Så här mycket kan du spara genom att köra elbil

Nyheter
22 maj 2023
|
5 min

Funderar du på att köpa en elbil men oroar dig för höga elkostnader? Vi har jämfört kostnaderna för att köra elbil med fossilbränsebil, och delar med oss av ett tips för hur du kan sänka dina elkostnader.

Spara pengar med elbil


I skrivande stund ligger elpriset på runt 2 kr/kWh för el, nät och skatter. En elbil förbrukar ungefär 1-3 kWh per mil vilket betyder en kostnad på mellan 1,5-4,5 kronor per mil.

Bensinkostnaden för en fossilbränslebil med dagens bensinpriser uppgår däremot till ungefär 13 kronor per mil - med andra ord kan du spara 8,5-11,5 kronor per mil genom att köra elbil.


För dig med fast elavtal påverkas du inte lika mycket av elprisernas fluktuationer, men med ett rörligt elavtal kan du drabbas av pristoppar. Med den senaste vinterns elpriser kunde det kosta upp emot 15 kr/mil, även om priserna har sjunkit drastiskt sedan dess.


För att jämföra kostnaderna för hela året kan vi ta följande exempel: 


Kostnad bensinbil*


  • Distans: 1200 mil
  • Förbrukning/mil: 0,58 liter
  • Bensinkostnad Blyfri 95:19 kr/liter
  • Bensinkostnad/mil: 11 kr
  • Årlig bensinkostnad: 13 200 kr


Kostnad elbil


  • Distans: 1200 mil
  • Förbrukning/mil: 2 kWh
  • Elkostnad: 3 kr/kWh
  • Elkostnad per mil: 6 kr
  • Årlig elkostnad: 7 200 kr


Under ett år kan du alltså spara upp emot 6 000 kr på att köra elbil. Kostnaden beror förstås på hur mycket din bil drar och hur ditt elavtal är utformat. För att beräkna kostnaden för för en full laddning kan du använda dig av följande formel:


Elpris [kr/kWh] x Batteriets kapacitet [kWh].  


*Källa: https://www.eways.se/elbil-kostnad-elpriser/

Utnyttja låga elpriser med timprisavtal


Med ett timprisavtal kan du sänka laddkostnaden genom att utnyttja timmarna då elpriset är lägre. Det är vanligtvis billigare på natten medan morgnar och sena eftermiddagar är dyrare då belastningen på elnätet är högre.

På till exempel Nordpool kan du följa elpriserna. Med timprisavtal styr du inte endast elbilsladdningen utan även hela hushållets elförbrukning. 

Prognos för elpriserna 2023


Enligt Konsumenternas Energimarknadsbyrå kan vi räkna med att elpriserna kommer att svänga en del framöver, men det spås inga liknande chockhöjningar av elpriset som vi hade exempelvis under vintern 2022. Vi tror därför att det fortsatt kommer att vara billigare att köra elbil än bensin- eller dieselbil. 

Köp elbil till bra pris på Carla


Här på Carla har vi ett stort utbud av begagnade bilar till bra priser. Du köper din bil online och vi levererar den direkt hem till din uppfart. Du får provköra den i 14 dagar och kan i lugn och ro känna efter om detta är rätt bil för dig. Vill du ångra ditt köp hämtar vi upp bilen igen utan kostnad. 


Har du några frågor om hur det fungerar att köpa elbil på Carla är du välkommen att höra av dig till oss på hej@carla.se eller 08 - 792 01 01. 

Inlägget uppdaterades senast 22 maj 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?