Kostnaden för att ladda elbil

Vad kostar det att ladda en elbil?

Underhåll
05 okt. 2022
|
8 min

Hur stor skillnad är driftkostnaden om man jämför en elbil med en bensin- eller dieselbil? Det är en fråga som många ställer sig nu när elpriset stiger. Det korta svaret är att det per mil kommer att vara ca sju kronor billigare att köra en elbil än en bensin- eller dieselbil i vinter, låt oss berätta varför!

Ladda långsamt hemmaDet mest prisvärda sättet att ladda en elbil på är att ladda den hemma under tider på dygnet när dina grannar inte laddar sin elektronik samtidigt. Då sjunker nämligen automatiskt priset per kWh i just ditt område.

Kostnad att ladda elbil hemma
Exakt hur mycket du måste betala för en laddning beror på vilket elavtal du har och hur mycket du betalar per kilowatt när du laddar. 

Men i snitt kostar det mellan 80 – 150 kr att ladda en elbil från tomt batteri till fulladdat. Denna kostnad baseras på en batterikapacitet på cirka 50 – 100 kWh och ett elpris på 1,5 kr vilket ju självklart kan variera beroende på vilket elbolag du har, var i landet du bor och hur lång räckvidd just din elbil har.

Ladda snabbt ute på vägenPå laddstationer som finns över hela landet hittar du
 snabbladdare eller så kallade laddstolpar. De används oftast när man ska ge sig iväg på en längre resa. Då behöver man ladda batteriet längs med vägen, så snabbt som möjligt för att man vill åka vidare mot sin slutdestination. Priset för att ladda en elbil på laddstationer beror främst på vilken operatör du väljer, om du har ett abonnemang/app samt om du till exempel måste betala parkeringsavgift eller ej.Vad kostar det att ladda en elbil via en laddstolpe?För att du enkelt ska få en bild över skillnaden i pris och vad en elbil kostar per mil har vi sammanfattat kostnader per kWh för snabbladdning hos några av de aktörer som finns på den svenska marknaden (priser från våren 2022). Kostnaden att ladda fullt baseras på att ladda 10% till 80% i en Volkswagen ID.4 GTX som beräknas ta ungefär 33 minuter att ladda från 4 till 32 mils räckvidd.Vad är skillnaden i pris mellan bensin, diesel och el?Precis som bensin eller dieselbilar har elbilar olika förbrukning, men i detta fiktiva exempel (priser från svenska marknaden våren 2022) använder vi oss av en av Sveriges mest sålda elbilar, Volkswagen ID.4 GTX. På diesel- och bensinsidan använder vi oss av Volkswagen Tiguan. Vi räknade sedan ut vad det skulle kosta att köra en sträcka på 163 mil vilket motsvarar en resa genom hela Sverige –  från Ystad till Haparanda.

El och bensinpriser kommer från våren 2022 och baseras på vad
det kostar att snabbladda med ett abonnemang vilket är standard när man 
åker på långa turer med sin elbil.

Resultat: El är skonsammare för både plånboken och miljön

Hur man än vänder och vrider på det gynnas man inte minst ekonomiskt av att köra elbil. Elbilar är billigare i drift om man jämför elpriset med drivmedelspriser. Fortsättningsvis gynnas elektrifierade bilar av lägre skatt och mindre underhåll.

Som du säkert redan har räknat ut är det betydligt billigare att ha en elbil om man kan ladda hemma. Men även när man snabbladdar sin elbil ute på vägen blir kostnaden per mil markant mycket lägre än i motsvarande bensin eller dieselbil.

Lägg även till att en elbil är miljövänligare, roligare att köra och har en komfort som är extra mjuk på grund av den steglösa växellådan. Då känns valen ganska enkelt när det kommer till val av bil framöver, eller hur?

Vill du veta mer?Kände du inte att du fick svar på dina frågor eller vill du veta mer om hur det är att äga en laddhybrid eller elbil? Nedan hittar du fler artiklar som förhoppningsvis kan leda dig rätt. Skulle du ha ytterligare frågor eller funderar på att köpa en begagnad elbil är du alltid välkommen att kontakta vår support (vardagar 08.00-20.00 och på helger 10.00-17.00) via mail hej@carla.se eller på telefon 08 - 792 01 01.
Inlägget uppdaterades senast 05 oktober 2022
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?