Besiktning av bil – Så går det till

Underhåll
01 aug. 2023
|
5 min

Är du ägare av en bil kommer du att behöva besikta bilen. Besiktning av bil innebär att bilen kontrolleras av en oberoende besiktningsman för att kontrollera att bilen är körduglig och säker både för dig och dina medtrafikanter. Men vad händer om bilen blir underkänd på besiktningen? Och vad gäller om bilen får körförbud? Här går vi igenom allt du behöver veta.

Vad kontrolleras på besiktningen?


När du besiktar bilen kommer en tekniker att titta på flera olika delar. Dessa inkluderar bland annat:

  • Utsida
    På bilens utsida kontrolleras reflexer, backspeglar och bilens lampor samt om det finns en varningstriangel.
  • Insida
    På insidan kontrolleras lampor som varnar för olika fel, ratt, bilbälten, vindruta och dörrar. Även bilens mätarställning noteras. Har bilen airbags kontrolleras också dessa.
  • Under bilen
    På bilens undersida kontrolleras balkar, fästen, synliga delar av bromsarna samt stommen så att det inte finns rost eller skador. Man kollar även på motorn och säkerställer alla vätskenivåer såsom olja. Fram- och bakvagn, styrsystem och bromsledningar kontrolleras samt däckens mönsterdjup.
  • Provkör
    Besiktningsteknikern provkör bilen och kontrollerar att bromsar, hastighetsmätare, signalanordningar, vindrutetorkare och vindrutespolare fungerar.


Totalt är det nästan 300 olika punkter som kontrolleras under en besiktning. Efter att besiktningen är genomförd så delar besiktningsföretaget ett protokoll över resultatet med dig.



Så förbereder du din bil för besiktningen - 14 tips!



Innan besiktningen finns det funktioner och utrustning på personbilar och husbilar (PB klass I/PB klass II) som du enkelt själv kan inspektera och eventuellt åtgärda. För att slippa onödiga anmärkningar, se över följande innan du tar din bil till besiktningsverkstaden:

  1. Kontrollera att vindrutetorkare och spolare fungerar korrekt.
  2. Se till att blinkers och belysning fungerar felfritt.
  3. Testa tutan för att säkerställa att den fungerar.
  4. Kontrollera att alla säkerhetsbälten fungerar som de ska, även de i baksätet.
  5. Se till att det finns en varningstriangel i bilen.
  6. Säkerställ att registreringsskylten sitter på plats och är synlig. Glöm inte att kontrollera att skyltlyktan ovanför registreringsskylten fungerar.
  7. Kontrollera mönsterdjupet på sommardäcken; det bör vara minst 1,6 mm, medan vinterdäcken bör ha minst 3 mm.
  8. Kontrollera att styrningen fungerar som den ska. Det enklaste sättet är genom att köra bilen. Du kommer med största sannolikhet märka om den känns annorlunda, eller om det finns några tydliga problem.
  9. Se till att motorhuven kan öppnas och stängas felfritt. Spärren som låser fast motorhuven måste även den fungera.
  10. Kontrollera att alla dörrar kan öppnas och stängas, och att alla lås fungerar som dom ska.
  11. Inspektera backspeglarna för att se till att de är hela och ordentligt fastsatta.
  12. Säkerställ att batteriet är ordentligt fastsatt.
  13. Kolla oljenivån i motorn enligt bilens instruktionsbok.
  14. Se till att bodelen i husbilen är fri från lösa föremål för att undvika skador på inredningen vid bromsprov.


Om din bil har en löstagbar dragkrok, ta med den och eventuell nyckel till dragkroken när du åker till besiktningen. De kommer nämligen att kontrollera att dragkroken går att montera och demontera korrekt, och att eventuella nyckellås fungerar som de ska.



Måste man städa bilen innan besiktning?



I allmänhet är själva renheten på bilen inte en direkt faktor som påverkar om den passerar besiktningen eller inte. Besiktningen fokuserar främst på att kontrollera säkerhet och att bilen uppfyller de tekniska kraven.

Däremot kan en smutsig bil göra det svårare för besiktningspersonalen att inspektera vissa delar, och det kan leda till att de missar eventuella problem. Det är därför det rekommenderas att du rengör bilen innan besiktningen för att underlätta inspektionen och se till att inga potentiella problem förbises.

Tips! I den här artikeln går vi igenom hur du tvättar bilen själv.



När ska jag besikta bilen?



När det är dags att besikta bilen beror på bilens ålder och vilket datum den först registrerades för trafik. För bilar som är yngre än fem år ska den första besiktningen ske tre år efter att bilen först togs i trafik. Efter den första besiktningen behöver bilen sedan besiktas vartannat år tills bilen når en ålder av fem år. Från och med fem års ålder ska bilen besiktas årligen.

Du kan ibland få erbjudande om tid för kontrollbesiktning från besiktningsföretag när det är dags att besikta din bil. Men i slutändan är du själv ansvarig för att hålla koll på att du besiktar bilen i tid. Får du inget erbjudande om en tid behöver du själv kontakta ett besiktningsföretag.



Hur bokar jag besiktning?



Som sagt, det är upp till dig att hålla koll på när du ska besiktiga bilen. När det är dags så gör du själv bokningen direkt hos någon av Sveriges alla privata besiktningsföretag, alltså inte hos transportstyrelsen. På Swedacs webbsajt kan du söka efter, och hitta alla, företag som är ackrediterade för besiktning av bilar.



Måste ägaren av bilen vara med vid besiktningen?



Nej, ägaren av fordonet behöver inte vara med vid besiktningen. Med andra ord, har du inte möjlighet att själv ta bilen till besiktningen går det bra att ta hjälp av någon annan - denna person måste dock såklart vara behörig att köra bilen.



Vad kostar det att besiktiga bilen?



Kostnaden för att besiktiga ett fordon varierar. Enkelt förklarat så kan man säga att ju större fordonet är, desto dyrare att besiktiga. Att besiktiga en vanlig personbil (under 3500 kg) brukar kosta någonstans mellan 500 och 700 kronor. I och med att marknaden för besiktning är privatiserad kan det löna sig att hålla utkik efter olika erbjudanden.



Vad händer om man inte besiktar bilen i tid?



Om du inte besiktar bilen i tid får du automatiskt körförbud. Körförbudet betyder att du inte får köra bilen, utom när du kör till besiktning eller verkstad för att åtgärda brister som hindrar godkännande vid besiktning.



Vad händer vid en underkänd besiktning?



Om din bil inte klarar besiktningen kommer du att få en lista över de punkter som behöver åtgärdas. Dessa punkter måste repareras innan bilen kan godkännas. Efter att reparationerna har utförts behöver du boka en tid för efterkontroll.

Tiden du har på dig för att åtgärda dessa problem kan variera, men vanligtvis har du 1 månad på dig för att rätta till problemen och boka in en efterkontroll. Du kan se det datum du senast måste göra en ombesiktning i rutan för besiktningsresultatet. Om du inte fixar problemen och gör en ombesiktning inom denna tid får bilen körförbud.



Vad är en efterkontroll?



Efterkontroll är alltså något som görs om din bil får anmärkningar under den ordinarie besiktningen. Efter att du har åtgärdat anmärkningarna får du då komma tillbaka till besiktningsverkstaden för den så kallade efterkontrollen. Som tidigare nämnt, vid den ordinarie besiktningen får du ett sista datum då efterkontrollen måste utföras, görs den inte då får fordonet körförbud. Efterkontrollen är vanligtvis ungefär 50% billigare än den ordinarie besiktningen.



När får man körförbud på bilen?



Körförbud utfärdas när din bil inte klarar besiktningen på grund av en eller flera allvarliga defekter, eller om du inte har besiktat bilen inom den givna tidsramen. Defekterna kan till exempel vara bristfälliga bromsar, trasiga lampor eller om bilens struktur är så pass skadad att den inte längre är säker att köra. Körförbudet fortsätter att gälla tills bilen har klarat besiktningen.



Om bilen har körförbud får jag köra till besiktning?



Om din bil har körförbud får du endast köra den direkt till en verkstad för reparationer eller direkt till närmsta besiktning för en efterkontroll. Om du blir stoppad av polisen med att köra bilen under andra omständigheter kan du få böter och bilen kan bli bärgad från platsen.



Behöver jag besiktiga en bil som jag köper från Carla?



Vi besiktigar eller servar alltid bilen innan försäljning om det behövs inom 1 månad. Självklart ingår alltid extra sommar- eller vinterhjul med mönsterdjup för minst en säsong till och bilen är rekonditionerad till högsta standard innan leverans. Med andra ord, det ska vara en helt krångelfri upplevelse när du köper din elbil eller laddhybrid hos oss.
Inlägget uppdaterades senast 01 augusti 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?