försäkra elbil

Försäkring av elbil - allt du behöver veta

Köpguide
21 juli 2023
|
3 min

Försäkring av elbil skiljer sig lite från försäkring av en fossildriven bil eftersom elbilar innehåller teknik som inte traditionella bilar har. Detta innebär att försäkringen behöver vara anpassad för elbilar och även täcka komponenter som batteri och laddare.

Här går vi igenom allt du behöver veta om hur det fungerar att försäkra elbil och vad du behöver tänka på för att både du och din bil ska vara skyddade ute på vägarna.Vad täcker en elbilsförsäkring?

En försäkring för elbil kan omfatta ett antal saker beroende på vilken typ av försäkring du väljer. En trafikförsäkring måste du ha enligt lag medan en halv- eller helförsäkring är valfritt.

  • Trafikförsäkring: En trafikförsäkring täcker skador på andra personer eller egendom i händelse av en olycka.
  • Halvförsäkring: En halvförsäkring täcker skada på, eller förlust av bilen vid exempelvis brand, stöld och viltolyckor.
  • Helförsäkring: Förutom det som halvförsäkringen täcker, skyddar helförsäkring också mot skador på bilen vid en trafikolycka eller skadegörelse.
  • Extra skydd: Många försäkringsbolag erbjuder ytterligare skydd specifikt för elbilar, inklusive täckning för batteri, elsystem och laddutrustning. Kolla dock upp om detta är något som verkligen behövs.


Oftast behöver du ingen speciell tilläggsförsäkring för batteriet utan detta faller under maskinskadeförsäkringen som ingår i halv- och helförsäkring. Dock kan det finnas begränsningar på hur länge maskinskadeförsäkringen gäller både när det kommer till antal mil och år. Vill du ha ett extra skydd kan du utöka ålders- och milgränsen för maskin- och elektronikskyddet.Skillnaden mellan att försäkra elbil och fossildriven bil?

En av de stora skillnaderna mellan att försäkra en elbil och en fossildriven bil är kostnaden för potentiella reparationer. Elbilar har ofta specialiserade komponenter som kan vara dyrare att reparera eller ersätta, särskilt när det gäller batteriet. Dessutom tenderar elbilar att vara dyrare i inköpspris än fossildrivna bilar, vilket återspeglas i kostnaderna för elbilsförsäkring. Den stora skillnaden är alltså priset på försäkringen.Hur mycket kostar det att försäkra elbil?

Kostnaden för att försäkra elbil kan variera beroende på flera faktorer såsom bilmodell, din ålder och körhistoria, samt var du bor. Några av de saker som försäkringsbolagen kollar på när de bestämmer din premie är följande:

  • Om du väljer trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring
  • Vart i landet du bor och hur gammal du är, är du under 24 år får du en högre försäkringspremie
  • Hur länge du har haft ditt körkort
  • Bilmodell, bilmärke och bilens tillverkningsår
  • Antalet mil per år
  • Valet av självrisk – en högre självrisk ger en lägre försäkringspremieStora skillnader i pris beroende på bilmodell

Precis som med fossildrivna fordon kan försäkringskostnaden för elbilar variera mycket beroende på bilmodell. Till exempel kan en Tesla Model 3 kosta omkring 6 000 - 8 000 kronor per år att försäkra, medan en mindre elbil som en Nissan Leaf kan kosta mellan 4 000 och 6 000 kronor per år. I genomsnitt ligger priset på runt 5 000 kronor per år i försäkringskostnad för en elbil.Jämför försäkring till elbil

När det kommer till att välja försäkring till din elbil är det viktigt att jämföra erbjudanden från olika försäkringsbolag. Priser och skyddsnivåer kan variera kraftigt så det lönar sig att göra sin hemläxa. Använd jämförelsesajter och ta gärna emot erbjudanden från flera försäkringsbolag innan du fattar ditt beslut om vilken bilförsäkring för elbil du ska välja.FAQ

Vad kostar det att försäkra en elbil?
Priset för att försäkra en elbil beror på flera olika faktorer såsom vilken försäkring du väljer, vilken bil du har och hur gammal du är. Det är svårt att säga ett mer exakt pris men i genomsnitt kostar det cirka 5000 kronor per år med en bilförsäkring för elbil.

Är det dyrare att försäkra en elbil?
Generellt sett kan det vara dyrare att försäkra en elbil än en traditionell bil. Detta beror på de högre inköpspriserna, de potentiellt dyrare reparationerna och bristen på långsiktig data om elbilar, vilket kan leda till högre riskpremier.
Inlägget uppdaterades senast 21 juli 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?