Guide: Så genomför du ägarbyte av bil
Köpguide
02 aug. 2023
|
3 min
Oavsett om du köper eller säljer en bil ska det göras ett ägarbyte. Här får du veta allt om hur du gör ett ägarbyte och vad du behöver tänka på för att det ska gå så smidigt som möjligt.
Hur gör man ägarbyte av bil - 3 olika sätt
I Sverige är det enkelt att göra ett ägarbyte av bil. Du kan göra det på tre olika sätt: genom Transportstyrelsens hemsida, appen Mina fordon och via registreringsbeviset. För att göra bytet behöver du bilens registreringsbevis, det krävs även att både köpare och säljare har giltiga svenska körkort.
1. Ägarbyte på Transportstyrelsens hemsida
Du kan göra ett ägarbyte på Transportstyrelsens hemsida via deras e-tjänst. Logga in med BankID för att få tillgång till bilens detaljer och genomför ägarbytet digitalt. Du kan inte välja ett annat datum för bytet utan ägarbytet blir registrerat direkt samma dag.
2. Ägarbyte i appen Mina fordon
Precis som på Transportstyrelsens hemsida så kan du göra ett ägarbyte av bil digitalt via deras app “Mina fordon”. Appen hämtar du kostnadsfritt i Appstore eller Google Play. Du godkänner med BankID och ägarbytet blir registrerat direkt samma dag.
3. Ägarbyte av bil via registreringsbevis
Om du föredrar den traditionella vägen kan du utföra ägarbytet via registreringsbeviset. Detta innebär att både den förra och den nya ägaren undertecknar del 2 av bilens registreringsbevis. Därefter ska den nya ägaren skicka in detta till Transportstyrelsen. Ni ska alltid använda det senaste registreringsbeviset i original.
Anmälan om ägarbyte av bil ska innehålla följande:
- köparens personnummer, organisationsnummer eller annat tilldelat nummer
- köparens namn
- köparens adress i Sverige
- datum för äganderättens övergång
- underskrifter av både säljare och köpare
Skicka anmälan till följande adress:
Transportstyrelsen
701 81 Örebro
701 81 Örebro
Anmälan måste komma in till Transportstyrelsen inom 10 dagar från överlåtelsen. Efter det kommer anmälans ankomstdag att bli registrerat som datum för ägarbytet.
Så gör du en bakgrundskoll av fordonet innan ägarbytet
Det är viktigt att som köpare alltid genomföra en bakgrundskontroll av bilen och att säkerställa att säljaren verkligen äger den. Detta är för att undvika obehagliga överraskningar, såsom obetalda avgifter eller andra skulder kopplade till fordonet.
Det kan du enkelt göra med hjälp av bilens registreringsnummer på Transportstyrelsens webbsajt.
Går det att göra ägarbyte utan papper?
Ja, det är möjligt att genomföra ett ägarbyte av bil utan fysiska papper. Du kan som sagt göra anmälan om ägarbyte både via Transportstyrelsens hemsida och via appen “Mina fordon”.
Hur lång tid tar ett ägarbyte?
Ett ägarbyte tar oftast bara några minuter att genomföra online och gäller från samma dag som anmälan är gjord, men det kan ta någon dag för Transportstyrelsen att bearbeta ändringen. Tänk på att bilen tekniskt sett fortfarande tillhör den tidigare ägaren tills att ägarbytet är behandlat och godkänt.
Vem ska anmäla ägarbyte?
Både köparen och säljaren ska göra en anmälan om ägarbyte till Transportstyrelsen om ett fordon har köpts eller sålts.
Får köparen köra bilen innan ägarbytet är klart?
En långlivad myt hävdar att man kan köra på föregående ägares försäkring tills dess att ägarbytet är genomfört. Men faktum är att du måste ha en försäkring i ditt eget namn redan när du kör iväg med fordonet. Föregående ägares försäkring gäller inte för dig! Som köpare är det alltid ditt ansvar att vara registrerad som ägare och försäkringstagare för bilen.
Vad händer med fordonsskatten?
Fordonsskatt är en årlig avgift som varje bilägare i Sverige behöver betala. När ägandet av en bil är överfört till en ny ägare, överförs även ansvaret för fordonsskatten. Det innebär att den nya ägaren blir ansvarig för att betala fordonsskatten från och med datumet för ägarbytet.
Om du säljer din bil mitt i en skatteperiod kommer du inte att få tillbaka några pengar för de månader du har betalat för men inte äger bilen. Omvänt kommer den nya ägaren inte att behöva betala fordonsskatten för resten av skatteperioden. Den nya ägaren kommer att börja betala skatt från och med nästa skatteperiod.
Vad kostar ett ägarbyte av bil?
Att göra ett ägarbyte är helt gratis.
Vad händer med trafikförsäkringen?
Efter ägarbytet är bilen inte längre försäkrad, eftersom den tidigare ägaren inte längre är registrerad på fordonet. Enligt lagen är det obligatoriskt att åtminstone ha en giltig trafikförsäkring, så du måste köpa en försäkring för din bil innan du ger dig ut och kör.
Vi hjälper dig med ägarbyte av bil
När du köper eller säljer din bil via oss på Carla tar vi hand om allt åt dig, inklusive ägarbytet. Du kan känna dig trygg med att hela processen sker precis som den ska och du behöver inte tänka på att genomföra ett ägarbyte tillsammans med säljaren eller köparen. Vi kontrollerar alla uppgifter om bilen och säkerställer att allt blir rätt.
Inlägget uppdaterades senast 02 augusti 2023
Värdera och sälj din bil online
Få bättre betalt när du säljer din bil till oss.
✔ Snabb värdering och bud inom 60 min
✔ Fri upphämtning i hela Sverige
✔ Pengar på kontot direkt
✔ Snabb värdering och bud inom 60 min
✔ Fri upphämtning i hela Sverige
✔ Pengar på kontot direkt
Läs också
Statistik: Begagnade elbilsmarknaden augusti 2024
Det är återigen dags för vår månatliga analys av begagnatmarknaden för elbilar och laddhybrider. Rapporten ger dig en överblick över de mest populära modellerna, prisutvecklingen och vilka fordon som presterat bäst på begagnatmarknaden under september månad.
Köpguide
16 sep. 2024
|
4 min
Köpa ny bil eller begagnad? För- och nackdelarna
Att köpa bil är en stor investering, och en vanlig fråga många ställer sig är: Ska jag köpa en ny bil eller en begagnad bil? Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, och vad som passar dig bäst beror på dina behov, budget och preferenser. I den här artikeln går vi igenom viktiga faktorer som kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.
Köpguide
06 sep. 2024
|
4 min