsläckare

Precis som en reflexväst är det i vissa länder lag på att ha med sig en brandsläckare i bilen. Det finns dessutom specifika brandsläckare som är anpassade för släckning av just bilbränder. För under 500 kronor är det en relativt billig investering i något som potentiellt kan vara livräddande.


6. Ficklampa

Nöj dig inte med ficklampan på din mobil. En stark ficklampa, med lång räckvidd, kan vara extremt användbar om du får motorstopp på vintern, natten eller behöver inspektera något under bilen. Se till att den är laddad eller har fräscha batterier.


7. Verktygssats

En grundläggande verktygssats med skruvmejslar, hylsor och en justerbar skiftnyckel kan vara till stor hjälp om du stöter på något mindre problem på vägen.


8. Reservdäck

Ha bör alltid minst ett fullt fungerande reservdäck och ännu bättre om du dessutom har de verktyg som krävs för att byta det. Detta kan spara dig på tid och pengar istället för att behöva ringa efter bärgning om du får punktering.

Kom ihåg att reservdäcket måste vara anpassat efter årstiden och trafikdugligt. Det vill säga, ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm för sommardäck, respektive 3 mm för vinterdäck.


9. Startkablar

Ifall din bil är kompatibel med startkablar, kan det vara smart att ha ett par tillgängliga i bilen. Då kan du själv starta bilen om det skulle behövas, utan att vara beroende av andra förare som kanske inte har kablar till hands.

Extra viktigt är det såklart om du befinner dig på en plats där det är glest med människor.


10. Extra mobiltelefonladdare

En extra mobiltelefonladdare är en livräddare om din telefon dör under en lång resa eller i en nödsituation.


11. Plastpåsar och pappershanddukar

Plastpåsar och pappershanddukar kan vara användbara för att hantera skräp, rengöra ytor eller för oväntade olyckor. Eller om du, som undertecknat, ofta har ett barn i bilen som lätt blir åksjuk!


12. Extra kläder och filtar

Överväg att ha en filt, extra kläder, och en regnponcho i bilen. Dessa kan vara mycket användbara om du hamnar i en oplanerad situation, speciellt under kallare årstider.


13. Isskrapa

Isskrapor är ett nästintill ovärdeligt tillbehör för alla oss som bor på mer nordliga breddgrader, där isiga förhållanden är en del av vardagen. Att använda en isskrapa ger dig inte bara bättre sikt, utan det är också ett enkelt sätt att förebygga skador på vindrutetorkarna. Dessutom riskerar du böter om du inte har tillräckligt rena rutor!

14. P-skiva

Även om allt fler parkeringsplatser har digitaliserat så är det fortfarande relativt vanligt med parkeringar där det krävs en p-skiva. Undertecknad kan, efter att ha fått alleles för många böter till följd av att jag har missat att sätta p-skivan, slå ett slag för en digital variant av p-skivan. Den sätts nämligen automatiskt när du har parkerat bilen, och ger dig en sak mindre att tänka på.

Slutsats

Dina resor blir både smidigare och säkrare med dessa saker i bilen. Genom att vara förberedd på olika situationer kan du njuta av en bekväm och stressfri körupplevelse, oavsett var vägen tar dig. Glöm inte att regelbundet kontrollera att dessa föremål är i gott skick och att fylla på eller byta ut dem vid behov.
Inlägget uppdaterades senast 21 september 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra laddhybrider till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?