Privatleasa Tesla Model 3 via Carla

Hur påverkar räntan kostnaden för privatleasing?

Köpguide
30 juni 2023
|
3 min

Ränteläget har dominerat nyhetsflödet den senaste tiden. Bara det senaste året har riksbanken valt att höja styrräntan inte mindre än sju gånger, från en historisk låg nollränta till att - igår (2023-06-29) - meddela ytterligare en ny höjning på 0.25% till 3,75%. Som de flesta vet har räntehöjningarna slagit hårt mot hushåll med rörliga bolån - men vad har den egentligen för inverkan på kostnaden för din privatleasing? I det här inlägget går vi igenom allt du behöver veta om räntelägets påverkan på leasingavgiften.Vad avser räntedelen i ett privatleasingavtal?En majoritet av alla leasingavtal har en räntekostnad, vilket kan vara lite förvirrande. Du har ju inte tagit något traditionellt lån när du signerar ett leasingavtal, och du äger inte bilen vid leasingperiodens slut. Trots det är ränta ofta en del av "finansieringskostnaden" eller “leasingavgiften”. Räntan är helt enkelt ett sätt för leasingbolaget att täcka sina kostnader för finansieringen av bilen under leasingperioden.

Räntesatsen för privatleasing kan variera beroende på flera faktorer - såsom bilens värde, leasingperiodens längd, marknadsvillkor och din kreditvärdighet. Precis som med bolån kan du förvänta dig en lägre räntesats, ju bättre kreditvärdighet du har.

Kan leasingavgiften höjas?

I de allra flesta privatleasingavtal är räntedelen rörlig. Och precis som med en rörlig bolåneränta ändras därför avgiften under leasingperioden utifrån det aktuella ränteläget.

Det är viktigt att notera att leasingbolag kan ha olika tillvägagångssätt för att justera räntan vid rörlig ränta. Vissa leasingbolag kan ändra räntan månadsvis, medan andra kan ha längre perioder för justeringar, till exempel kvartalsvis eller årligen.

Finns det privatleasing med fast ränta?

Fast ränta på privatleasing är ovanligt, men erbjuds faktiskt av ett fåtal aktörer - bland annat oss på Carla.

När du privatleasar en ny elbil via oss så får du marknadens bästa pris och garanterat fast ränta under hela leasingperioden.

Dessutom bjuder vi på:

  • Hemleverans i hela Sverige.
  • Alla kostnader för service och reparationer under leasingperioden på 36 månader.


Du har alltså full koll på månadskostnaden, och slipper otrevliga överraskningar.

Rörlig eller fast ränta vid privatleasing - vad är bäst?

Valet mellan rörlig eller fast ränta vid privatleasing beror på dina personliga preferenser och din risktolerans. Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Nedan är några faktorer att överväga.

Fast ränta:

  • Fördel: Du vet exakt vad din månatliga leasingavgift kommer att vara under hela leasingperioden, oavsett eventuella förändringar på räntemarknaden.
  • Nackdel: Om räntorna sjunker på marknaden kan du inte dra nytta av de lägre räntesatserna.

Rörlig ränta:

  • Fördel: Om räntorna generellt sett sjunker på marknaden, kan du dra nytta av lägre räntesatser under leasingperioden.
  • Nackdel: Om räntorna ökar på marknaden, kan din leasingkostnad öka, vilket kan påverka din månatliga budget.

Med andra ord - vilket alternativ som är bäst för just dig avgörs av din ekonomiska situation, dina framtidsutsikter och din risktolerans. Föredrar du låg risk och ser ett värde i att ha en förutsägbar månadskostnad är en fast ränta ett bättre val. Är du, å andra sidan, villig att ta större risker kan en rörlig ränta vara ett alternativ att överväga.
Inlägget uppdaterades senast 30 juni 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Privatleasa din elbil via Carla

Upptäck fördelarna med privatleasing av Tesla Model Y, Model 3 och VW ID 4 via Carla.

Sveriges bästa pris ✔ Fast månadskostnad ✔ Gratis hemleverans ✔