Guide: bilbarnstolar genom olika åldrar

Köpguide
13 sep. 2023
|
4 min

Som förälder är säkerheten och komforten för ditt barn av högsta prioritet, särskilt ute på vägarna. Att välja rätt bilbarnstol, för ditt barns ålder och storlek, är avgörande för att erbjuda de små liven bra skydd och en bekväm bilresa genom uppväxten.


I den här guiden går vi igenom de olika typer av bilbarnstolar som ditt barn behöver under sin uppväxt - från resan hem från BB till runt tio års ålder!

Generella tips och råd vid val av bilbarnstol

Innan vi går in på de olika typerna av bilbarnstolar som ditt barn behöver under sina första tio år i livet kan det vara bra att känna till några saker. Nedan följer de viktigaste tipsen och råden vid val av bilbarnstol.

  • Kontrollera vikt- och längdgränser: Följ alltid tillverkarens rekommenderade vikt- och längdgränser för varje bilbarnstolstyp.
  • Montering: Läs noggrant och följ monteringsanvisningarna i både bilbarnstolens bruksanvisning och bilens handbok.
  • Testa att montera bilbarnstolen innan du köper den: Innan du köper en bilbarnstol, testa den i din bil för att se till att den passar ordentligt och säkert.
  • Kvalitet och certifiering: Välj alltid bilbarnstolar som är godkända enligt aktuella säkerhetsstandarder och certifieringar.
  • Upptäck bilens ISOFIX: Många moderna familjebilar har ISOFIX-fästen, som ger extra säkerhet och enkelhet vid montering av bilbarnstolar.


Födelse till ca 1 års ålder (eller 13 kg): Babyskydd

Exempel på babyskydd
Exempel på babyskydd

För nyfödda och spädbarn är det viktigt att använda en specifik bakåtvänd bilbarnstol som kallas för babyskydd. Denna typ av bilbarnstolar ger maximalt skydd för ditt barns nacke, huvud och rygg i händelse av en krock. Välj en stol som har justerbara bälten och en ISOFIX-bas för enkel montering och avmontering från bilen.

Babyskydd är ofta utformade som så att man lyfter ut hela bilbarnstolen när man lämnar bilen. Det innebär att du kan bära barnet kortare sträckor medan de sitter kvar i stolen. En del babyskydd kan dessutom fästas på vagnens ram och vikariera som liggdel när du har svårt att få med dig den ordinarie liggdelen, t.ex. under kortare resor.

1 år till 4 år: Bakåtvänd bilbarnstol

Exempel på bakåtvänd bilbarnstol med ISOFIX-fäste
Exempel på bakåtvänd bilbarnstol med ISOFIX-fäste

När ditt barn har vuxit till cirka ett år gammalt uppfyller det minimiviktkravet för en framåtvänd stol, du bör dock fortsätta använda en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt då det är det absolut säkraste alternativet för små barn. Forskning visar nämligen att risken för att små barn dödas eller skadas svårt är fem gånger högre i framåtvända stolar än i bakåtvända.

Vid den här åldern har barnet dock ofta växt ur sitt babyskydd och det är dags att köpa en ny bakåtvänd bilbarnstol. Precis som babyskyddet bör du investera i en bakåtvänd bilbarnstol med ISOFIX-fäste. Om du köper en bakåtvänd bilbarnstol av samma märke som babyskyddet kan du ofta behålla samma bas som du tidigare använt. Se till att stödet för huvudet och sidorna är tillräckligt vadderat för att absorbera kraften från eventuella kollisioner.

OBS! Om du monterar bilbarnstolen i framsätet, brevid föraren, är det viktigt att du avaktiverar krockkudden. Att krockkudden utlöses kan vara förenat med livsfara för ditt barn.

4 år till 10 år: Bältesstol

Exempel på bältesstol
Exempel på bältesstol

För barn som är i åldern 4 till 10 år, och som har vuxit ur den bakåtvända bilbarnstolen, är det dags att överväga en bältesstol. Bältesstolar hjälper ditt barn att använda bilens säkerhetsbälte på ett säkert sätt genom att höja barnet till en höjd där bältet ligger över höften och axeln på rätt sätt.
För optimalt skydd bör du välja en stol där bältet sitter så nära kroppen som möjligt och vänta med att dra åt det ordentligt tills efter att du har satt fast barnet. Enligt medicinska experter och forskare rekommenderas användning av bältesstol eller bälteskudde för barn upp till åldern 10-12 år, då barnets höftregion inte får sin fulla, vuxenliknande form förrän i puberteten.

10 år och uppåt: Bälteskudde


När ditt barn når en längd och vikt där de inte längre passar i en bilbarnstol, kan du överväga att använda en bälteskudde. Precis som bältesstolar hjälper dessa till att höja barnet till rätt höjd så att bilens säkerhetsbälte kan användas korrekt över höften och axeln.

Lag på användning av bilbarnstol


I Sverige är det sedan 2007 lag på användning av bilbarnstol för barn under 135 centimeter. Det innebär att du kan få böter om ditt barn inte färdas i en godkänd bilbarnstol.

Sedan 2008 måste bilbarnstolen vara E-märkt, det vill säga Europagodkänd. Tidigare T-märkta bilbarnstolar är inte längre lagliga.

Vanliga frågor


Får barn sitta i mitten bak?
Det är tillåtet att placera en bältesmonterad bilbarnstol i mitten av baksätet, förutsatt att det finns ett trepunktsbälte och att eventuellt stödben kan justeras tillräckligt kort om kardantunneln är hög. Denna regel gäller även för spädbarnsskydd, som inte har ett stödben (gäller för bältesmontering).

Får man åka med barn i knät i bilen?

Nej. Enligt Transportstyrelsen måste alla barn som är kortare än 135 centimeter använda en speciell säkerhetsanordning i bilen, såsom ett babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Det är mycket farligt att ha barn i knät när man kör bil.

När får barn sitta framåtvända i baksätet?

När ett barn har vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol är det dags att placera dem framåtvänt på en bältesstol eller bälteskudde. Barnet bör vara minst 4 år gammalt, helst äldre, innan de sitter framåtvänt.

Kan man köpa begagnad bilbarnstol?

Vi avråder generellt från att köpa en begagnad bilbarnstol av en enkel anledning - det är svårt att veta om den har varit inblandad i en kollision.
Om du trots detta överväger att köpa en begagnad bilbarnstol, är det viktigt att:
  1. Kontrollera att bilbarnstolen är E-märkt.
  2. Se till att bilbarnstolen är komplett med alla sina delar.
  3. Testa lås och fästen noggrant för att försäkra dig om att de fungerar korrekt.
  4. Inspektera noga stolskalet och frigoliten på bilbarnstolen för eventuella skador eller sprickor.

Finns det utgångsdatum på bilbarnstolar?

En datummärkning ska finnas på bilbarnstolen, antingen insatt i plasten på själva stolen eller på en etikett, oftast baktill eller under stolen. Denna märkning inkluderar år och månad, och följer detta format: t.ex. 10 (årtal) med en pil till en ring med 02 (månad). Den rekommenderade livslängden för en bilbarnstol är normalt cirka tio år.

Slutsats


Att välja rätt bilbarnstol för ditt barn genom olika åldrar är avgörande för deras säkerhet och komfort under bilresor. Genom att följa riktlinjerna och tipsen i denna guide kan du göra kloka val som bidrar till en trygg och positiv körupplevelse för hela familjen.
Inlägget uppdaterades senast 13 september 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?