sälja bil privat eller till bilhandlare

Guide: Sälja bil privat eller till bilhandlare?

Köpguide
11 juli 2023
|
7 min

När du har bestämt dig för att sälja din bil är ett av de första besluten du måste fatta om du ska sälja bilen privat eller till en bilhandlare. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, och vad som passar dig bäst beror till stor del på dina personliga preferenser. I den här artikeln tittar vi närmare på skillnaderna mellan att sälja bil privat eller till en bilhandlare!

Så förbereder du din bil inför försäljning

Innan du lägger ut din bil till försäljning är det viktigt att du förbereder den på rätt sätt för att maximera dess värde. Här är fyra enkla steg du kan följa för att göra din bil redo inför försäljningen, oavsett om du ska sälja den privat eller till en bilhandlare:

  1. Rengör bilen: En grundlig rengöring, både invändigt och utvändigt, kan göra stor skillnad för hur din bil ser ut och uppfattas av köparen. Detta är extra viktigt om du säljer bilen privat, då det visuella intrycket ofta är det första en potentiell köpare får.
  2. Fixa mindre skador: Om det finns mindre skador på bilen, som repor eller bucklor, kan det vara värt att fixa dem innan försäljningen för att öka värdet. Se bara till att kostnaderna för dessa reparationer inte drar iväg allt för mycket.
  3. Service och underhåll: Se till att bilens servicehistorik är i sin ordning genom att genomföra nödvändig service och underhåll innan försäljningen. Detta kan ge köparna extra förtroende för att bilen har tagits väl hand om.
  4. Dokumentation: Samla all nödvändig dokumentation för bilen, inklusive servicehistorik, fordonsdokument och eventuella garantier.

Vilka papper behöver jag ha koll på?



När du säljer din bil är det viktigt att du har alla papper i ordning för att försäljningsprocessen ska bli så smidig som möjligt. Vissa dokument krävs till och med för att försäljningen ska kunna gå igenom. Här är den dokumentation som du behöver ha koll på:

  • Registreringsbevis: Detta är det viktigaste dokumentet som bevisar ägandet av bilen. Se till att det är uppdaterat och korrekt.
  • Fordonsdokument: Detta dokument innehåller teknisk information om bilen, inklusive chassinummer, märke, modell och registreringsnummer.
  • Servicehistorik: Om du har dokumentation över bilens servicehistorik kan det vara till nytta för köpare som vill veta att bilen har underhållits regelbundet.
  • Garantiböcker: Om bilen fortfarande har någon form av garanti, se till att du har garantiböckerna tillgängliga för köparen.

Så sätter du rätt pris på din bil



Att sätta rätt pris på din bil är avgörande - både för att locka potentiella köpare och för att säkerställa att försäljningen inte drar ut på tiden. De fyra viktigaste faktorerna för att avgöra en bils värde och sätta rätt pris är:

  1. Bilens skick: Bedöm bilens allmänna skick och beakta eventuella skador eller mekaniska problem den kan ha. Ju bättre skick bilen är i, desto högre pris kan du begära.
  2. Miltal: Miltal är en viktig faktor som påverkar värdet på bilen. Bilens värde minskar ju högre miltal den har. Ganska logiskt, eller hur?
  3. Fordonsålder: Äldre bilar tenderar, med vissa undantag, att vara mindre värdefulla än nyare modeller. Ta hänsyn till bilens ålder när du bestämmer priset.
  4. Marknadspriser: Utforska marknaden och undersök prissättningen på liknande bilar i ditt område för att få en uppfattning om vad som är rimligt att begära för din bil. Marknadspriserna har en tendens att fluktuera ganska mycket, så det är inte säkert att din bil är värd lika mycket denna månad som den var föregående månad. 


Ovan faktorer förutsätter att du har en “vanlig” bil. Det finns naturligtvis undantag, t.ex. samlarbilar och extremt ovanliga bilar vars värde inte bestäms enligt samma regler. Skulle du sitta på en sådan klenod rekommenderar vi att du tar professionell hjälp för att få den värderad.

Hur fungerar en bilvärdering?



För att få en mer exakt bild av din bils värde kan du ta hjälp med att genomföra en bilvärdering. Bilvärderingen görs vanligtvis av en professionell värderingsfirma eller en bilhandlare, såsom Carla. När vi värderar din bil tar vi hänsyn till en rad olika faktorer som:

  • Bilens skick
  • Ålder
  • Miltal
  • Marknadsförhållanden 

Utifrån dessa faktorer gör vi en uppskattning av din bils värde och ger dig ett bud. En bilvärdering ger dig en bättre uppfattning om vilket pris du kan förvänta dig och kan vara användbar både vid försäljning till en bilhandlare och vid en privat försäljning.

För- och nackdelar med att sälja bil privat



Att sälja bilen privat innebär att du själv sätter ett pris, och sköter hela försäljningen - från annonsering till kontraktskrivning med köparen. Privat försäljning av din bil har sina fördelar och nackdelar. Här har vi listat några av dem:

Fördelar med att sälja privat:

  • Högsta möjliga pris: Genom att sälja privat kan du ibland få ett högre pris för din bil jämfört med att sälja till en bilhandlare.
  • Direktkontakt med köparen: När du säljer privat kan du ha direktkontakt med köparen och förhandla direkt om priset och andra villkor.


Nackdelar med att sälja privat:

  • Tidskrävande: Att sälja privat kan vara mer tidskrävande än att sälja till en bilhandlare eftersom du måste marknadsföra bilen och hantera alla aspekter av försäljningsprocessen, från ax till limpa, helt själv. När du säljer din bil till en bilhandlare, såsom Carla, kan du få pengarna redan samma dag.
  • Osäkerhet och säkerhet: När du träffar potentiella köpare privat kan det finnas en viss osäkerhet och risk för bedrägeri eller oseriösa köpare. Att sälja privat ställer därmed högre krav på dig som säljare, att stå på dig och inte falla för olika mindre rumsrena knep från tvivelaktiga köpare.
  • Som säljare har du ett större ansvar: Vid eventuella oupptäckta fel på bilen har du som säljare ett större ansvar om du säljer din bil till en privatperson.



För- och nackdelar med att sälja bil till bilhandlare



Att sälja bilen till en bilhandlare innebär att du får ett bud som handlaren kan tänka sig att köpa bilen för, ofta redan samma dag som du tar kontakt. Om du väljer att acceptera budet kan affären vara klar mer eller mindre direkt - du får dina pengar och bilhandlare tar därefter över hela försäljningsprocessen. Att sälja din bil till en bilhandlare har, precis som när du säljer privat, sina fördelar och nackdelar.

Fördelar med att sälja till bilhandlare:

  • Snabb och bekväm försäljning: Att sälja till en bilhandlare kan vara snabbt och bekvämt eftersom de tar hand om hela försäljningsprocessen åt dig. Du får pengarna direkt och slipper hantera “däcksparkare” och oseriösa köpare.
  • Enkelhet: Du behöver inte marknadsföra din bil eller förhandla direkt med den potentiella köparen. Bilhandlaren tar hand om allt och du får en värdering och ett erbjudande redan samma dag.

Nackdelar med att sälja till bilhandlare:

  • Lägre pris: Vanligtvis får du inte lika högt pris för din bil när du säljer till en bilhandlare jämfört med privat försäljning. Bilhandlaren måste ha en marginal för att kunna sälja vidare bilen med vinst. Det är dock inte säkert att priset skiljer sig alltför mycket efter sedvanlig prutning vid en privat affär.
  • Mindre kontroll: När du säljer till en bilhandlare ger du upp en del av kontrollen över försäljningsprocessen och priset du får för bilen. Å andra sidan slipper du prutare och krångliga köpare.

Dina skyldigheter som säljare ifall det är fel på bilen


Som säljare har du vissa skyldigheter om det visar sig vara fel på bilen efter försäljningen. Enligt köplagen kan köparen kräva ersättning om bilen har fel som du som säljare kände till eller borde ha känt till vid försäljningstillfället.

För att undvika tvister och problem är det viktigt att vara ärlig och transparent om bilens skick och eventuella fel. Om du känner till fel på bilen bör du informera köparen om det. För att skydda dig själv som säljare bör du överväga att skriva ett köpeavtal där du ingående beskriver bilens skick och eventuella befintliga fel.

Vanliga frågor vid försäljning av din bil


Kan jag bli ansvarig för fel på bilen efter att jag sålt den?

Ja, du kan bli ansvarig för fel på bilen efter försäljningen om du som säljare visste eller borde ha känt till dessa fel vid försäljningstillfället. Det är därför viktigt att vara ärlig och transparent om bilens skick för att undvika eventuella tvister eller ansvar efter försäljningen.

Kan jag sälja en bil med lån?

Ja, det är möjligt att sälja en bil med lån, men det finns vissa saker du behöver ta hänsyn till. Om du fortfarande har ett lån på bilen måste du betala av lånet i sin helhet innan försäljningen. Du kan kontakta långivaren för att få information om hur du kan lösa lånet och överföra ägandet av bilen till köparen. Se till att alla papper och dokumentation är i ordning för en smidig överföring av ägandet. Säljer du bilen till oss på Carla hjälper vi dig med hela processen för att lösa befintliga lån.

Vilken är den optimala tiden på året att sälja en bil?

På våren är det vanligtvis mest lönsamt att sälja din bil. Begagnatpriserna peakar oftast i maj, vilket i sin tur innebär att om du vill sälja din bil är detta den optimala tidpunkten på året.

Hur mycket kostar det att genomföra ett ägarbyte? 

Det är helt kostnadsfritt att genomföra ett ägarbyte av en bil.

Vem ansvarar för att betala skatt på en bil vid ett ägarbyte?

Vid vanliga skattebetalningar är det ägaren som är registrerad vid början av den månad då skatten ska betalas (betalningsmånaden) som är ansvarig för att betala skatten. Om ett fordon byter ägare på den första dagen av betalningsmånaden eller senare, anses säljaren vara ägaren vid månadens början. Det är viktigt att betala skatten i tid, då det tillkommer en dröjsmålsavgift vid försenad inbetalning.

Vem är ansvarig för att rapportera ägarbytet?

Det är säljarens ansvar att se till att ägarbytet registreras så snabbt som möjligt. Anmälan bör skickas till Transportstyrelsen senast 10 dagar efter försäljningen. Innan ägarbytet har registrerats är den tidigare ägaren fortfarande ansvarig för bilen och eventuella böter, som till exempel parkeringsböter. Om du köper eller säljer ett fordon via en bilhandlare kan de ofta anmäla ägarbytet åt dig.

Hur lång tid tar det att genomföra ett ägarbyte för en bil?

Ett ägarbyte av bil tar normalt 24 timmar under om det sker under veckodagarna måndag till torsdag, men dröjer till nästkommande måndag om du registrerar ägarbytet på en fredag eller helgdag.

Måste jag avsluta min bilförsäkring när jag säljer min bil?

Din bilförsäljning avslutas normalt inte per automatik när du säljer din bil. Du måste med andra ord säga upp din bilförsäkring själv när du inte längre har behov av den.

Är det tillåtet att köra fordonet innan ägarbytet har genomförts?

Det är en vanlig missuppfattning att man kan köra på den tidigare ägarens försäkring fram tills ägarbytet är genomfört. I själva verket måste du ha en försäkring i ditt eget namn redan när du kör iväg med fordonet. Den tidigare ägarens försäkring gäller nämligen inte för dig som köpare. Som köpare måste du alltid vara både ägare och försäkringstagare för fordonet för att få köra bilen.

Är det möjligt att ha två personer som ägare av en bil?

Enligt dagens regler är det endast möjligt att registrera en ägare för ett fordon. Detta på grund av eventuella problem som kan uppstå med två ägare i samband med trafikböter eller försäkringsärenden.
Inlägget uppdaterades senast 11 juli 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Värdera och sälj din bil online

Få bättre betalt när du säljer din bil till oss.

✔ Snabb värdering och bud inom 60 min
✔ Fri upphämtning i hela Sverige
✔ Pengar på kontot direkt