Guide: Så tar du hand om ditt elbilsbatteri

Underhåll
04 okt. 2022
|
5 min

En elbils viktigaste del är inte helt oväntat…just det, batteriet! Därför är det bra att veta hur du ska ta hand om elbilsbatteriet så att det kan leverera så mycket kraft som möjligt så länge som möjligt. Det tjänar både du och miljön på. Men hur kan man få ut maximal effekt av elbilsbatteriet och vad kan du som bilägare göra för att ditt batteri ska ge dig bra räckvidd år efter år. Vi har svaren, men vi börjar från början.

Vad innehåller ett elbilsbatteri?Alla elbilsbatterier, oavsett tillverkare, innehåller metallen litium och är således ett litiumjonbatteri. Det är precis samma batterityp som används i mobiltelefoner, datorer eller annan hemelektronik som du har hemma.
Det som skiljer elbilar från till exempel en mobiltelefon är däremot att elbilar har stora batteripaket där många små batterier är sammankopplade. Förutom litium kan elbilsbatterier även innehålla metallerna  kobolt, mangan, nickel, koppar, mangan och aluminium.

Hur länge håller elbilsbatterier?När vi pratar livslängd kommer ditt elbilsbatteri finnas där och ge kraft till din elbil i cirka 20 år. Men det du förmodligen har märkt är att det är svårt att få ett rakt svar på frågan: Hur länge håller elbilsbatterier?
Det beror på att det inte finns ett exakt svar och det beror främst på att det är flera olika faktorer som spelar in. Allt från bilmärke, storlek på bilen, hur många som åker i bilen varje dag samt hur du kör eller hur du laddar dina elbilsbatterier. Alla dessa faktorer kommer tillsammans avgöra hur mycket kraft ditt elbilsbatteri tappar varje år.
Det vi kan säga med säkerhet är att precis som människors hälsa försämras batteriets hälsa ju äldre det blir. Det är en helt naturlig process och i siffror innebär det att ett elbilens batterikapacitet tappar i genomsnitt cirka 2,3% i kapacitet (energi) per år enligt en studie där 6 300 bilar analyserades av Geotab i England.
Det betyder att en elbil generellt kommer vara nere på 85% av sin ursprungliga kapacitet efter sju till åtta år.

3 tips för att förlänga livstiden på ditt elbilsbatteri


Tips 1: Parkera bilen i ett varmt garage.Ett elbilsbatteri fungerar i regel sämre när det är nedkylt. Men det slits även snabbare om det är för varmt. Så ett tips är att parkera bilen på en plats där det är normal temperatur, gärna så nära rumstemperatur som möjligt. Då slipper batteriets temperatur skifta för mycket och det mår ditt elbilsbatteri mycket bra av.

Tips 2: Ladda långsamt.Om du har möjlighet mår elbilsbatteriet bättre av att laddas långsamt. Det sker till exempel när du laddar bilen med en laddbox över natten - hemma hos dig. En snabbladdning på en mack eller rastplats höjer snabbt temperaturen på batteriet och då slits det mer i och med den onormala  temperaturökningen.

Tips 3: Ladda aldrig 100% och låt aldrig elbilsbatteriet ladda ur heltEtt elbilsbatteri mår sämre av att laddas fullt och det tappar även kraft om det skulle laddas ur helt. Därför är rekommendationen att alltid ligga på mellan 20% – 80% laddning. Ladda därför oftare under kortare perioder än mer sällan och så snabbt som möjligt.
De optimala förutsättningarna för att du ska få ut så mycket kapacitet som möjligt ur ditt elbilsbatteri är alltså att skaffa en egen laddbox hemma. Då har du mycket bra förutsättningar att parkera bilen i rumstemperatur, ladda långsamt över natten och hålla bra koll på att du har ett jämnt laddat batteri som tar dig dit du vill - varje dag.

Vill du veta mer?Kände du inte att du fick svar på dina frågor eller vill du veta mer om hur det är att äga en laddhybrid eller elbil? Nedan hittar du fler artiklar som förhoppningsvis kan leda dig rätt. Skulle du ha ytterligare frågor är du alltid välkommen att kontakta vår support (vardagar 08.00-20.00 och på helger 10.00-17.00) via mail hej@carla.se eller på telefon 08 - 792 01 01.
Inlägget uppdaterades senast 07 juli 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?