Att köra elbil på vintern: Hur påverkas batteriet?

Nyheter
22 sep. 2023
|
3 min

Att elbilens räckvidd påverkar negativt av en kallare utomhustemperatur är allmänt känt. Det av främst två anledningar - dels går det energi till att värma upp kupén, och dels är inte batterier lika effektiva när dom är nedkylda.

Men hur påverkas egentligen bilens allmänna prestanda av en riktig vargavinter? En ny studie visar att det du förlorar i räckvidd får du åter i hållbarhet.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om att köra elbil på vintern - och hur din elbils batteri påverkas av vårt svenska vinterklimat!

Batteriet degraderas långsammare i kallare klimat


I måndags publicerade det amerikanska analysföretaget Reccurent en ny - och för oss som bor på nordliga breddgrader hyperintressant - studie där de jämför batterihälsan hos Tesla-bilar som har använts i varmare respektive kallare klimat.

Resultatet är otvetydigt.

Studien visar relativt stora skillnader i batterihälsan hos Teslor som har körts i ett kallare klimat jämfört med Teslor som har körts i ett varmare klimat.

I genomsnitt har en Tesla Model Y, av årsmodell 2020, behållit 92 procent av sin ursprungliga räckvidd om den har använts i södra delen av USA. När samma bil och årsmodell istället har använts i norra USA har den i genomsnitt bevarat 95 procent av sin kapacitet.

Skillnaden kan låta liten. Men faktum är att bilarna som i huvudsak har körts i varmare klimat har tappat 46% mer av sin ursprungliga kapacitet.

Varför förlorar elbilens batteri sin prestanda snabbare i ett varmt klimat?

Reccurent jämför i studien ett batteri som utsätts för långvarig värme med en människa som röker cigaretter eller ofta bränner sig i solen. Såväl batteriet som människokroppen åldras nämligen snabbare under dessa omständigheter.

En mer vetenskaplig förklaring är att värmen bidrar med extra energi till de elektrokemiska reaktionerna i batteriet. Det kan i sin tur påskynda oönskade kemiska reaktioner som åldrar batteriet i förtid.

Finns det risker med att köra elbil på vintern?


Nej. Även om kallt väder kan orsaka tillfälliga prestandaproblem i elbilar, orsakar det inte permanent skada.

Förlust av räckvidd i kallt väder beror som sagt på att bilen "stjäl" energi för att värma upp kupén och batteriet. Energin för att värma upp bilen kommer nämligen från samma ställe som energin för att driva bilen.

Men eftersom kallt väder inte har samma elektrokemiska effekt som värme, är den här räckviddförlusten kortvarig och bilens prestanda återgår till normal när vädret blir varmare.

Hur mycket förlorar en elbil i räckvidd på vintern?

Audi e-tron är bevisat motståndskraftig mot räckviddförlust på grund av ett kallt klimat
Audi e-tron är bevisat motståndskraftig mot räckviddförlust på grund av ett kallt klimat
Enligt en annan studie, även denna utförd av Reccurent, skiljer det sig (föga oväntat) i förlorad räckvidd mellan olika märken och modeller. Deras jämförelse av 13 populära bilmodeller visar en stor variation i räckviddförlust på grund av ett kallt klimat (minusgrader), från relativt låga -8% (Audi e-tron) till hela -32% (Chevy Bolt).

Det ska dock tilläggas att det finns saker du som bilägare kan göra för att påverka räckvidden, så som:

  • Om möjligt, parkera bilen i ett varmt garage
  • Förvärm bilen med laddstationen ansluten
  • Sänk värmen i kupén

Läs fler tips om hur du kan påverka din elbils räckvidd här.

Slutsats


Det kan kännas surt att din elbils räckvidd försämras något under vinterhalvåret. Men visst känns det lite bättre med vetskapen om att din bils batterihälsa på lång sikt faktiskt mår bra av det kallare klimatet? En elbil som har behållit en högre grad av sin ursprungliga prestanda är dessutom mer värd på andrahandsmarknaden. Så på lång sikt bidrar den svenska vintern med största sannolikhet till ett billigare bilägande för alla oss som kör elbil!
Inlägget uppdaterades senast 22 september 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?