Snabbladdning elbil

Snabbladdning elbil - Så laddar du elbilen snabbt

Underhåll
02 feb. 2023
|
4 min

För dig som kör elbil kan snabbladdning vara en räddare i nöden. Vid användning av snabbladdare görs laddningen inte bara mer effektivt, utan även mer miljövänligt. Idag finns det omkring 2500 stationer för snabbladdning av elbil runt om i hela Sverige, tillgängliga för dig att använda vid behov. Ta del av vår guide om snabbladdning av elbil nedan. Vi listar allt från fördelar med att snabbladda elbil och var du kan hitta olika laddstationer till vad snabbladdning av elbil har för pris.

Varför välja snabbladdning

Det finns många fördelar med att välja snabbladdning av elbil framför vanlig elbilsladdning. Den främsta fördelen är att du kan spara både tid och energi, det framförallt om du jämför med den vanliga hemmaladdningen i laddbox där det ofta krävs att du laddar en hel del dag eller natt.

Med snabbladdning behöver du inte heller förbruka din egen el i hemmet. Istället kan du ta tillvara på någon av de tillgängliga laddstationerna längs vägarna, och samtidigt passa på att ta en paus tills bilen är färdigladdad. 


Om du inte har en egen laddbox

Många elbilsägare är i behov av att dagligen ha tillgång till publika laddstationer. Detta då de saknar laddbox i hemmet, intill bostadsrättsföreningen eller på kontoret. Att leva med elbil utan laddbox kan vara krångligt - där kan laddstation för snabbladdning vara A och O. 

Var kan jag hitta snabbladdning i Sverige?

Idag finns det omkring 2500 stationer för snabbladdning av bil runt om Sverige. Dessa är publika och finns tillgängliga att användas av alla. 

De olika laddstationerna finns placerade längs större vägar och i närheten av tätorter. Det innebär att de är enkla att hitta och smidiga att ta sig till. Det finns även snabbladdare intill köpcenter, mataffärer och vid mackar, där du bland annat kan besöka såväl Cirkle K för snabbladdning som hitta snabbladdning hos OKQ8. 


Hitta snabbladdare för elbil – karta för snabbladdning online 

Du behöver sällan ta en omväg för att kunna snabbladda din elbil. Vill du se var just du kan hitta och använda snabbladdare i ditt område, eller längs din planerade rutt, kan du söka efter ‘snabbladdare elbil karta’ online och få en tydlig överblick över dina alternativ. 

Snabbladdning av elbil till vilket pris – vad kostar det?

De publika snabbladdare som finns i Sverige tillhör och drivs av olika operatörer. Därmed kan priset för att snabbladda elbil variera, från 2kr/ kW till uppemot 6-8 kr/ kW, beroende på vilken laddare du använder. 

Ju nyare och mer effektiv en laddstation är desto dyrare är laddningen, i regel. Vissa elbilsmärken och operatörer kan erbjuda olika rabatter och kostnadsavdrag vid laddning för dig som kör en viss bil eller om du tecknar ett medlemskap. 

Är det möjligt att ladda elbil gratis?

Ja, det är möjligt att ladda din elbil utan kostnad. Det finns ännu inte några stationer för snabbladdning som är gratis, men det finns ett flertal ”vanliga” laddstationer som erbjuder kostnadsfri elbilsladdning. Det gäller ofta för de elbilsladdare som finns vid köpcentrum, hotell, mataffärer, restauranger och parkeringsgarage.  

Snabbladdning av elbil – hur lång tid tar det att ladda bilen med en snabbladdare?

Hur lång tid det tar att ladda elbilen med en snabbladdare varierar från station till station, och beror på ett flertal faktorer. Framförallt är valet av laddstation, elbilsmodell (och vilken effekt den kan ta emot), väder och batteriets temperatur avgörande. Har du en ny elbil som kan ta emot mellan 150-350 kW kan laddningen gå riktigt snabbt! 

Vilken elbilsladdare ska jag använda? 

En del kan känna sig stressade och något förvirrade då de ska ladda sin elbil längs vägen. Ska du ge dig ut på en längre rutt är sannolikheten stor att du kommer behöva göra minst ett stopp, så att lära sig hur man på ett smidigt sätt kan hitta och använda snabbladdare för elbil är klokt. 

Hitta snabbladdning av elbil nära mig 

Idag finns det ett flertal appar och tjänster du kan använda dig av (både i bilen och direkt i din mobil) för att kunna planera dina bilresor på förhand. Om du har några specifika önskemål, så som att hitta snabbladdning för Tesla eller snabbladdning för Volkswagen id4, kan du snabbt och enkelt söka för att få upp olika förslag som kan matchar dina önskemål. 

Dessa appar och tjänster kan du också använda för att hitta snabbladdning för elbil nära mig. Det är smart om du exempelvis vill hitta en passande station för att snabbladda din bil nära ditt hotell eller i närheten av den restaurang du besöker. I apparna kan du även se över aktuella laddpriser.
Inlägget uppdaterades senast 08 juni 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?