5 olika fördelar med elbil

5 fördelar med elbil (och 5 nackdelar)

Köpguide
05 maj 2023
|
5 min

Är det dags att köpa en ny bil? Då är det en hel del saker du behöver fundera över och en av de mest väsentliga frågorna är om du ska välja en elbil eller bensinbil? Elbilen har blivit allt mer populär på senare år och det är inte konstigt med tanke på de miljömässiga fördelar som den kommer med.  Här går vi igenom allt om elbilar samt fördelar och nackdelar som finns med att välja elbil.

Elbil för- och nackdelar

Idag är 33 procent av nyförsäljningen av bilar elbilar medan 23 procent är laddhybrider. Totalt är alltså 56 procent av nyförsäljningen laddbara fordon och dessa siffror fortsätter att öka. Anledningen till detta är att elbilar kommer med en mängd fördelar, men det finns även några nackdelar.  

Fördelar med elbilar

Det finns flera fördelar med att äga en elbil jämfört med en bil med förbränningsmotor:

  1. Miljövänlig: Ett stort argument för elbilar är att de är mer miljövänliga än bilar med förbränningsmotor eftersom de inte avger några utsläpp av koldioxid eller andra förorenande ämnen under körning. De bidrar därför till att minska klimatförändringarna och luftföroreningar.
  2. Tyst körning: Elbilar har fördelen att vara nästintill helt tysta under körningen. Detta eftersom de inte ger ifrån sig några motorljud eller avgasljud. Det enda som hörs när du kör är ljudet från vägen. 
  3. Låg driftkostnad: Eftersom elpriserna oftast är lägre än priset för bensin och diesel är driftkostnaderna för elbilar vanligtvis lägre än för bilar med förbränningsmotor. Dessutom kräver elbilar mindre underhåll eftersom de har färre rörliga delar och inte behöver oljebyte som bensin- och dieselbilar.
  4. Snabb acceleration: Elbilar har vanligtvis en högre effekt och ett högre vridmoment än bilar med förbränningsmotor, vilket ger en snabbare acceleration och en roligare körupplevelse.
  5. Lång livslängd: Elbilar utsätts inte för samma typ av slitage som bensin- och dieselbilar, vilket innebär att de har en längre livslängd.

Nackdelar med elbilar

Trots att det finns många fördelar med elbil finns det också några nackdelar som kan vara bra att ha koll på:

  1. Högre inköpspris: En nackdel med elbilar är att de vanligtvis har ett högre inköpspris än bensin- och dieselbilar på grund av kostnaden för batterier och annan avancerad teknik. Dock kan du få bonus från staten när du köper elbil eftersom de vill främja användandet av elbilar för miljöns skull. 
  2. Begränsad räckvidd: Elbilar har en begränsad räckvidd per laddning. Detta kan vara en nackdel vid längre resor. Åker du ofta längre sträckor kan det istället vara värt att fundera på att köpa en laddhybrid där du kan köra både på el och bensin eller diesel.
  3. Långsammare laddningstider: Laddningstiden för en elbil är längre än tiden det tar att tanka en bil med förbränningsmotor med bränsle. Det kan ta flera timmar att ladda en elbil fullt, beroende på laddhastigheten och batterikapaciteten. En snabbladdning på upp till 80 procent brukar dock gå på runt 30 minuter. 
  4. Kostnad för installation av laddbox: Att installera en laddbox hemma är en relativt hög kostnad, men även här finns det bidrag du kan få.
  5. Få snabbladdare: Det finns relativt få snabbladdare runt om i Sverige men även detta håller på att förändras i takt med att det blir allt fler elbilar.

Ska du välja elbil eller bensinbil?

Om du står och väljer mellan elbil och bensinbil eller elbil och diesel finns det några saker som kan vara bra att fundera över för att du ska hitta en bil som fungerar för dig. Den första är hur ditt körbehov ser ut. Kör du mycket i stadstrafik och vanligen kortare sträckor så passar en elbil perfekt.

Kör du vanligen längre sträckor kan istället en laddhybrid vara ett alternativ. Du får fördelarna med elbil men längre räckvidd eftersom förbränningsmotorn kopplas på när du kör längre sträckor.  

Köp elbil eller laddhybrid på Carla

Har du bestämt dig för att det blir en elbil eller laddhybrid kan du snabbt och enkelt köpa din bil online här på Carla. Vi har ett brett utbud av olika modeller från populära bilmärken såsom Tesla, Volvo, Kia och Polestar

Beställ direkt via vår hemsida med gratis hemleverans, fri retur och provkörning i 14 dagar. Har du några frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på 08 - 792 01 01 eller hej@carla.se.

Inlägget uppdaterades senast 05 maj 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?