Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Underhåll
18 nov. 2022
|
5 min

Vad kul att du är intresserad av att veta mer om elbilsladdning! Eftersom elbilars batteriprestanda varierar och kösituationen vid laddningsstationen kan se olika ut när du behöver ladda din elbil, anges här ungefärliga laddningstider. Men det ger dig ändå en bra överblick för hur lång tid det tar att ladda en elbil eller laddhybrid, beroende på laddningssätt.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil


Vi börjar med att gå igenom den snabbaste metoden och arbetar oss sen ner till den enklaste formen av elbilsladdning – normalladdning med hjälp av en vanlig elkabel i hemmet.

Supersnabbladdning och snabbladdningMånga elbilar kan idag snabbladdas vid särskilda snabbladdningsstationer, som ger högre spänning och strömstyrka med en effekt på upp till 150kW. Då tar laddningen cirka en halvtimme för att ladda batteriet 80%, och ungefär en timme för att uppnå 100%.

Snabbladdningsstationer hittar du längs vägen, till exempel hos OKQ8 och Circle K, men också på stationer som drivs av elbolag och andra företag. Vattenfalls laddningsstationer heter In Charge och finns ofta vid större matbutiker, en annan populär laddningsleverantör är Mer som du hittar i P-garage och på andra ställen, för att nämna några.


Hur mycket snabbladdningen kostar beror på flera faktorer. Läs mer om priset för snabbladdning


Just nu byggs nätverk med supersnabbladdare ut för fullt över hela landet, av flera aktörer för att möta den växande efterfrågan av riktigt snabba laddningsstationer. Med hjälp av mobilappar hittar du enkelt till närmaste laddningsstation var du än befinner dig i landet.

Semisnabbladdning med laddbox

Den näst snabbaste sättet att ladda en elbil kallas semisnabbladdning och sker hemma vid bostaden, i det gemensamma garaget, eller på kontoret med hjälp av en laddbox eller laddstolpe. Laddningstiden ligger här på mellan 3 – 5 timmar, beroende på vilken typ av trefasladdare som används.


Med 32 A laddar du på cirka 3 timmar, medan en 16 A trefasladdare kräver cirka 5 timmar. Fastigheters elkapacitet kan emellertid variera. I äldre garage kan det behövas en uppgradering av elsystemet innan maximal laddningseffekt i laddningsstolpar och boxar kan uppnås.


Ladda i vanligt eluttagNormalladdning, eller ”ful-laddning” som det också kallas ibland, är den enklaste metoden av elbilsladdning och sättet man laddar sin elbil på när det saknas laddbox eller laddstolpe.

Här använder du en vanlig elkabel som kopplas in i ett vanligt eluttag, på samma sätt som man kopplar en bil till en motorvärmare på vintern. Hur lång tid det tar att ladda en elbil med normalladdning varierar men vanligen får du räkna med 24 timmar för att ladda ditt elbilsbatteri.Laddningstips för stressade!Om du har bråttom och har glömt att ladda din elbil, kan ett tips vara att svänga in på första bästa laddningsstation och bara ladda batteriet tillräckligt för att du ska kunna ta dig dit du ska och därifrån, för att sen ladda batteriet ordentligt när du har lite mer tid.Om du inte har någon elbilsladdare där du bor?Om du inte har någon laddningsmöjlighet där du bor behöver du planera ditt elbilsladdande i förväg. Många elbilsägare som saknar laddbox eller laddstolpe hemma passar gärna på att ladda elbilen medan de besöker matbutiken, eller tar en välgörande promenad medan batteriet laddas.


Nu när du vet lite mer om hur lång tid det tar att ladda en elbil, så kan du passa på att läsa om elbilens räckvidd. Om du har fler frågor, kika gärna runt här på carla.se eller hör av dig till oss direkt på hej@carla.se.
Inlägget uppdaterades senast 12 december 2022
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?