Finansiering till din nästa bil.

4 olika sätt att finansiera din nästa bil

Köpguide
08 maj 2023
|
3 min

Är det dags att köpa en bil är finansiering något du behöver fundera över. Du kan alltid köpa en bil kontant men detta kan vara en utmaning eftersom det ofta handlar om större summor. Har du inte hela summan själv kan ett billån vara lösningen. Här går vi igenom vilka alternativ du har när du vill köpa bil med lån och vilka fördelar och nackdelar som finns med varje alternativ.

Köpa bil kontant eller låna?


Fördelarna med att köpa en bil kontant är att du inte behöver betala räntor eller tänka på de månatliga betalningarna. Totalsumman för en kontantbetalning är givetvis lägre än alla månatliga betalningar plus ränta och andra avgifter. Men det är inte alla som har möjlighet att lägga ut en större summa på en gång.

Om du har råd att köpa en bil kontant utan att äventyra din ekonomiska säkerhet kan det vara det bästa valet. Men om du inte har tillräckligt med pengar sparade kan ett lån för bil vara det mest praktiska alternativet.

Lån till bilköp

När du ska ta lån till bilköp finns det flera varianter att välja mellan: Du kan ta ett billån där du lämnar bilen som säkerhet, ta ut ett vanligt privatlån, eller låna på huset till bilen.

Billån privat - Vad innebär det?


Ett billån är ett lån där du lämnar bilen som säkerhet för att få bättre villkor. För att kunna få ett billån behöver du lägga 20 procent i kontantinsats. Billånet fungerar sedan som vilket annat lån som helst där du betalar tillbaka på beloppet plus ränta över en period av tid.Fördelarna med att ta ett billån privat är att du kan köpa en bil även om du inte har tillräckligt med pengar sparade. Du får dessutom vanligen en lägre ränta än om du väljer ett privatlån.  

Låna till bil med privatlån


Ett privatlån för bil fungerar ungefär på samma sätt som ett billån, men lånet är inte bundet till någon bil. Säkerheten består istället av att du har en inkomst och möjligheten att betala av på lånet. Privatlån för bil kan du ansöka om hos banker, kreditföretag eller olika långivare online.

Fördelarna med att ta ett privatlån för bil är att du har frihet att välja vilken bil du vill ha. Du behöver inte heller sätta upp bilen som säkerhet. Nackdelen är att räntan på ett privatlån för bil vanligtvis är högre än ett billån, eftersom det inte finns någon säkerhet i form av bilen som kan säljas om du inte betalar tillbaka lånet.

Låna på huset till bil


Att utöka bolånet för att köpa bil är en annan möjlighet som finns tillgänglig. Om du har en fastighet och har betalat av en del av ditt bolån kan du ansöka om att öka ditt befintliga lån för att finansiera din bil. Detta alternativ kan vara fördelaktigt eftersom räntorna för bolån vanligtvis är lägre än för både billån och privatlån.

Dessutom behöver du inte ansöka om ett separat lån för att köpa en bil. Nackdelen är att du kommer att lägga till ytterligare skulder på ditt befintliga bolån och det kan påverka din ekonomiska stabilitet om du inte kan betala tillbaka lånet i tid.

Kan lånet följa med bilen?


Ja, ett lån på bil kan följa med om du köper bilen privat. Detta innebär att du vid bilköpet tar över lånet från den förra ägaren och sedan betalar av på detta. När du köper en begagnad bil via en bilhandlare eller förmedlare som oss på Carla har vi redan löst det gamla lånet med banken.

Privatleasing av bil

Vill du inte äga bilen själv är privatleasing ett utmärkt alternativ för finansiering av bil, och du slipper både lån och kontantinsats. Du hyr då bilen under fast leasingperiod, vanligen tre år, och betalar en fast månadskostnad som baseras på bilens värde, avtalstid och körsträcka. När din leasingperiod är över lämnar du tillbaka bilen och kan byta till en ny bil utan att behöva tänka på att sälja din gamla.  


Carla hjälper dig med finansiering av bil


Här på Carla är det enkelt att finansiera din nästa bil med kan vi hjälpa dig med finansiering av bil när du köper en begagnad bil hos oss. Vi erbjuder billån via Santander Consumer Bank där du lämnar bilen som säkerhet och på så vis får en bättre ränta. Du är välkommen att kontakta oss på 08 - 792 01 01 eller hej@carla.se för mer information om finansiering av bil.
Inlägget uppdaterades senast 12 maj 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?