Steg-för-steg: Så byter du torkarblad på din bil

Underhåll
16 aug. 2023
|
3 min

Att ha fräscha och fungerande torkarblad på din bil är oerhört viktigt när du kör under regniga och snöiga förhållanden. Efterhand slits torkarbladen och deras effektivitet minskar, vilket kan ha en mycket negativ inverkan på din sikt och i värsta fall bli direkt farligt.


Men oroa dig inte! Att byta torkarblad är i de flesta fall relativt enkelt, och något som du utan problem kan göra själv. I detta blogginlägg kommer vi, steg-för-steg, gå igenom hur du går tillväga för att byta torkarblad på din bil och förbättra sikten även under dåliga väderförhållanden.

Steg 1: Köp rätt torkarblad

Innan du börjar behöver du såklart rätt torkarblad för din bilmodell. Att hitta kompatibla torkarblad brukar vanligtvis vara både enkelt och billigt. Såväl reservdelsbutiker som vissa bilhandlare brukar sälja torkarblad, men du kommer oftast billigast undan genom att handla online. Ett tips är att dubbelkolla din bils instruktionsbok för att ta reda på vilken typ av fäste dina nuvarande torkarblad har.

Steg 2: Lyft upp torkararmarna

När du har de nya torkarbladen redo börjar du med att försiktigt lyfta upp torkararmarna från vindrutan. Placera dem i en ställning så att du enkelt kan komma åt torkarbladen.

Steg 3: Ta bort de gamla torkarbladen

Identifiera fästena där torkarbladen är anslutna till torkararmarna. Dessa kan skilja sig beroende på ditt bilmärke och modell. Vanligtvis finns det en liten flik eller en knapp som du behöver trycka ner för att frigöra bladet från fästet. När du har frigjort bladet, ta försiktigt bort det från armarna.

Steg 4: Fäst de nya torkarbladen

Följ instruktionerna på de nya torkarbladens förpackningen noggrant när du fäster dom till torkararmarna. Ta din tid och se till att de sitter ordentligt och säkert.

Steg 5: Sänk ner torkararmarna

Sänk försiktigt torkararmarna tillbaka mot vindrutan. Se till att bladen ligger jämnt och inte fastnar på något sätt. OBS! Undvik att bara släppa ner torkararmarna, då de i värsta fall kan krossa rutan.

Steg 6: Testa torkarbladen

Innan du ger dig ut på vägarna är det viktigt att du testar de nya torkarbladen. Spruta lite spolarvätska eller vatten på vindrutan och aktivera torkarna. Torkarbladen ska röra sig smidigt över vindrutan och ta bort vattnet ordentligt.


Steg 7: Justera vid behov

Om torkarbladen inte fungerar som de ska, och t.ex. lämnar streck eller fläckar på rutan, kan det vara nödvändigt att justera deras position. Du kan försiktigt böja armen lite för att förbättra kontakt och trycket.

Vanliga frågor


Varför ska man byta torkarblad?
Som tidigare nämnt, den största anledningen till att byta ut slitna torkarblad är för att inte äventyra din egna, och dina medpassagerares, säkerhet. Vid sämre väderförhållanden kan välfungerande torkarblad rädda liv.

När ska man byta torkarblad?
Det finns flera tecken på att du bör byta torkarblad, bland annat när:

  • Torkarbladen börjar lossna från rutan
  • Gummilisten börjar förlora sin fukt och spricka
  • Effektivitet minskar och torkarbladen efterlämnar märken på rutan

Hur ofta ska man byta torkarblad?
Generellt är det rekommenderat att byta ut torkarbladen minst en gång per år men många passar på att byta torkarbladen i samband med däckbyten, dvs. två gånger per år. 

Vad kostar det att byta torkarblad?
Nya torkarblad kostar vanligtvis någonstans mellan 150 och 500 kronor. Om du väljer att byta torkarbladen själv, är detta alltså även totalkostnaden. 

Slutsats

Att byta torkarblad på din bil själv är en relativt enkel och kostnadseffektiv process. Genom att följa stegen ovan kan du att ha nya fräscha torkblad och en säkrare körupplevelse i alla väderförhållanden på under 30 minuter. Kom ihåg att regelbundet inspektera och byta ut torkarbladen för att behålla en optimal sikt ute på vägarna.
Inlägget uppdaterades senast 16 augusti 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Värdera och sälj din bil online

Få bättre betalt när du säljer din bil till oss.

✔ Snabb värdering och bud inom 60 min
✔ Fri upphämtning i hela Sverige
✔ Pengar på kontot direkt