Guide: Ta bort repor på bilen i 8 enkla steg

Underhåll
11 aug. 2023
|
4 min

Att hålla din bil i gott skick handlar inte bara om att tvätta den regelbundet och byta olja – det innebär också att hantera mindre skador som repor. Repor på din bils lack kan vara frustrerande och påverka både dess utseende och värde.I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom några användbara tips och tricks för att ta bort repor på bilen och återställa dess forna glans!


Förberedelser: Det här behöver du för att ta bort repor på bilenInnan du påbörjar själva arbetet med att ta bort repor på bilen behöver du införskaffa rätt utrustning. Genom att välja lämpliga svampar, trasor och mikrofiberdukar för tvätt och torkning, samt biltvättmedel och avfettningsmedel, kan du säkerställa att din bils yta rengörs effektivt och skonsamt.


Tvättmaterial:
  • Svampar eller trasor avsedda för bilvätt
  • Mikrofiberdukar eller bomullshanddukar för torkning av bilen


Rengöringsprodukter:
  • Biltvättmedel
  • Avfettningsmedel
  • Lackrengöring
  • Polermedel
  • Vax för lackskydd


Övrig utrustning:
  • Högtryckstvätt eller trädgårdsslang


Tillbehör för polering och vaxning:
  • Mikrofiberdukar
  • Kuddar eller dynor


1. Tvätta och förbered bilen


Innan du försöker ta bort repor är det viktigt att tvätta bilen noggrant. Detta för att undvika att smuts och grus skapar nya repor. Använd en mild tvättlösning och en mjuk tvättsvamp för att rengöra ytan. Skölj noga och torka av bilen med en ren och mjuk handduk.


Ett hett tips är att parkera bilen i skugga under tvättningen - på så sätt undviker du att rengöringsmedlet torkar in, vilket kan leda till en ful finish.


Läs även vår guide där vi går igenom hur du tvättar bilen själv.


2. Bedöm repans djup


Innan du går vidare till att polera bort repor måste du bedöma deras djup. Ytliga repor, som inte har skadat färgskiktet, kan ofta relativt enkelt poleras bort med rätt teknik. Djupare repor, som har gått igenom färgen och nått bilens grundmetall, kräver ofta en mer avancerad reparation.

Anlita professionell hjälp vid behov

Om reporna är alltför omfattande eller om du känner dig osäker på att utföra reparationen själv, är det bäst att anlita professionell hjälp. En professionell bilvårdsspecialist eller lackskyddstekniker kan använda avancerade metoder och produkter för att ta bort repor och återställa din bils finish.


3. Polera bort repor


För ytliga repor kan du använda ett milt poleringsmedel och en ren mikrofiberduk eller en svamp. Applicera en liten mängd poleringsmedel på ytan och gnugga försiktigt i cirkulära rörelser tills reporna börjar försvinna. För att undvika att skada bilens färg är det viktigt att mikrofiberduken eller svampen behålls fuktig under hela poleringsprocessen.


Avsluta genom att torka av poleringen med en ren duk och bedöm resultatet. Upprepa processen vid behov.


Observera: Vissa polermedel ska lämnas kvar på bilen, så kontrollera förpackningen för att se om detta är nödvändigt.


4. Fyll i djupare repor


Djupare repor kan åtgärdas med hjälp av en reparationssats som är speciellt utformad för att fylla i och täcka repor. Den här typen av produkt kan hjälpa till att jämna ut ytan, vilket minskar repornas synlighet. Då detta är en lite svårare operation än en vanlig polering bör du se till att följa instruktionerna på förpackningen noggrant.


5. Använd lackpenna för mindre reparationer


En lackpenna vara till stor hjälp för mindre repor, som inte har gått igenom bilens färgskikt. Se till att lackpennan matchar din bils färg och applicera försiktigt på reporna. Låt lacken torka och polera därefter försiktigt för att jämna ut ytan.


6. Tvätta bilen igen


Efter att du har avslutat poleringsprocessen är det dags att återigen tvätta bilen med tvål och vatten. Syftet med det här steget är att helt avlägsna eventuella kvarvarande rester av polermedlet. Eftersom din bil redan har en ren yta efter den första tvätten så krävs inte mycket tid. Se bara till att skölja av bilen noggrant för att säkerställa att alla spår av polermedel är borta.


När tvätten är klar är det dags att noggrant torka bilen med antingen en mikrofiberduk eller en vanlig handduk.


Efter att bilen är fullständigt torr är du redo för den sista etappen: att applicera ett skyddande lager för lacken.


7. Vaxa bilen


När du är nöjd med poleringen är det dags att skydda lacken med vax. Ett lämpligt vax för lackskydd kommer att bidra till att bevara glansen och skydda din bils yta från väder och slitage.


8. Förebygg framtida skador


När du har tagit bort reporna är det viktigt att ta förebyggande åtgärder för att undvika att nya repor uppstår. Tvätta och vaxa din bil regelbundet för att skydda dess lack och undvik att parkera i områden med hög risk för repor, som nära buskar eller träd.


Vanliga frågor

Hur ofta ska jag polera min bil?
Det räcker att polera bilen en, eller högst två gånger, per år. Undvik att "överpolera" då det i värsta fall kan leda till att du skadar lacken.


Varför ska jag polera bilen?
Genom polering stärks bilens skydd mot väder och vind, den blir helt enkelt mindre mottaglig för smuts och damm. Poleringen bevarar dessutom lackens lyster. Med hjälp av rätt produkter kan du effektivt reducera och ta bort repor på bilen!


Slutsats


Att ta bort repor från din bil kan vara en utmanande uppgift, men med rätt metoder, produkter och utrustning kan du själv återställa dess forna skönhet och glans, och ta bort repor på bilen. Kom ihåg att inte stressa - det gäller att vara försiktig och att ha tålamod under processen. Du bör inte heller tveka inte att söka professionell hjälp uppgiften känns för svår. Genom att ta hand om din bil på rätt sätt kan du njuta av dess skönhet och prestanda under många år framöver.
Inlägget uppdaterades senast 11 augusti 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Värdera och sälj din bil online

Få bättre betalt när du säljer din bil till oss.

✔ Snabb värdering och bud inom 60 min
✔ Fri upphämtning i hela Sverige
✔ Pengar på kontot direkt