Laddbox - En användarguide

Carlas guide om laddboxar

Underhåll
27 feb. 2023
|
6 min

På laddstationer runt om i landet hittar man både laddstolpar och laddboxar. Laddstolpar är laddare som är installerade på stolpar och är en vanlig syn på parkeringar, men i hemmet är laddboxar det populäraste valet. Vi har laddat upp med några tips och svar på vägen till livet med laddbox. 

Att köpa laddbox till hemmet är en smart och långsiktig investering. Frågan är bara vilken som passar dig och vad som kan vara bra att känna till innan man skaffar en? Vi går igenom de vanligaste frågorna kring laddboxar.

Vilken effekt på laddbox behövs?

Effekten beror på din huvudsäkring. En 3,7kW laddbox använder 16A i enfas och fungerar för de flesta. De vanligaste villasäkringarna är 20A eller 25A, så laddboxen kan användas utan problem. 

Hur snabbt laddas bilen med laddbox?

En 3,7kW-laddbox kan ladda cirka två mils bilkörning i timmen. Vilket innebär att en laddning över natten ger dig cirka 20 mil elbilskörning. Har du en laddhybrid är den däremot fulladdad redan efter några timmar. 

Framtidssäkra med ett långsiktigt val

En 11kW-laddbox är ett framtidssäkrat alternativ som använder 16A i tre faser samtidigt. Har du en ren elbil är det ett perfekt val. Beroende på vilket märke och modell du har kan den laddas fullt på 2-7 timmar. Elbilen kan laddas med högre effekt än laddhybriderna, där det oftast räcker med 3,7kW. 


Det är aldrig en fara med en starkare laddbox än vad bilen klarar av, utan det är bilen som styr. Högre effekt än vad som behövs är däremot inte nödvändigt. 

Kan jag ladda elbilen i det vanliga eluttaget hemma?

Husets vanliga eluttag bör inte användas för laddning av elbilar med hög effekt under en längre tid på grund av brandrisken. Laddboxar är till skillnad från vanliga eluttag gjorda för att klara höga effekter under lång tid. 

Laddbox med smarta tjänster

Med så kallade smarta tjänster till laddboxen kan du se och följa din elförbrukning och på så sätt spara pengar i längden. Ska du t.ex. sälja huset kan det vara bra att visa hur mycket av elförbrukningen som gått till bilen, så det inte räknas in i husets vanliga förbrukning. 

Att kunna ha schemalagd laddning gör att du kan välja när du villa ladda bilen och ladda den när elen är som billigast. 


Sist men inte minst, se över hur det kommer se ut i framtiden hemma. Är ni två i hushållet som behöver bil är sannolikheten stor att det är två elbilar som står där hemma inom kort. Då kan det vara smart att välja en laddbox med dubbla ladduttag från början, så behöver du inte betala för ytterligare en installation. 

Välj laddbox med lastbalansering 

Genom lastbalansering utnyttjas effekten bättre i huset och du undviker att säkringen går. Lastbalansering innebär även att du inte behöver säkra upp ditt nätabonnemang. Därför finns det en klar fördel med att välja en laddbox med lastbalansering. 


Lastbalansering ser till att laddboxen endast använder det lediga utrymmet mellan förbrukningen i huset och huvudsäkringen. När hushållet inte förbrukar så mycket el, t.ex. på natten, ges mer effekt till laddning av bilen. 

Få avdrag för installationen med grönt skatteavdrag

Grönt skatteavdrag är ett statligt stöd som ska göra det enklare att välja ett fossilfritt alternativ. Det är uppbyggt på samma sätt som RUT- och ROT-avdraget. Detta innebär att man har rätt att ansöka om skattereduktion på upp till 50 % av kostnaderna för installation och hårdvara, dock max 50 000 kr. Avdraget gäller för fastighetsägare, per person/år. 

Vilken är den bästa laddboxen?

Den bästa laddboxen är den som uppfyller dina kriterier och dina förutsättningar. Det finns många alternativ på marknaden och fler tillkommer, där kvalitén kan skilja sig avsevärt mellan olika leverantörer.

Kvalitet och säkerhet är a och o. Ska laddboxen klara av väder och vind? Tänk även på hur lång garantitiden är -ju längre garantin är, desto längre förväntas den hålla. Vi rekommenderar att jämföra olika kända leverantörer när du ska välja laddbox.

Kända leverantörer av laddboxar

Det finns många olika leverantörer av laddboxar på marknaden. Här listar vi ett urval som vi tycker håller måttet. 

 
  • Charge Amps - har olika modeller och är tillverkad i Sverige av återvunnen aluminium. 
  • Zaptec - en av världens minsta laddboxar med skandinavisk stilren design. 
  • Garo - tillverkad i Sverige med smarta funktioner anpassade för det nordiska klimatet. 
  • Alfen - förberedd med smarta funktioner som låses upp på distans mot betalning. 

Vad kostar en laddbox?

Priset för olika laddboxar varierar. I skrivande stund, februari 2023, kostar en laddbox, efter grönt skatteavdrag, allt från 4000 kronor från den mest grundläggande modellen, upp till drygt 20 000 kronor där man får dubbla ladduttag, extra tillbehör samt installation. 

Det är viktigt är att ta reda på vad som ingår i priset och vad som är tillval. Ska laddboxen vara monterad på en stolpe, en s.k. laddstolpe, kan det även tillkomma kostnader för det.

Inlägget uppdaterades senast 27 februari 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?