Just nu: 6,69% kampanjränta på Tesla Model 3 Till kampanjen
hero image
hero image

Köpa företagsbil – Elbilar & laddhybrider med avdragbar moms.

Har du ett företag och funderar på att skaffa en företagsbil? Vi på Carla har ett stort utbud av elbilar och laddhybrider för företag.
När du handlar en bil hos oss får du även minst 12 månaders garanti, 14-dagars rulla ut-försäkring, vinterhjul och gratis hemleverans & retur.

Bilar (132)
Rekommenderad
Bilar (132)
Gratis hemleverans i hela Sverige
14 dagar öppet köp och fri retur
Sveriges nöjdaste bilkunder
Använd din bil som inbyte
Vi tar emot både el- och fossildrivna bilar.

Vad innebär företagsbil?

En företagsbil är en bil som används i tjänsten av anställda eller av företagets ägare. Det kan vara en förmån som företaget ger sina anställda eller en bil som köps av företaget för att användas i verksamheten.

Tjänstebil eller förmånsbil?

När det kommer till företagsbil är det viktigt att skilja på bil som används i tjänsten och bil som används både i tjänst och privat.

En företagsbil som även kan användas privat kallas förmånsbil. Företaget står då för kostnaden av bilen, som anses vara ett slags tillägg på din lön. Den som är anställd och använder bilen beskattas sedan för bilförmånen. Förmånsvärdet är den skattepliktiga delen av förmånen och beräknas utifrån bilens list- eller inköpspris.

Om bilen endast används av anställda när de är i tjänst kallas det istället för tjänstebil. Då får företagsbilen endast användas privat med max 10 resor per år, och den sammanlagda körsträckan får som mest vara 100 mil.

Vad ska man tänka på när man ska köpa bil på företag?

Idag finns det mängder med olika bilmärken och bilmodeller att välja mellan när du ska köpa firma bil. Vilken bil du ska välja beror bland annat på vilken typ av verksamhet det är och vilka behov som finns för bilen. Ska bilen användas för att transportera varor eller som ett representativt fordon för företaget?

Det är även viktigt att tänka på bilens miljöpåverkan och bränsleförbrukning. En miljövänlig bil kan både minska företagets miljöpåverkan och ge lägre kostnader för bränsle och skatt. Elbilar och laddhybrider har blivit allt mer populära främst tack vare de miljömässiga fördelarna.

Ytterligare en faktor att tänka på är bilens underhåll och servicekostnader. Välj gärna en bil som är pålitlig och som har låga servicekostnader för att minska företagets utgifter.

Leasa eller köpa företagsbil?

Om du ska leasa eller köpa företagsbil beror bland annat på vilken budget du har. Har företaget kapital till det kan det vara värt att köpa företagsbilen, men kom ihåg att precis som vid alla bilköp sjunker bilen i värde efterhand.

Väljer du istället att leasa företagsbilen innebär detta att företaget hyr bilen under en viss period och betalar en månadskostnad istället. Detta kan vara bra när du inte vill binda en stor summa pengar i bilen, men oftast innebär leasing en högre slutsumma än om du skulle köpa företagsbilen.

Så mycket kostar en företagsbil

Vad en företagsbil kostar beror bland annat på vilken bilmodell du väljer och om du leasar eller köper bilen. Utöver kostnaden för själva bilen tillkommer det några andra utgifter som du behöver ha koll på.

  • Fordonsskatt – Bilskatten beräknas utifrån varje bils utsläppsvärde. Ju högre utsläpp företagsbilen har desto högre blir bilskatten. Värt att notera är att bilar som släpper ut mer än 140 g/km inte får användas som tjänstebilar.
  • Bilförsäkring – Enligt lag måste alla bilar i Sverige ha minst en trafikförsäkring. Men det är rekommenderat att även ha en hel- eller halvförsäkring som täcker skador som sker vid en olycka. Priset på bilförsäkringen beror på hur omfattande försäkringen är och vilken bilmodell det är.
  • Driftskostnader – I driftskostnader ingår allt från service till drivmedel.
  • Förmånsskatt – Om du använder företagsbilen även privat tillkommer det en förmånsskatt.

Köp begagnad bil på företaget hos Carla

Oavsett om du ska köpa begagnad bil till enskild firma eller aktiebolag så hittar du ett brett utbud av elbilar och laddhybrider här på Carla. Vi erbjuder bilar från populära bilmärken såsom Tesla, Volvo, Kia och BMW med flera. Hos oss ingår alltid fri leverans och retur, provkörning i 14 dagar och minst 12 månaders garanti.

Vill du ha hjälp med att köpa begagnad bil på företaget är du välkommen att höra av dig till oss på hej@carla.se eller på 08 - 792 01 01.

Vanliga frågor och svar om företagsbil

Får jag använda företagsbil privat?

Ja, men du måste betala skatt på förmånen som bilen innebär.

Vilka typer av bilar är lämpliga som företagsbil?

Det beror på företagets behov och verksamhet. Det kan vara allt från mindre personbilar till stora lastbilar.

Vilka försäkringar behöver jag ha för min företagsbil?

Det är viktigt att ha en försäkring som täcker företagets behov och som inkluderar till exempel ansvarsförsäkring.

Kan jag köpa begagnad bil på företaget?

Ja, det går bra att köpa både nya och begagnade bilar som företagsbil. Det viktiga är att bilen uppfyller de krav som ställs på en företagsbil och att den används i företagets verksamhet.

Hur fungerar det att köpa bil på företaget med moms?

Köper du en företagsbil kan du vanligen inte dra av momsen eftersom den ingår i bilens anskaffningsvärde.