7 tips: så blir du av med imma och fukt i bilen

Underhåll
16 aug. 2023
|
3 min

Som bilägare är det ett relativt vanligt problem att det samlas imma och fukt i bilen. Det kan leda till dålig lukt, och än värre utvecklas till mögel. Värst av allt är ändå att det kan begränsa din sikt och göra körningen direkt farlig.Men oroa dig inte! I det här inlägget går vi igenom tips och tricks för hur du blir av med imma och fukt i bilen. Så att du slipper mögelstanken och kan köra säkert!1. Håll din bil städad och renFör att förhindra ackumulering av fukt är det viktigt att hålla bilens interiör såväl ren som torr. Det gör du genom att städa bilen regelbundet - töm ur skräp direkt, och skaka av, piska och dammsug golvmattorna med jämna mellanrum. Smutsiga mattor har nämligen en tendens att suga åt sig fukt, som i sin tur kan orsaka imma.

Ett annat tips är att inte lämna massa kläder, skor och filtar i bilen - då de, likt mattor, lätt absorberar fukt.2. Investera i gummimattorHar du tygmattor i bilen är det ofta en bra investering att köpa högkvalitativa gummimattor istället. Dels är de lättare att städa och dels fungerar de som ett effektivt skyddsskikt som hjälper till att förhindra att fukt tränger in i bilens golv. Gummimattor minskar med andra ord risken för såväl fukt i bilen som mögeltillväxt.3. Använd silica gelpåsar eller riskornspåsarNär du köper skor, handväskor och elektronikvaror så kommer det ofta med en liten påse som det står silica gel på. Det är ett torkmedel som tar åt sig fukt. Dessa är perfekta att spara och placera ut i bilens interiör då de absorberar fukt i luften och således håller fuktnivån nere.


Ett alternativ till silica gel är riskornspåsar, som har en liknande effekt. Glöm inte att byta ut påsarna med jämna mellanrum!4. Utnyttja kupévärmarenOm du redan har fukt i bilen, är kupévärmaren en effektiv allierad i din kamp mot imma. Det är en värmefläkt som hjälper till att ta bort överflödig fukt från luften inuti bilen. För bäst effekt är det viktigt att du ser till att ditt AC-systemet är i gott skick genom regelbunden service och rengöring av luftfilter.5. Om du spiller, torka upp vätskan direktDet kan verka uppenbart, men se till att torka upp spilld vätska direkt. Då bilen är ett relativt litet och trångt utrymme så ökar fuktnivåerna snabbt om du låter vätskan torka in i interiören. Det leder, i sin tur, till en gynnsam miljö för både imma och mögel.6. Rengör vindrutan regelbundetRena vindrutor gör inte bara körningen trevligare (och säkrare), de drar dessutom åt sig mindre fukt. Smutsen ger nämligen imman något att fästa på. Använd en effektiv glasrengöring så att vindrutan blir skinande ren.7. Ventilera din bil regelbundetUndvik att låta din bil stå stängd och stilla under längre perioder. Ventilera den regelbundet genom att öppna fönster eller dörrar när det är möjligt. Frisk luftcirkulation hjälper till att hålla fukt i bilen borta och förhindra imma. Om vädret tillåter är ett väldigt effektivt sätt att låta en sidoruta vara öppen medan du kör, det räcker ofta med så lite som en centimeter.Vanliga frågorKan man hälla varmt vatten på bilrutan?
Att försöka smälta isen på vindrutan med hjälp av kokande vatten kan framstå som en lockande DIY-lösning. Vi rekommenderar dock starkt att du undviker detta. Att hälla kokande vatten på vindrutan kan i värsta fall leda till att den spricker.

Varför fryser det på insidan av bilrutan?
På rutan uppstår det med tiden ett lager av fett. Det gör att vatten och fukt lättare fäster på rutan. Det är också anledningen till att ett av våra tips i den här guiden är att rengöra vindrutan regelbundet.SlutsatsAtt hantera imma och fukt i bilen kräver ett visst regelbundet underhåll. Det är dock inte kärnfysik, och med några få enkla metoder kan du skapa en behaglig och säker körupplevelse för dig och dina medpassagerare. En torr och fräsch bilinteriör, utan fukt och mögel, är både mer bekväm och hälsosam på lång sikt!
Inlägget uppdaterades senast 16 augusti 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Värdera och sälj din bil online

Få bättre betalt när du säljer din bil till oss.

✔ Snabb värdering och bud inom 60 min
✔ Fri upphämtning i hela Sverige
✔ Pengar på kontot direkt