leasa eller köpa elbil

Leasa eller köpa bil - Det här bör du tänka på!

Köpguide
27 juni 2023
|
5 min

Privatleasing eller köpa? Det är den stora frågan när det är dags att skaffa ny bil. Det finns många fördelar med båda alternativen men också några nackdelar. Vilket alternativ som passar dig bäst beror på din livssituation och dina behov. Här går vi igenom vad skillnaden är på att leasa vs köpa bil och vad du behöver tänka på för att göra ett välgrundat beslut.

Vad är skillnaden mellan att leasa eller köpa bil?


Att köpa bil innebär att du antingen betalar för hela bilen direkt eller finansierar köpet genom att ta ett billån, där du till sist äger bilen. När du äger bilen har du fullständig frihet att göra vad du vill med den - du kan sälja den när du vill, köra hur mycket du vill och bestämma när och hur den ska servas.

Privatleasing innebär att du hyr bilen under en bestämd tidsperiod, vanligtvis mellan två till fyra år. Du betalar en månatlig avgift för att använda bilen men du äger den inte. När leasingperioden är slut lämnar du tillbaka bilen och du slipper rådda med att sälja bilen och ta smällen för eventuell värdeminskning.

Vad ingår i privatleasing?


När du privatleasar en bil ingår oftast följande:

 • Användning av bilen: Du har rätt att använda bilen under hela leasingperioden.
 • Service och underhåll: De flesta leasingavtal inkluderar kostnaden för rutinmässigt underhåll och service av bilen. Det kan exempelvis omfatta saker som oljebyten, bromskontroller och andra grundläggande underhållsarbeten.
 • Däckbyte: Många gånger ingår däckbyte av sommar- och vinterdäck så att du alltid kör säkert och lagligt. Hos oss på Carla ingår däckbyte två gånger per år.
 • Vägskatt: Vägskatten är oftast inräknad i din månadsbetalning.
 • Försäkring: Detta varierar mellan olika leasingavtal. I vissa fall kan en försäkring ingå, men i de flesta fall behöver du själv teckna en separat bilförsäkring. Hos oss väljer du om du vill att bilförsäkring ska ingå eller inte.

Vad kostar det att leasa vs köpa bil?


Kostnaden för att leasa eller köpa bil varierar beroende på flera faktorer inklusive bilens pris, hur mycket du kör, och hur länge du planerar att behålla bilen.

Generellt sett kan leasing ha lägre månadskostnader jämfört med att köpa en bil med lån där du betalar ränta på lånet. Men efter att leasingperioden är slut äger du inte bilen och du behöver antingen leasa en ny bil eller köpa en. Om du köper en bil äger du den när lånet är betalt och du kan sedan sälja bilen eller fortsätta köra den utan månadsbetalningar. Även om månadskostnaderna kan vara högre, kan det vara mer ekonomiskt över lång tid.


Vilket alternativ är bäst av att köpa eller leasa bil?


Valet mellan att köpa eller leasa en bil beror alltså helt på dina personliga omständigheter, behov och prioriteringar. När du ska bestämma vilket alternativ som passar dig bäst kan du överväga följande:

Köpa en bil kan vara bäst om du:

 • Kör mycket - Om du har långa pendlingar eller ofta tar långa bilresor kanske du inte vill vara begränsad av en viss körsträcka som kommer med leasingavtal.
 • Planerar att behålla bilen länge - Om du har för avsikt att behålla bilen i många år kan det vara mer kostnadseffektivt att köpa bilen.
 • Vill äga din bil - Vill du äga din bil och ha friheten att kunna sälja den när du vill är det bättre att köpa bilen direkt.

Leasa en bil kan vara bäst om du:

 • Vill ha en ny bil regelbundet - Leasing gör det möjligt att byta bil med jämna mellanrum så om du vill ha tillgång till senaste tekniken kan detta vara ett bra alternativ.
 • Har begränsad körsträcka - Om du inte kör mycket kan leasing vara mer kostnadseffektivt än att äga en bil som mestadels står still.
 • Föredrar att ha fasta kostnader - Många leasingavtal inkluderar underhåll och service, så du behöver inte oroa dig för oväntade reparationer. Du betalar en fast månatlig kostnad och har full koll på kostnaden för din bil.


Fördelar och nackdelar med att leasa bil


Innan du bestämmer dig för att köpa eller leasa bil går vi igenom fördelar och nackdelar med leasing.

Fördelar med att leasa bil:

 • Lägre initial kostnad - Du behöver ofta bara betala en insättning och den första månadens leasingavgift.
 • Lägre månadskostnad - Leasingavgifterna är vanligtvis lägre än månatliga betalningar för ett billån.
 • Ny bil oftare - Med leasing får du möjlighet att byta till en ny bil oftare.
 • Inkluderat underhåll och service - Många leasingavtal inkluderar rutinmässigt underhåll och service.
 • Ingen oro över värdeminskning - Eftersom du inte äger bilen behöver du inte oroa dig för att sälja bilen till ett lägre pris än du köpte den för.

Nackdelar med att leasa bil:

 • Ingen äganderätt - Du bygger inte upp något eget kapital eftersom du aldrig äger bilen.
 • Begränsad körsträcka - Många leasingavtal har gränser för hur många kilometer du kan köra per år. Om du kör mer kommer du att behöva betala extra.
 • Potentiella extra avgifter - Om bilen har skador utöver normalt slitage eller om du bryter kontraktet tidigt kan du behöva betala extra avgifter.
 • Inga modifieringar tillåtna - Eftersom du inte äger bilen får du oftast inte göra några större ändringar eller modifieringar.
 • Du kan hamna i en leasingcykel - Om du fortsätter att leasa bil efter bil, kan du hamna i en situation där du alltid har en bilbetalning.


Hitta din bil på Carla


Oavsett om du är intresserad av privateleasing eller köpa bil så hittar du din nästa bil här på Carla. Vi har Tesla och Volkswagen tillgängliga för privatleasing via vår samarbetspartner Arval och ett stort utbud av begagnade bilar från populära märken som Audi, Kia och Volvo till salu om du vill köpa.

Varmt välkommen att kontakta oss om du behöver hjälp med att hitta den bästa lösningen för dig när du ska skaffa ny bil.


FAQ


När lönar sig privatleasing?

Privatleasing kan vara en bra idé om du värdesätter bekvämligheten av att köra en ny bil med jämna mellanrum (ett leasingavtal sträcker sig vanligtvis mellan 24 och 48 månader). Det är också ett bra alternativ om du vill ha förutsägbara bilkostnader varje månad och vill slippa oroa dig för bilens värdeminskning vid en framtida försäljning.

Är privatleasing billigare än billån?

Som tidigare nämnt - I de flesta fall är privatleasing billigare än ett billån om man bara tittar på de månatliga kostnaderna. Privatleasing erbjuder vanligtvis lägre månatliga betalningar eftersom du bara betalar för nyttjandet av bilen under leasingperioden, istället för att köpa hela bilen. Dessutom inkluderar privatleasing ofta underhåll och vissa försäkringar, vilket kan bidra till att minska kostnaderna ytterligare.

Återigen är det dock viktigt att notera att vid privatleasing äger du inte bilen vid slutet av leasingperioden, medan med ett billån blir du ägare till fordonet när lånet är betalt. Dessutom kan det finnas vissa begränsningar och extra kostnader för överdriven körsträcka eller skador på bilen vid privatleasing.


Det bästa sättet att avgöra vilket alternativ som är billigare för dig är att noggrant jämföra de totala kostnaderna för både privatleasing och billån, inklusive räntor, försäkringar, underhåll och eventuella extra avgifter. Dessutom bör du överväga dina personliga preferenser och behov, som att äga eller byta bil regelbundet, innan du fattar ett beslut.

Vad innebär egentligen normalt slitage?

Normalt slitage hänvisar till den gradvisa nedbrytningen eller förändringen som naturligt inträffar på en bil under normal användning över tid. Det inkluderar vanligtvis mindre märken, repor, lackslitage och slitage på däck och bromsar. Normalt slitage kan också omfatta mindre interiöra skador, såsom slitna stolar eller mindre fläckar.

Det är viktigt att notera att definitionen av normalt slitage kan variera något beroende på leasingavtalet eller leasingföretaget. Vissa leasingavtal kan ha specifika riktlinjer för vad som anses vara normalt slitage och vilka skador som kan betraktas som utöver normalt slitage.

Det är alltid bäst att noggrant läsa och förstå leasingavtalets villkor och eventuella bestämmelser om normalt slitage. Det kan hjälpa dig att undvika överraskningar vid återlämning av fordonet och eventuella extra kostnader för skador som anses vara utöver normalt slitage.
Inlägget uppdaterades senast 28 juni 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Privatleasa din elbil via Carla

Upptäck fördelarna med privatleasing av Tesla Model Y, Model 3 och VW ID 4 via Carla.

Sveriges bästa pris ✔ Fast månadskostnad ✔ Gratis hemleverans ✔