Nu blir det billigare att ladda elbilen på jobbet

Nyheter
17 feb. 2023
|
6 min

Billigare tider väntar för dig som skaffat elbil! Igår kväll gick regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson (M) ut med ett beslut om att förmånsbeskattning för elbil ska slopas, det med anledning att de vill uppmuntra så många som möjligt att ställa om till klimatsmarta transporter. 

Beslutet innebär att du som äger och kör ett eldrivet fordon privat från och med den 1 juli 2023 kommer ges möjligheten att ladda elbil helt skattefritt hos din arbetsgivare. Denna skattelättnad kommer minst sagt underlätta vardagen för dig som kör elbil. Då kan du ladda din elbil skattefritt  

Det beslut som har tagits om att införa en skattelättnad för att ladda elbil privat hos arbetsgivaren kommer innebära en stor förmån för alla elbilsägare. 


Som det ser ut i dagsläget – där du förmånsbeskattas om du använder arbetsgivarens laddinfrastruktur – är orimligt, säger Elisabeth Svantesson. Regeringen vill istället att du skattefritt ska kunna ladda din elbil på arbetsplatsen. 


I och med det kommande beslutet kommer du som äger och kör en elbil inte längre behöva betala skatt i samband med att du laddar ditt fordon på jobbet, utan kan istället ladda din elbil med gott samvete helt utan förmånsbeskattning. 


Förslaget har fått majoritet 

Enligt regeringen ska detta beslut nu först gå till Lagrådet, följt av att tas vidare till riksdagen. Därefter ska man ta ett slutgiltigt beslut om huruvida förslaget ska godkännas eller inte. Det finns mycket som talar för att det kommer godkännas då förslaget redan fått en majoritet. Slopad förmånsbeskattning av elbil ska gälla i 3 år

Från och med den 1 juli 2023 förväntas att förslaget gått i kraft och att du slipper förmånsbeskattning av elbil då du laddar hos din arbetsgivare. Denna skattelättnad ska därefter gälla under de kommande 3 åren. 


Beslutet omfattar elfordon i form av såväl personbilar och lastbilar som mopeder, motorcyklar och elcyklar. Det finns siffror som talar för att denna skattelättnad kommer innebära ett skattebortfall på närmare 110 miljoner kronor för ett helt år. 


Du som äger och kör ett eldrivet fordon privat kommer alltså att kunna spara flera tusentals kronor på att förmånsbeskattningen på laddning av elfordon i samband med arbete tas bort. Detta i kombination med de sänkta elpriser som råder på marknaden bådar gott för kommande år. Kompensation för den slopade klimatbonusen?

Finansministern vill dock tydligt påpeka att införandet av detta förslag inte ska ses som en kompensation eller ett ”plåster på såren” för slopandet av klimatbonusen som regeringen gjorde under november 2022. 


Utan istället har de gjort en omprioritering till följd av en uppåtgående elbilsförsäljning och positiva trender inom andra viktiga områden, såsom rättsväsende och polis. Det finns därmed resurser för att utöka budgeten för laddinfrastrukturen, som ska bidra till att detta finns mer tillgängligt till rimliga prisnivåer för privatpersoner som valt klimatsmart transport. 

Inlägget uppdaterades senast 17 februari 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?