Begtest: Lynk & Co 01

Begtest: Lynk & Co 01

Köpguide
21 okt. 2022
|
3 min

De första Lynk & Co 01-bilarna levererades till kunder i april 2021. Idag har dessa tagit sig till begagnatmarknaden och motorjournalisten Marcus Berggren på Högsta Växeln testar en av de allra första.

Det är e-handlaren Carla som är ensamma om att kunna erbjuda lätt begagnade Lynk & Co 01 på andrahandsmarknaden. Bilarna i fråga har endast rullat några hundra mil med allt vad det innebär.
Vår testbil hade gått ungefär 850 mil, något som är i linje med övriga Lynk & Co 01-bilar som Carla erbjuder.

Välutrustad med lång räckviddLynk & Co har som målsättning att underlätta allt som berör just valet av bil. Av den anledningen är samtliga bilar redan maxutrustade från fabrik och de enda valen man som konsument behöver göra är färgrelaterade – svart eller blå - och med eller utan dragkrok. Hos Carla finns samtliga alternativ.

Något annat som utmärker just Lynk & Co 01 är den långa elektriska räckvidden. Enligt WLTP kommer man 69 kilometer, vilket i verkligheten blir runt 5–6 mil, att jämföra med Volvo XC40 T5 Recharge som kommer knappt fyra mil på el.

Lynk & Co är systermärke till Volvo. Det innebär att bilen delar bottenplatta med både Polestar och Volvo. I grund och botten rör det sig således om en bil med många drag som man finner hos våra svenska stoltheter, men i en annan, mer attraktiv paketering.

En unik interiörDen höga utrustningsnivån fortsätter även på insidan. Interiören domineras av en 12,3-tums infotainmentskärm. Systemet är en Android-baserad historia som är snabbt och intuitivt med ett välutformat användargränssnitt. Både Apple CarPlay och Android Auto finns att tillgå.

Man möts även av ett enormt panoramatak, ett bra ljudsystem och härliga materialval. Baksätet kan tillgodose två fullvuxna individer i skaplig komfort och bagageutrymmet placerar bilen bland de större inom samma segment.

Lynk & Co 01 interiör
Lynk & Co 01 interiör

En elektrifierad upplevelseRent kördynamiskt kan många paralleller dras till Volvo XC40, något som bör ses som positivt. Lynk & Co 01 anammar emellertid en mer sportig approach. Bilen är förhållandevis mjuk och den direkta responsen som elmotorn medför bidrar även till en smidig körupplevelse.

Bensinpjäsen under huven är en trecylindrig historia som låter sportigt och gifter sig väl med elektrifieringen. Bilen är bekväm och det är inga problem att sluka mil efter mil på motorvägen. Även i stadskörning gör den sig bra, mycket tack vare elektrifieringen.

Carla går igenom 280 punkter med varje bil de saluför, något som garanterar en trygghet för dig som konsument. Det ingår även minst 12 månaders garanti och Carla är väldigt transparenta med bilarnas skick.

En bra dealDet Lynk & Co 01 lyckas riktigt bra med är att erbjuda mycket bil för pengarna jämte konkurrenterna. Den höga utrustningsnivån och den goda elektriska räckvidden står sig bra i det mycket konkurrenskraftiga segmentet.

En begagnad Lynk & Co 01 framstår därför som ett utomordentligt val. Även om man förvisso får sig ett mindre etablerat märke, rör det sig i grund och botten om samma bil som exempelvis en XC40. Därtill är bilarna fullsmetade och lyckas utmärka sig på egna meriter.

Lynk & Co har ansträngt sig för att differentiera modellen 01 både när det kommer till kosmetika men särskilt interiört. Helhetspaketet är därför svårslaget. Det fina med Carla är att de dessutom erbjuder 14 dagars ångerrätt vilket inkluderar upp till 20 mils körning. Det är därför även helt riskfritt att testa själv.

Helhetsintryck: 4/5Möjligheten att köpa en lätt begagnad Lynk & Co 01 från Carla är bestämt tilltalande. Produkten är solid och erbjuder mycket valuta för pengarna. Den elektriska räckvidden är god, komforten är hög och helhetspaketet är svårslaget. Även om segmentet kryllar av alternativ lyckas Lynk & Co 01 utmärka sig i positiv bemärkelse.

Fakta: Lynk & Co 01 (2021)

Motor
1,5-liters, 3-cylindrig, bensin, systemeffekt 261 hästkrafter, 425 newtonmeter

Kraftöverföring
7-stegad dubbelkopplingslåda, framhjulsdrift

Acceleration 0–100 km/
8,0 sekunder

Toppfart
210 km/h

Elektrisk räckvidd
69 km

Vikt
1879 kg

Mått (längd/höjd/bredd)
4541/1694/1857 mm
Inlägget uppdaterades senast 21 oktober 2022
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Beställ din Lynk & Co 01 redan idag

Samarbetet mellan Lynk & Co och Carla inleddes under sommaren vilket innebär att du redan nu kan köpa den populära laddhybriden på Carla.se.